Dzień dobry!
Jestem posiadaczką dwóch storczyków,stoją razem na parapecie, podlewam je średnio raz na 10dni kiedy już korzenie zrobią się białe i doniczka lekka. Przeczytałam całe forum i wydaje mi się że mój storczyk przekwita,nigdy nie widziałam przekwitającego stroczyka i nie wiem jak to wygląda. Z dnia na dzień dosłownie zżółkły kwiaty to już drugi dzień i żaden jeszcze nie odpadł, nie jest przesuszony bo był w sobote podlewany wodą mineralna bez nawozu, nie ma w nim żadnych robaczków, pajączków, pajęczynek czy mchu w podłożu. Liście są twarde i jędrne, nie było możliwości zalania stożka bo rośliny "moczę" w wodzie, czyli wstawiam w większy pojemnik. Gdzieś wyczytałam że przyczyną mogą być inne kwiaty a mianowicie obok na parapecie postawiłam tulipany,ale to by uschły dwa storczyki a nie jeden,przynajmniej tak mi się wydaje. Kwiat kwitnie już około dwa miesiące,może trochę dłużej bo gdy go kupiłam miał już dwa czy trzy pączki rozkwitnięte reszta zakwitła już u mnie w domu bardzo szybko,w ciągu tygodnia rozwinął wszystkie 15 pąków. Mam nadzieję że poprosty przekwita