Dobry wieczór!
Zwracam się do was drodzy użytkownicy z zapytaniem. Otóż ponad rok temu kupiłem mojej dziewczynie storczyka na urodziny. Storczyk, ten od zawsze kwitnął cudowanie i wyglądał zdrowo i pięknie. Niestety, kilka dni temu pędy kwiatowe zaczęły usychać:
, ,
Niestety, nie mamy dużo doświadczenie, ze storczykami więc nie jesteśmy pewni czy to normalne zachowanie.
Przesyłam również, zdjęcia podłoża i jednego dziwnego liścia:
, , ,
W lutym storczyk przeżył przeprowadzkę z Paryża do Mediolanu, więc może warunki w Mediolanie mu nie sprzyjają? Ponadto, kilka ostatnich dni było dość gorących.
Wcześniej, używaliśmy nawozu w płynie (buteleczkę uiszczało się w podłożu i krople nawozu spływały do podłoża), w tej chwili używamy innego nawóz w pałeczkach:
,
Niestety, wydaje nam się, że te pałeczki w ogóle się nie rozpuszczają.
Na koniec dodam tylko, że z powodu upałów storczyk jest teraz podlewany dwa razy w tygodniu (wcześniej był tylko raz). Podłoże było ostatnio wymienione około roku temu — storczyka przesadziłem z oryginalnej doniczki do większej.
Będę wdzięczny za wszelkie porady oraz, informację czy storczyk wygląda zdrowo? Być, może to usychanie pędów jest normalne?