logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: CO SĄDZISZ na poniższy temat.

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Biblioteka: PARAMETRY UPRAWY W WARUNKACH DOMOWYCH

Możesz wybrać tylko jedną opcję

Pokaż wyniki

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: CO SĄDZISZ na poniższy temat.

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 20-01-2011, 18:54

Utworzony został nowy dział - 'Rozmowy towarzyskie'. I bardzo dobrze .Lecz dlaczego ,mając na uwadze nasze zainteresowania /storczyki/ nie rozmawiamy na tematy pogłębiające naszą wiedzę - rozszerzając ją, jak i umiejętności, o uprawę orchidei zwanych popularnie 'botanikami' :?:
Dla uzasadnienia mych spostrzeżeń przywołam przykład działu ‘Gatunki botaniczne’
Jeszcze w ‘Prezentujemy kwitnienia’ można powiedzieć, że nie jest najgorzej ale w poddziale ‘Dyskusje’ prawie głucha cisza.
Nie uwierzę, że problemy uprawy ‘botaników’ ,‘hybryd-oznaczonych’ są mało interesujące i nikt z naszej społeczności ich nie uprawia lub nie chciałby ich hodować.
W dziale Uprawa na Stronie głównej jest możliwość gromadzenia naszych doświadczeń ,że tak nazwę ‘parapetowych’, z hodowli domowych a nie z drogich oranżeryjnych czy też upraw w orchidariach.

Rozumiem przez to opisy opracowane przez dwie trzy osoby mające doświadczenie w uprawie np. Phalaenopsis hieroglyphica ,Cycnodes 'Wine Delight' , ‘Vanda’ czy też innego gatunku, którego hodowla udaje się na parapecie.
W dobie internetu i mając do dyspozycji takie narzędzie jak Forum jest to bez wątpliwości możliwe. Konieczne są tylko CHĘCI i ZAANGAŻOWANIE !.

Zapewne ktoś powie, że surfując po sieci można takie informacje znaleźć. Oczywiście. Ale ,ile czasu należy poświęcić na szukanie i przeanalizowanie często sprzecznych wypowiedzi, których wiarygodność też jest często wątpliwa. Albo też dane te opisują warunki panujące w środowiskach naturalnych i są ważnym ale ogólnym kierunkiem postępowania.

Zapraszam do rozmowy. :!:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: CO SĄDZISZ na poniższy temat.

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 22-01-2011, 13:51

Właśnie ,właśnie,też mi takiego miejsca brakuje,bo niby wiedzę ogólną na temat uprawy na przykład storczyka Baptistonia echinata znam.Zaglądałam na kilka przynajmniej stron i wyczytywałam wszystko co na ten temat napisano,czasu....na to trzeba trochę.
No i to są jednak opisy upraw idealnych,w warunkach szklarni ,na co większość z nas nie może sobie pozwolić...

Fajnie by było jakby tak jak mówi Rysio kilka osób ,które dany gatunek uprawiają i mają pozytywne efekty tej uprawy na parapecie skutkujące regularnym kwitnieniem opowiedziały nam po kolei co i jak robią,czego należy unikać...gdzie czyhają pułapki.

Bardzo chciałabym Vandę na parapecie uprawiać,ale ...ciągle mam wątpliwości,czy jest to możliwe...Chyba Leokadia,cudnie opisuje i pokazuje zresztą też ,że to możliwe i proste w dodatku,ale dlaczego nikt tego nie potwierdza?

A może Leokadia je "zaczarowała"i rosną , a ja nie potrafię czarować :|

Myślę,że fajnie by było u nas mieć na zwołanie :lol: fachowców od konkretnych " botaniaków" parapetowców :mrgreen:
Napiszcie co o tym myślicie
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 22-01-2011, 16:11

Renia T pisze:...Bardzo chciałabym Vandę na parapecie uprawiać,ale ...ciągle mam wątpliwości,czy jest to możliwe...Chyba Leokadia,cudnie opisuje i pokazuje zresztą też ,że to możliwe i proste w dodatku,ale dlaczego nikt tego nie potwierdza?

Witam! W wątku o vandach zwróciłaś się konkretnie do Pani Leokadii,więc nie chciałam się wtrącać :) .Od zeszłego roku uprawiam vandę denisonianę i krzyżówkę ascocendy z vandą w mieszkaniu w bloku i wiem na pewno,że się da.Są to młode sadzonki (zatem bardziej wrażliwe),ale radzą sobie świetnie.Mikroklimat mieszkania zimą - typowo pustynny -30-40% wilgotności.W pozostałych miesiącach nieco lepiej.Umieściłam je w małych doniczkach z dużą ilością otworów,a te w wiszących na oknie plastikowych wiadereczkach po sałatkach z wodą na dnie.Liście są ponad wiaderkami.Myślałam,że będzie im za sucho,ale nie-są ładne,nie pomarszczone.Podobnie ze światłem.Okno zachodnie,więc obawiałam się,że będą słabo rosły,a one rosły bez przerwy całą zimę,tylko wolniej.Do kwitnienia jeszcze daleko,ale jestem optymistką.Może zakwitną tylko raz w roku,kiedy będzie najjaśniej,ale to mi wystarczy.Bardzo je polubiłam,mają piękne woskowane listki,gdy jest więcej światła rosną dosłownie 'w oczach'.Miałam wiele wątpliwości,ale cieszę się że spróbowałam i Ciebie,Reniu T,też namawiam,warto zaryzykować :lol:
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 22-01-2011, 18:09

Dzięki Efka!

I o to mi właśnie chodziło...żeby osoby uprawiające konkretne odmiany dzieliły się swoją wiedzą,ale nie tą wyprodukowaną metodą kopiuj/wklej,tylko przerabianą na co dzień... :roll:
Żeby było tutaj dużo podpowiedzi,ciekawych rozwiązań,rad,ale nie mądrzenia się :roll: czasem przeprowadzenia za rączkę krok po kroku...też nieraz tego trzeba!

Jak sukcesy,to opowiadamy,ale jak coś nie wyjdzie,przed czym uchroń Niebieska Dyrekcjo,
to też- ku przestrodze.
Nie wierzę,że nie miewacie porażek w hodowli,sama kilka uśmierciłam :cry: :evil: i już mądrzejsza jestem o tą wiedzę.

Co o tym myślicie?
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 22-01-2011, 22:23

To bardzo dobry pomysł! wiadomo, że najciemniej pod latarnią a pomysłowość użytkowników tego forum w zastąpieniu rzeczy potrzebnych do uprawy storczyków a szczególnie tych których nie można normalnie kupić, już nie raz wprawiła mnie w podziw. Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Z nami od: 08-01-2011, 23:58
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 25-01-2011, 16:51

Przeglądając ten watek zastanawia mnie co motywuje tych hobbystów 'storczykowców' do głosowania na NIE. Pomijam kwestie, że każdy ma prawo do swego zdania co jest oczywiste i nie podlega dyskusji ,to chciałbym poznać ich pogląd na sprawę - uzasadnienie ich stanowiska. Możliwe, że wnieśliby coś co wyeliminowałoby ewentualne błędy w realizacji tego pomysłu. Przecież ,niemożliwym jest ,że ktoś głosuje NIE bo Nie i koniec. :o :shock: Takie stanowisko jest dla mnie niezrozumiałe, a nie posądzam nikogo o taką postawę. Proszę bardzo o zabranie głosu.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych