logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Problem z Miltoniopsisem

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Problem z Miltoniopsisem

Nieprzeczytany post Autor: Kinga Data » 15-12-2018, 13:48

Moja Miltonia nie chce zakwitnąć. Po prostu stoi w miejscu. Od czerwca ją mam. Przy zakupie wyglądała tak:

1524416599827.jpg
1524416599827.jpg (39.63 KiB) Przeglądane 1562 razy
cos.jpg
a teraz wygląda ,że chyba popełniam jakieś błędy w uprawie. Skąd ten brązowy liść?
cos.jpg (69.59 KiB) Przeglądane 1562 razy

Proszę o ocenę stanu tego storczyka .
Kinga

Z nami od: 17-07-2018, 13:08
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Problem z Miltoniopsisem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 15-12-2018, 14:09

Miltonie i ich krzyżówki są b. trudne do uprawy parapetowej. Największym kłopotem jest zbyt niska wilgotność powietrza. Nie znaczy to że trzeba zraszać liście bo wtedy zejdzie jeszcze szybciej. Postaw ją ws kuchni lub w łazience jeśli ma okno. Roślina jest ,,nowa,, więc musisz obejrzeć liście przez lupę i sprawdzić czy nie ma szkodników. W podłożu na pewno jest dużo sphagnum. Na wiosnę przy przesadzaniu trzeba je wyskubać. Jeśli myślisz na poważnie o uprawie storczyków musisz dużo poczytać na ten temt. O miltoniach przeczytasz w orchidarium.pl potem wejdż w porady dla początkujących i poczytaj o miltonii. Jednym liściem nie trzeba się martwić. Poza tym jest teraz najtrudniejszy okres roku dla storczyków: dni są krótkie, na ogół ciemne , a i od okna czasem powieje ziąbem. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 17-12-2018, 10:06

Z reguły nie kwitną Miltonie częściej niż raz w roku... czyli jak kwitła w czerwcu to nie ma co oczekiwać kwitnięcia teraz! Przy optymalnych warunkach w domu to może ci zakwitnie za pół roku... a jak nie jest to moźliwe dać jej dobrego środowiska, to możesz poczekać i 2, i 3 lata.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: R0bby Data » 20-12-2018, 18:50

Mam podobną Miltonie. Zgaduję, że LM albo Obi. Podobno Miltoniowate nie nadają się na parapet, a u mnie to był najlepiej rozwijający się storczyk (okno zachodnie). Do póki nie wystawiłem jej w lecie do ogrodu. Pierwszy deszcz ją pokonał :(
Jakieś resztki się dźwigają, więc jest szansa.
Pozdrawiam,
Robert
R0bby

Z nami od: 21-06-2018, 05:53
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu