logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Rekalmacja OG

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Rekalmacja OG

Nieprzeczytany post Autor: Paulinaaa Data » 23-12-2019, 09:55

Witam, czy ktoś z forumowiczów reklamował rośliny w OG? Przed świętami kupiłam m.in psychopsis mariposa, przyszedł w opłakanym stanie, suche liście, całkiem zgnite korzenie. Ogólnie to są zwłoki nie roślina. Napisałam maila, ale nie wiem jak z tym będzie bo zaraz są święta.
Paulinaaa

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Rekalmacja OG

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 23-12-2019, 16:01

Na pedwno musisz im dać czas na rerakcję do nowego roku. Teraz wyślij zdjęcia tego farfocla z datą i reklamuj grzecznie. Podobno często uznają reklamacje. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Paulinaaa Data » 23-12-2019, 16:36

Udało mi się do nich dodzwonić, odpowiedź dostanę dzisiaj lub jutro. Nie chcę mi się też latać po pocztach i odsyłać te zwłoki, bo to są następne koszty i mój czas, a teraz mam jeszcze córeczkę i nie chce jej zostawiać:) Strasznie się zawiodłam, bo roślina tania nie jest, chciałam zrobić sobie prezent pod choinkę, a dostałam trupa :(
Mam nadzieję, że uda nam się dogadać.

20191223_090130-1062x1416.jpg
Tak to wygląda. Roślina przesadzona z mniejszej doniczki że sphagnum, obrzucona tylko korą
20191223_090130-1062x1416.jpg
Paulinaaa

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Paulinaaa Data » 23-12-2019, 16:37

I zdjęcie bryły korzeniowej.

20191223_090114-1699x2265-424x565.jpg
20191223_090114-1699x2265-424x565.jpg (103.19 KiB) Przeglądane 4572 razy
Paulinaaa

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 23-12-2019, 19:20

Żdziwiłabym się gdyby roślina nie zgniła do końca. Widać że był moczony stożek wzrostu a to dla psychopsisa jest śmierć. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Paulinaaa Data » 23-12-2019, 21:41

Reanimacji na pewno będę próbować, chociaż mam nadzieję, że dostanę zdrowy egzemplarz.
Paulinaaa

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Aga Data » 24-12-2019, 08:53

Niestety ostatnio zakupy w OG rozczarowują. Mam na myśli stan roślin bo wybór i ceny są pociągające.
Fotografia użytkownika
Aga

Z nami od: 27-10-2016, 19:32
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: kasia74 Data » 24-12-2019, 09:22

Niestety też ostatnio dostałam kiepskie rośliny. Z czterech jedna już prawie padła, druga też nie wygląda najlepiej. Najgorsze jest to że w momencie gdy do mnie dojechały to wyglądały ok. Jednak przelanie lub wysłanie mokrych roślin wychodzi po czasie. Nie ma nawet jak reklamować.
kasia74

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Paulinaaa Data » 24-12-2019, 09:26

Ja się skusiłam, bo jakiś miesiąc temu kupowałam kilka phalaenopsisów i były w super kondycji. Dziwi mnie, że ktoś pakuje i wysyła takie rośliny, ktore na pierwszy rzut oka widać, że coś z nią nie tak.
Paulinaaa

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Paulinaaa Data » 25-12-2019, 11:55

Dostałam odpowiedź na maila, twierdzą, że roślina ma zdrowe korzenie i była niedawno przesadzona...
Paulinaaa

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 25-12-2019, 13:05

Na tym forum można znaleźć ocenę wielu doświadczonych storczykarzy, którzy zalecają przejrzenie systemu korzeniowego nowo zakupionych roślin i mają dużo racji. Szczególnie w przypadkach gdy storczyki posadzone są w sphagnum.
Krytyka dostawców bez dokładnego uzasadnienia, moim zdaniem, tworzy dwuznaczną atmosferę i nie rozwiązuje problemu. Zawsze jest możliwość kontaktu ze Sprzedawcą i dojście do porozumienia. Rzucanie w sieć negatywnych opinii nic nie rozwiązuje.
A jeszcze, ze zdjęć tego Psychopsis'a (rozdzielczość) nic nie można "wyczytać" z powodu braku jego powiększenia.

Pogodnych Świąt i sukcesów w uprawie. :D

PS. Proponuję też stosowanie podpowiedzi przy wstawianiu zdjęć, korzystniej się prezentują. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Paulinaaa Data » 25-12-2019, 13:37

Oczywiście zajrzę do instrukcji wstawiania zdjęć:) żaden że mnie fotograf.
Sprzedawcy staram się nie krytykować itp., każdemu może się zdarzyć błąd, ludzka rzecz. Jednak w tym przypadku system korzeniowy już nie istnieje i to widać na zdjęciach.. ale już sprawa jest wyjaśniona. Roślinę odsyłam, a szkoda bo mi na niej zależało
Paulinaaa

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 27-12-2019, 08:57

Paulinaaa pisze: Roślinę odsyłam, a szkoda bo mi na niej zależało

Coś ostatnio rzadko tu bywam. :oops: Ale takie już jest prawo natury. Ludzie przychodzą i odchodzą...
No, ale do rzeczy.
Ja tam na pani miejscu bym się cieszył. A czemu? A no temu, bo to bardzo trudny storczyk w uprawie. Postawiła Pani sobie bardzo wysoko poprzeczkę. Na parapecie prawie nie do przeskoczenia. Nie znam pani doświadczenia w uprawie storczyków, no i determinacji. Jeżeli nie doceniłem, to przepraszam.
Moje doświadczenia w uprawie tego rodzaju są fatalne. Na przestrzeni kilkudziesięciu lat, kilka psychopsisów z pod mojej opiekuńczej ręki, odeszło w niebyt. Obecnie mam jeszcze jednego, którego dostałem jakieś 2 lata temu. Ale i jego czeka niechybnie taki sam los. Kwitł niemal nieprzerwanie przez cały ten czas. No i zakwitł się niemal na śmierć. Niemal, ponieważ jeszcze nie wydał ostatniego tchnienia. Nawet go ostatnio przesadziłem w nowy mech, licząc na cud.
Konstatując co powyżej,radziłbym wpierw- jeśli to możliwe-nim wydamy pieniądze, czasem nie małe, sprawdzić, czy podołamy wyzwaniu. Jak sprawdzić? A no zwyczajnie, zapytać czy ktokolwiek ma powodzenie w uprawie danego taksonu na przestrzeni co najmniej kilku lat, w takich warunkach, jakie jest Pani w stanie zapewnić. Lepiej uronić łezkę przed, rezygnując z zakupu, niż po.

Z Noworocznymi życzeniami dla wszystkich - Jan.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości