To i ja dołączę ,mam nie kwitnące Dendrodium Nobile, Jęzatkę i Miltoniopsis. Mam kilka pytań. Dlaczego Dendrobium ma pozwijane młode pędy i jest takie pomarszczone?Czy nawilżacz powietrza coś daje? Podkreślam,że jestem początkującą amatorką storczyków. Nie uprawiałam tych odmian wcześniej .Może one są zbyt wymagające jak na początek. I phalenopsisowi liście się pomarszczyły.
Tak... zdjęcia by pomogły. Jeśli to u ciebie wygląda jak akordeon to powodem może być jedno z poniższych: - nieregularne podlewanie - za mało podlewane, albo podłoże nie utrzymuje wystarczająco wilgoci - za suche powietrze otoczenia - uszkodzone, zgniłe korzenie (przy braku wystarczającej ilości zdrowych korzeni, nie jest roślina w stanie pobrać wystarczająco dużo wody nawet jak jest podlewana)
Jeśli górne liście się marszczą i równocześnie żółkną, to roślina jest prawdopodobnie przelana.
Jeśli liście marszczą się i żółkną w swojej bazie, to storczyk ma za sucho albo z powodu skąpego podlewania, albo podłoża co wysycha zbyt szybko, albo braku wystarczającej ilości korzeni