logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Czy ta metoda jest sprawdzona?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Czy ta metoda jest sprawdzona?

Nieprzeczytany post Autor: Zofija Data » 25-01-2011, 19:00

Hej,
Mam pytanie odnośnie reanimacji storczyków. Wiem, że na ten temat było już dużo wątków. Proszę jednak o wyrozumiałość, gdyż jestem początkująca i zapewne każdy nowicjusz potrzebuje więcej uwagi. :D Do reanimacji mam trzy storczyki; u dwóch z nich korzenie są w miarę w porządku (po przeczytaniu kilkunastu wpisów sądzę, że mają duże szanse na drugie życie), o nie podpytam później. Z trzecim jest największy problem, ponieważ jego korzenie są w bardzo złym stanie. Mniej więcej wiem co z tym fantem zrobić, tzn. poobcinać wszystkie brzydale, przesadzić, stworzyć wilgotny klimat i nie zapominać o rozmowie :D. Wyczytałam jednak też taką metodę, że storczyk, którego już pozbawiono "brzydali" można go włożyć do szklanki z wodą (tak, żeby nie dotykała ona korzeni) i raz na jakiś czas dolewać wody tak, żeby korzenie się umoczyły na chwilę. Podobno to skuteczne...?
I jeszcze mam pytanie, gdzie można zakupić dobre podłoże do storczyków? Bo wiem, że nie wszędzie, pytanie czym się sugerować?
Pozdrawiam
Zofija

Z nami od: 25-01-2011, 12:36
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Czy ta metoda jest sprawdzona?

Nieprzeczytany post Autor: Wanda Data » 25-01-2011, 19:40

Dobre podłoże mozna kupić w Leroy merlin, takie w przeźroczystych workach, kora z białymi kamykami.
Co do Phal. zdechlaczka, możesz mu obciąć zgniłe korzenie, choć nie wiadomo, czy puści nowe, wiele storczyków które raz stracą korzenie, nie puszczają już nowych i marnieją. Możesz spróbować go posadzić w korę z mchem, można nakryć to jeszcze foliową torebką z dziurami i dawać na podstawce wodę, żeby wyciągała w korzenie, albo w keramzyt, ale to też nie zawsze jest skuteczne, zależy od storczyka.
Fotografia użytkownika
Wanda

Z nami od: 02-01-2011, 18:01
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Zofija Data » 25-01-2011, 19:57

Dziękuję Wando za podpowiedzi.
A możesz zdradzić kilka szczegółów odnośnie przykrywania folią? Korzystałaś kiedyś z tego sposobu?
Zdaję sobie z tego sprawę, źe szanse są niewielkie, ale się nie poddaję :)
Zofija

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: darboch Data » 25-01-2011, 19:59

Ten ostatni nie posiada ani jednego zdrowego korzenia ?
darboch

Z nami od: 16-01-2011, 14:39
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Wanda Data » 25-01-2011, 19:59

Kiedyś stosowałam folię, ale raz się udaje, raz nie. Musisz wziąść folię najlepiej taką po kupnych Phal., te marketowe są wsadzane w takie przeźroczyste folie i tym można nakryć storczyka, tylko trzeba trochę skrócić.
A możesz pokazać, jak te storczyki wyglądają?
Fotografia użytkownika
Wanda

Z nami od: 02-01-2011, 18:01
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Zofija Data » 25-01-2011, 20:13

Zdjęcia wstawię, ale chyba jutro, bo dzisiaj moje centrum dowodzenia jest w łóżku, bo zaniemogłam... :|
A jakiś zdrowy korzeń się ostał...
Zofija

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: darboch Data » 25-01-2011, 20:53

Zofija pisze:Zdjęcia wstawię, ale chyba jutro, bo dzisiaj moje centrum dowodzenia jest w łóżku, bo zaniemogłam... :|
A jakiś zdrowy korzeń się ostał...

Życzę powrotu do zdrowia a ze storczykiem chyba nie będzie tak żle...można go wsadzic do 1/3 kory i 2/3 sphagnum.
darboch

Z nami od: 16-01-2011, 14:39
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Zofija Data » 25-01-2011, 21:56

Dzięki za zdrowotne życzenia :)
Nie wytrzymałam i na chwilę zdezerterowałam z łóżka, poszalałam z aparatem i trochę z nożycami. Dokumenty wizualne zamieszczam. :)
Jak się okazało po wyjęciu falka z doniczki, myślałam, że będzie lepiej. :? Jednak coś tam żywego widzę, zresztą poproszę o ocenę bardziej doświadczonych ;)
Mam nadzieję, że takie beznadziejne przypadki też są do odratowania.
Zdechlak nr3_portret.jpg
Zdechlak nr3_portret.jpg (208.08 KiB) Przeglądane 2272 razy
Załączniki
Zdechlak nr3_portret_2.jpg
Zdechlak nr3_portret_2.jpg (212.53 KiB) Przeglądane 2272 razy
Zofija

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Maria K Data » 26-01-2011, 00:21

Zofio storczyk jest do odratowania. Proszę powycinać odkażonym nożykiem wszystkie zasuszone korzonki, zgniłe ( widać też zdrowe korzonki, te zostawić) Storczyk jest bardzo odwodniony dlatego proponuję napoić go tz. włożyć do naczynka z letnią wodą +troszkę nawozu, potrzymać 30 min. Włożyć w nowe podłoże, a jak nie masz, to stare przebierz, wygotuj z dodatkiem octu, przepłucz, lekko podsusz i włóż storczyka. Ja osobiście preferuję sam kermazyt, ale decyzja należy do ciebie.
Zofio może się czepiam, ale ktoś kto kocha rośliny nigdy nawet PIESZCZOTLIWIE nie mówi o swojej roślince ZDECHLACZEK właśnie gdy taka jest. :cry: :cry: :cry:
Gdy jutro rankiem znów spojrzę na nie,
Szepną dzień dobry na przywitanie

Maria K.
Fotografia użytkownika
Maria K

Z nami od: 11-11-2010, 12:11
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony