logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Pomocy

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Pomocy

Nieprzeczytany post Autor: Aneczka Data » 02-01-2011, 21:27

Witam
bardzo prosiłabym o pomoc ponieważ coś się dzieje z moim storczykiem. Od 5 lat mam te przepiękne rośliny i do tej pory nie miałam większych problemów. szukałam już po wszystkich forach ale nie znalazłam takich plam jakie pokazały się na moich liściach.Byłabym bardzo wdzięczna o jakąkolwiek pomoc bo nie wiem już co robić. Zakażone liście już obcięłam kilka dni temu ale już widzę że następny liść zaczyna się tak robić.Z gory bardzo dziękuję

S5005442.JPG
S5005441.JPG
S5005440.JPG
S5005439.JPG
Aneczka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Pomocy

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 02-01-2011, 21:45

Pani Aneczko,ja myślę, że jest to Cercospora - plamistość liści.
Proszę poczytać na stronie: http://www.storczyki.org.pl/uprawa/prob ... ybowe.html
Może też na stronie: http://www.storczyki.pl/?dzial=6&pokaz=uprawa
Powodzenia w walce, Mery.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Aneczka Data » 03-01-2011, 13:06

Dziękuję bardzo. Wyjęłam dzisiaj moje storczyka z doniczki aby zobaczyć czy coś nie dzieję się z korzeniami a tam nic czyściutkie i jędrne. Więc zrobiłam oprysk i zobaczymy co się będzie działo mam nadzieję że to mu pomoże .
Aneczka
Fotografia użytkownika
Aneczka

Z nami od: 02-01-2011, 21:29
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: magda25 Data » 04-01-2011, 22:47

mam dylemat....od sierpnia zmagam sie z uprawa pierwszego storczyka.....do tej pory nie mialam z nim problemow, poza tym, ze przelalam go na poczatku uprawy, ale jest juz w nowym podlozu...jest mikry, powoli rosnie, ma malo korzeni, ale powypuszczal nowe, nawet pojawil sie ped na starej lodydze.....ale mniej wiecej w tym samym czasie zauważyłam na starszym lisciu na razie male 2 przezroczyste plamki, raczej nie maja koloru....nie jestem pewna co to jest? objawy najbardziej pasuja do zgnilizny liści, chociaz czytalam ze w chorobach wirusowych tez moga pojawic sie takie plamki, okreslone sa jako "wodniste".chce sie upewnic, zeby leczyc storczyka odpowiednim srodkiem i zeby mu nie zaszkodzic jeszcze bardziej
magda25

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 07-01-2011, 07:55

magda25 pisze: zauważyłam na starszym lisciu na razie male 2 przezroczyste plamki,

Pani Magdo 25. Taka ilość kropeczek nie świadczy jeszcze o chorobie. Mogą to być miejsca nakłute przez jakiegoś owada. W takich miejscach mogą zakotwiczać się grzyby lub bakterie. Takie zmiany pozostaną i storczykowi nie szkodzą.
Aby chronić storczyka przed ewentualną chorobą, można zastosować np. Biosept.

Ale jeżeli są to zmiany w postaci białych kropek z wodnistą otoczką, to sprawa jest poważniejsza.
W takim wypadku, proszę dać znać.
Pozdrawiam,Mery.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: magda 25 Data » 15-01-2011, 21:39

Plamki są małe, mają średnicę ok 0,5 cm i o dziwo nie powiększają sie i nie rozprzestrzeniają na całym liściu....wcześniej jak pisałam, były ledwo zauważalne białe punkciki, teraz widać to dokładniej (tylko na jednej plamce)....Pani Mery jakiego środka powinnam użyć?
magda 25

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 16-01-2011, 01:03

magda 25 pisze:Plamki są małe, mają średnicę ok 0,5 cm i o dziwo nie powiększają sie i nie rozprzestrzeniają na całym liściu....wcześniej jak pisałam, były ledwo zauważalne białe punkciki, teraz widać to dokładniej (tylko na jednej plamce)....Pani Mery jakiego środka powinnam użyć?

Wyręczę Panią Mery.
Wszelkie wodniste, prześwitujące plamy nie są objawem infekcji grzybowej, nie da się więc zastosować żadnej chemii. Najczęściej przyczyną ich pojawiania się jest niewłaściwa pielęgnacja, lub gwałtowna, drastyczna zmiana warunków uprawy. Mogą być również objawem zasiedlenia rośliny przez mikroorganizmy,typu bakterie, wirusy, wirusoidy, czy mykoplazmy, ale to znacznie rzadsze przypadki. Niektóre z nich mogą być leczone antybiotykami. W zasadzie leczyć należy objawowo, czyli dać roślinie jak najlepsze warunki do wegetacji.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości