Trzeba dalej nawozić, naprzemiennie z przepłukiwaniem podłoża. Iguana fantastycznie działa na układ korzeniowy, a tym samym na cała roślinę. Jak będzie wszystko ok to wszystkie dorosną i wyrosną i kwiatów będzie mnóstwo
Ja już zupełnie zrezygnowałem z nawozów nieorganicznych. Z tego co widać na zdjęciu storczyk rozrasta się wspaniale i to co pobiera bardzo mu służy. Podejrzewam, że prezentowane na FB mega kwitnienia np. phalaenopsisów nie wynikają ze stosowania nawozów nieorganicznych tylko inne preparaty o których nikt szczerze nie pisze. Sam po catasetach widzę, że pbs mogą być nawet dwukrotnie większe (szczególnie hybrydy) po zastosowaniu Iguany, która na szczęście zawiera składniki naturalne.
Chciałabym pana wykorzystać jeszcze jedno pytanie... to nie pana gatunek ale tu chodzi o nawóz. Mam Angraecum magdalenae które teraz będzie kwitnąć dwoma kwiatami. Niestety młode liście mają chlorozę. Niedobór Mg to nie jest bo całą wiosną dodawałam sól Epsom. Podejżewam Fe... jak najlepiej podać ekstra Fe?
Przyznam się, że nigdy nie miałem problemów z niedoborem żelaza u storczyków. Na FB ktoś pisał w grupie o phalaenopsisach o preparacie żelazowym w formie helatu. Kiedyś ściągnąłem zdjęcie z pokazanymi objawami niedoboru pierwiastków
Marto... nie sądze... tak już od ponad 6 miesięcy mam tak na wszystkich nowych wzrostach... storczyk ma 7 keiki. Myślałam że to Mg... ale wiosną i początkiem lata dodałam Mg do nawozów... stosowałam i RainMix i Iguanę w tym roku. Pęd kwiatowy powstał dopiero 2-3 tyg temu.
Więc podejżewam niedobór Azotu i Żelaza. Ale kiedy teraz kwitnie to nie odważę się podać dodatkowo Azotu... dodatnie Fe jest mniej krytyczne.