Witam.Kupiłam na aukcji sadzonkę w.w. roślinki. Co prawda przyjdzie do mnie dopiero w przyszłym tygodniu ale chcę się czegoś o niej dowiedzieć już wcześniej.Do tej pory czytałam albo o jednym storczyku albo o drugim-do tej konkretnie "mieszanki" jeszcze nie dotarłam.Postanowiłam kupić tego storczyka,gdyż z tego co wyczytałam nie powinien być trudny w uprawie i nie był drogi.Liczę się z tym,że szybko nie zakwitnie (jeśli w ogóle zakwitnie) ale spodobały mi się jego liście -we wzorki.Zawsze to ozdoba
Na pewno byłaś na stronie orchidarium.pl tam są arkusze uprawy tych roślin, nie mam żadnej z nich, ale wielu forumowiczów tak i wynika z tego co piszą, że rośliny są bez problemowe. Ja mam krzyżówkę Ph. tetraspis X cornu-cervi Thalebani, mam ją od roku i z moich obserwacji winika, że potrzebuje wilgotnego podłoża, podlewam zaraz jak tylko phagnum lekko przeschnie.
Dzękuję za zainteresowanie Ja mam zamiar zaraz przesadzić do kory bo spagnum się boję,że zaleję Mam korę z seramisem,takie gotowe podłoże.Najlepiej takie lubię i mam nadzieję,że storczyki też. Kilka już w to podłoże przesadziłam -długo woda w nim nie zalega.
Nie wiem czy już przesadziłaś roślinę, ale mam jedną uwagę. Ja też Ph.tertaspis X cornu-cervi Thalebani przesadziłam do kory i efekt był taki, że roslina straciła wszystkie korzenie i jeszcze nie kwitła, mam ją 1,5 roku. Teraz regeneruje się w koszyczku dla roslin akwariowych wypełnionym mchem, do podlewania dodaje troche biohumusu jak tylko lekko przeschnie mech, efekt widać na zdjęciu.