logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: 3 trudności ze storczykami

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: 3 trudności ze storczykami

Nieprzeczytany post Autor: Ciapek23 Data » 20-03-2020, 17:53

Cześć,
Mam na imię Katarzyna. Kocham uprawiać chili, a od kilku miesięcy zakochałam się w storczykach. Czytam wszystko co się da znaleźć w Internecie (także po angielsku), niestety mam 3 kwestie, których nie jestem pewna i bardzo byłabym wdzięczna za pomoc!

1. Czy takie fioletowe przebarwienia na Phalaenopsis są normalne?
https://ibb.co/TKhkGyj

2. Niektóre moje storczyki mają "oklapnięte" liście, inne z kolei "stoją" - czy takie różnice mogą wynikać z różnić indywidualnych, czy jest to oznaka np. osłabnięcia jakiegoś, braku nawozu czy zbyt rzadkiego podlewania?
https://ibb.co/XZVCf8q

3. Dendrobium miało za mokro - to już wiem. Ziemia została wysuszona. Teraz już pilnuję aby nie przelać znów. Natomiast żółte liście dalej się robią, a kwiaty opadają - czy mogę coś zrobić jeszcze oprócz zmiany podłoża i tym samym wysuszenia i przerwy w podlewaniu, czy też przelałam i teraz muszę cierpliwe czekać? :(
https://ibb.co/RBfDXbm
Ciapek23

Z nami od: 20-03-2020, 16:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: 3 trudności ze storczykami

Nieprzeczytany post Autor: Ciapek23 Data » 21-03-2020, 14:47

pomocy błagam :)
Ciapek23

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 21-03-2020, 19:00

Ad pkt:
1. fioletowe przebarwienia mogą być naturalne.
2. Trzeba przesadzić storczyki do świeżego podłoża, zdezynfekowanego. Usunąć martwe korzenie. Zapewne przeczytałaś że lepiej nie nawozić.
3. Osłupiałam z wrażenia że użyłaś tego samego podłoża. W przyrodzie żaden cud się nie stanie i nie oszuka się jej. Liście dalej żółkną bo roślina jest po przejściach. Kup parę worków podłoża i niech będzie do dyspozycji. Musisz mieć keramzyt na drenaż i poczytaj rzeczywiście. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ciapek23 Data » 21-03-2020, 21:59

2. To już mają zrobione - są ratowane ze śmietnika. Korzenie zostały obcięte, ziemia nowa. Jak szybko widać różnice, że idzie ku lepszemu?

3. Źle napisałam - skrót myślowy. Oczywiście, że nową ziemie dałam. Kupiłam dwa worki. Keramzyt zakupię. Czyli mimo zmiany podłoża za szybko by było lepiej i stąd dalsze żółknięcia?

Bardzo bardzo bardzo dziękuję Marto!!!
Ciapek23

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 28-03-2020, 10:21

Co do zabarwienia liści...

Jeden z powodów może być zbyt silne naświetlenie... mam nadzieję że nie stoi twój storczyk w południowym oknie.

Wiele jednak hybryd Phalaenopsis o purpurowych kwiatach ma ten sam pigment na liściach. Najnowszy, najdelikatniejszy liść będzie miał najintensywniejszy odcień purpury, podczas gdy starsze liście będą miały większą tendencję do zieleni.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj