Można, ale trzeba uzyskać tzw CIETES papiery.... to oznacza międzynarodowe porozumienie że ten przewożony gatunek (roślina czy zwierzę) nie jest pod specjalną ochroną i nie jest zagrożona wyniszczeniem.
Dalej... storczyki przewożone z innej części kuli ziemskiej do naszej mają ogromne trudności do aklimatyzacji i przestawienia się do naszych warunków. O wiele większe niż by pochodziły od europejskiego hodowcy.
Dziękuję za odpowiedź. Nie planuję przywozu botanicznych odmian ale chcę kupić jakieś hybrydy. Czy na storczyki z hodowli też muszę mieć papiery CITES? Nie wystarczy zwykły rachunek ze sklepu? Co do innych warunków to wiem ale chcę spróbować.
Papiery są konieczne jak z innego kontynentu coś się przywozi. Z krajów EU wystarczy najprawdopodobniej kwitek ze sklepu... z Meksyku napewno nie. Papiery musisz mieć z kraju wywozu... jak w polskim cle z tłumaczeniem, nie mam pojęcia.
Dalej czy hybryda czy nie... przestawienie się na inne warunki światła czy pory roku z krótszym/dłuższym dniem jest bardzo, bardzo uciążliwe dla storczyków hodowanych na innych kontynentach.