Znowu spotkała mnie konfrontacja z polską biurokracją! Nie rozumiem dlaczego nikt nie reaguje? Przecież przy bezsensownych i uciążliwych regółach, napewno wielu ze mną uważa potrzebę zmian. Co się z Polską dzieje? Trzemu nie zmienia się na lepiej?
Te zdjęcia powyżej to keiki którymi Mirka chciała mnie obdarzyć. Dotarły do Szwecji już tydzień temu... i zaginęły. Smutno nam... Mirce i mnie... a ja zła jestem na szwedzką pocztę... dzwoniłam, pisałam... a oni tylko ręcę umywają....
Te małe Dendrobium są w drodze już 2 tygodnie... mała albo żadna nadzieja że żywe.... grrrrrrrrrrrr.....
Ogromnie szczęśliwa! Roślinki od Mirki doszły w końcu... wyobraźcie sobie że 2 tygodnie były zapakowane... i przeżyły!!! Trochę smutne były... kiedy ja z pośpiechem rozdarłam paczuszkę... ale się proprawią. Są silne i zdrowe. I dzięki temu że Mirka im dała do paczuszki wilgotną bibułkę, to przyżyły.
Dzięki ci Mirko... będą teraz pod specjalną opieką!!!
Ja też jestem niezmiernie szczęśliwa ,że wreszcie dotarły i ,że są żywe na co ......już nie liczyłam. Zobaczymy co odpowiedzą na reklamacje na którą maja 3 miesiące. Dobrze ,że wcześniej je porządnie namoczyłam i starałam się je dobrze zabezpieczyć nie wiem czy dobrze pamiętam ale te z USA chyba szybciej do Ciebie dotarły. Nauczka dla mnie na zawsze NIGDY Global Expres bo expres tylko z nazwy.
I ja też nauczkę mam... kuriry w Szwecji dostarczają dokładnie na czas. Poczta... ta u mnie to sekcja północna która się nazywa się PostNord... niestety nie ma dobrej renomy .A ich odpowiedzi na moje maile i telefony były poza krytyką. Zwalają na innych, a na moje pytanie co oni robili z przesyłką od 15-ego czerwca do dzisiaj 25--go... a zadałam to pytanie 3 razy... jeszcze nie odpowiedzieli!
Z przesyłką z USA było też trochę kłopotów... ale one nie były hermetycznie zapakowane przez 2 tygodnie jak ta nasza tu przesyłka. One zostały wysłane z Michigan w piątek i dotarły już w niedzielę do München. Miały być one wtedy wysyłane do Szwecji w poniedziałek z dostarczeniem do mnievnastępnego dnia we wtorek. Niestety papiery CITIES itp zaginęły i urząd celniczny w Niemczech wydał przesyłkę do niemieckiego storczykarza dopiero w środę. Następnego dnia w czwartek było Boże Ciało i wszystko zamknięte w Europie, więc ten storczykarz otworzył przesyłkę, przechowywał storczyki przez weekend u siebie... i wysłał z Niemiec DHL-Express w poniedziałek... doszło faktycznie następnego dnia we wtorek. Tak musieliśmy zrobić bo wtedy upały były... 28-30 °C.... ten ostatni tydzień jak my miałyśmy problemy, było chłodniej...
Dorro, poczta w Polsce przeżywa zapaść. Dluuugą zapaść, chyba jesteśmy przed apogeum. Nawet sądówki nie dochodzą. Sądówka to wezwanie do sądu np na świadka. Żadne reklamacje nie mają sensu ale piszę je. To jest ta ,,dobra zmiana,, rzeczywiście dobra bo cieszymy się że w ogóle doszło. Mój listonosz wrzuca listy jak mu pasuje, na zasadzie ,mata, dzielta się,, Wiele razy go wyręczałam i zanosiłam do adresata listy. Gdy było daleko wrzucałam do zwrotów ale leżakowały tam niczym wino. Marta
Tylko że tu tym razem w Szwecji tu zawinili. Bo jak paczuszka doszła do międzynarodowego terminału pocztowego w Sztockholmie, zlikwidowali oni tu ID numer przesyłki... to zrezultałowało że przesyłki nie moźna było dalej śledzić. Z Polski do Szwecji zabrało to 4-5 dni... a potem ze Sztokholmu do mnie całych 10 dni !!!!!
Dorra ogromnie się cieszę ,że dendrobia żyją i mają się świetnie. Trafiły przecież w dobre ręce . Moje d. OSF (jedno z dwóch) niestety nie przetrwało lata - ugotowało się (tak mi się wydaje) ale mam drugie na szczęście które wiosna przesadzę ,żeby mieć znowu dwa..
Dokładnie dlatego miałam dwa, a chwilowo jedno. Dziwne że tylko to nie dało rady w konfrontacji z wysokimi (bardzo ) temp. Przetrwało to w hydro. Mam odsadzone jeszcze obiecane d. Rainbow Dance ale to mini maluszek i dopiero na przyszły rok Ci go dam.
Wiesz... z tego co piszesz to nic dziwnego... hydro ma jako charakterystyczne że jest chłodniej w korzeniach. Storczyki chłodnolubne co mają chłodniej w korzeniach, akceptują wyższe temperatury powietrza. Tak więc twoje Dendrobium w hydro przetrwało lepiej upały.