logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Chyba przekwita ale nie jestem pewna

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Chyba przekwita ale nie jestem pewna

Nieprzeczytany post Autor: Monika Data » 14-03-2011, 14:24

Dzień dobry!
Jestem posiadaczką dwóch storczyków,stoją razem na parapecie, podlewam je średnio raz na 10dni kiedy już korzenie zrobią się białe i doniczka lekka. Przeczytałam całe forum i wydaje mi się że mój storczyk przekwita,nigdy nie widziałam przekwitającego stroczyka i nie wiem jak to wygląda. Z dnia na dzień dosłownie zżółkły kwiaty to już drugi dzień i żaden jeszcze nie odpadł, nie jest przesuszony bo był w sobote podlewany wodą mineralna bez nawozu, nie ma w nim żadnych robaczków, pajączków, pajęczynek czy mchu w podłożu. Liście są twarde i jędrne, nie było możliwości zalania stożka bo rośliny "moczę" w wodzie, czyli wstawiam w większy pojemnik. Gdzieś wyczytałam że przyczyną mogą być inne kwiaty a mianowicie obok na parapecie postawiłam tulipany,ale to by uschły dwa storczyki a nie jeden,przynajmniej tak mi się wydaje. Kwiat kwitnie już około dwa miesiące,może trochę dłużej bo gdy go kupiłam miał już dwa czy trzy pączki rozkwitnięte reszta zakwitła już u mnie w domu bardzo szybko,w ciągu tygodnia rozwinął wszystkie 15 pąków. Mam nadzieję że poprosty przekwita
Monika

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Chyba przekwita ale nie jestem pewna

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 14-03-2011, 18:50

Witam, sprawdź czy u podstawy trzonu rośliny w podłożu nie znajduje się mech (sphagnum). Ten mech gromadzi znaczne ilości wody i przesycha dużo wolniej niż reszta podłoża, a jeśli podlejemy roślinę a ona jeszcze ma mokro, może się zdarzyć owe nagłe więdnięcie kwiatów. Pozdrawiam. Matynka4.
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Z nami od: 08-01-2011, 23:58
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: falka87 Data » 14-03-2011, 20:38

sprawdzałam,grzebałam się w środku, przewracałam doniczką w każdą stronę i nic nie zauważyłam, dodam zdjęcia
Załączniki
14032011152.jpg
14032011147.jpg
14032011149.jpg
falka87

Z nami od: 14-03-2011, 14:14
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Anabella89 Data » 15-03-2011, 10:56

Witaj ;)
Na moje oko korzenie są w dobrej kondycji i storczyk po prostu przekwita :)
Nie ma się czym przejmować, taka jest kolej losu życia storczyka :) Zazwyczaj najpierw kwiaty flaczeją i "płowieje" im kolor i po kilku-kilkunastu dniach odpadają.
Powinny odpaść same, więc nie pomagaj im np obrywaniem ich czy obcinaniem :) Po okresie spoczynku (krótszym lub dłuższym) roślina ponownie zakwitnie.

Pozdrawiam :)
Anabella89

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj