Storczyk bardzo ładny zakupiony w OBI, początkowo czarne plamki były bardzo niewielkie, ale teraz rosną z każdym dniem, co to jest za ustrojstwo i czym uleczyć tego pięknego kwiata?
skaner pisze:.... początkowo czarne plamki były bardzo niewielkie, ale teraz rosną z każdym dniem, co to jest za ustrojstwo i czym uleczyć tego pięknego kwiata?
Są to objawy zarażenia storczyka szarą pleśnią. Zwalczanie choroby przy użyciu preparatu Topsin
Zmiany na kwiatkach nie znikną. Chore kwiatki proponuje oderwać- usunąć. Nowe kwiatki po zastosowaniu preparatu powinny być już bez plamek.
Preparat stosujemy w rozcieńczeniu, zgodnie z zaleceniem producenta. Stosujemy go namaczając podłoże . Można go kupić w marketach, sklepach ogrodniczych , w dużych kwiaciarniach i nawet przez Internet. Powodzenia.
A ja, jeśli mogę wtrącić swoje, to użyłbym preparatu Teldor 500 SC [w stężeniu 0,1%]. Dlaczego? Ano, dlatego że jest to środek nieszkodliwy [ani dla ludzi, ani pszczół (choć o te teraz trudno ), ani pożytecznych (drapieżnych) owadów] i co ważne [przynajmniej dla mnie] skuteczny w walce z szarą pleśnią, i nie pozostawiający osadu na liściach. Przed opryskiem liście umyłbym dokładnie wodą. Tyle mojego. Pozdrawiam, r.