Choć moje kwitnienie skromne w porównaniu do kwitnienia Pana Krzysztofa (chylę czoła), pozwolę sobie pokazać. Cycnodes Wine Delight 'Jem'. Uśmiecham się, gdy widzę te wspaniałe kwiaty, a zapach ... uzależniający
Drugie moje kwitnienie tej roślinki sprawiło, że nabrałam ochoty na kolejnego śpiocha. To chyba będzie cycnoches chlorochilon
Ja też się doczekałam. To jest pierwsze kwitnienie tej rośliny więc tylko cztery kwiaty. Zapach jest silny ale bardzo trudny do opisania. Jest to mieszanka kamfory z paczuli i fiołkami. Zaczyna pachnieć o 5-tej rano, a kończy gdy na kwiat padają promienie słoneczne. Pachnie w całym pokoju. Marta
Dziękuję ślicznie i cieszę się niezmiernie z kwitnienia, a musiałem z urlopu specjalnie zjeżdżać by podlać roślinę/rośliny co 2 dni ze względu na tegoroczne upały Jeszcze czekam na 2 śpiochy by pokazać kwitnienia i mam nadzieję, że nie będzie pomyłek:)
Które śpiochy? Możesz zapowiedzieć na jakie zdjęcia czekamy?
Ja czekam na Monnieara Millennium Magic Witchcraft... u innych kwitnie ona teraz, ale moja przyszła z południpweej półkuli i teraz jej dopiero pęd kwiatowy kiełkuje.
Czekam/y na Catasetum pileatum alboxalbo oraz moje marzenie Monnierara Jumbo Delight 'Orange Diamond' (czekam czy nie pomyłka, z 3 centymetrowej pseudobulwy w rok 16cm długa i tyle samo w obwodzie)
Załączniki
Catasetum pileatum alboxalbo
Monnierara Jumbo Delight 'Orange Diamond'
Ostatnio edytowano 12-11-2018, 11:30 przez kinkartz, łącznie edytowano 2 razy