Proszę o informacje o Cymbidium jakie podłoże... wymagania słonce woda Mam nowe odczepki ale nie mają korzeni jeszcze co z nimi zrobić żeby sie przyjęły ? Podłoże Kora ? Może potrzebują teraz duzo wody i w wodzie jak będą stać to jakieś tam korzenie nowe się pojawią ? Jutro postaram sie dodać zdjecie jak młode sie prezentują i mama do potwierdzenia czy to na 100% Cymbidium
O uprawie cymbidium jest napisane na tym forum i jeszcze na Orchidarium w dziale Storczyki dla początkujących. Odczepka to chyba lużna pseudobulwa. Można się zabawić i płyciutko ją posadzić w prawdziwy, kwaśny torf, ugotowany na parze. Podlewać należy na spodek aby nie moczyć psb. Kiedyś miałam taką sytuację z Zygopetalum mackayi i ,o zgrozo, wszystkie pięć się przyjęły. Pojedyncze pseudobulwy. Ale był nadmiar urodzaju! Można spróbować. Marta
Z tego co mi wiadomo, Cymbidium potrzebuje przynajmniej trzech, "dobrze" rosnących psb, w mniejszej ilości mogą sobie nie poradzić. W przypadku podziału większej rośliny, 5-7 psb, w ów czas szybciej zakwitnie. Zatem trzeba mieć to na uwadze, chcąc rozmnożyć roślinę. Osobiście nie znam przypadków oddzielania tylko jednej psb, choć nie uważam, że jest to niemożliwe. Próbuj i melduj. Jeśli chodzi o kiepski stan/brak korzeni, sposoby reanimacji są opisane, poczytaj na Forum.
Moje Cymbidia rosną w mieszance kory z keramzytem, wszystkie, bez wyjątku, na parapetach okiennych, woda destylowana, z dodatkiem nawozu(niedawno zaczęłam stosować 100% zalecanej dawki do każdego podlewania), czasem dodaję trochę przegotowanej wody kranowej, choć rosną niesamowicie, uparcie nie chcą kwitnąć. Trzeba spełnić szereg warunków, żeby doczekać się kwiatów. Cóż, będę się starać i Tobie też życzę powodzenia!
Witam. Te młode psb. wyglądają jakby były odcięte.W takim wypadku, moim zdaniem nie mają szansy na wypuszczenie korzeni. Nie należy storczyka dzielić na małe kawałki. Storczyk lepiej się aklimatyzuje w nowym podłożu gdy składa się z 4 dorodnych pseudobulw i kilku młodych. Proszę poczytać zamieszczone w Bibliotece opracowanie "Cymbidium"
Też uważam że w tej sytuacji nic z tego nie będzie. Chyba są odcięte. Sądziłam że chodzi o pojedyncze psb, które w naturalny, samoistny, sposób się rozpadły na pojedyncze. Z Zygopetalum nie bajtlowałam ale każda z psb miała piętkę. Marta
Newbell, te Cymbidia nie mają szans na przeżycie. Te przyrosty w brutalny sposób odcięte nie są nawet dostatecznie dojrzałe, poza tym tam nie ma nawet centymetra pseudobulwy, same liście.
Pozdrawiam-Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
No nie...zmieniam zdanie po obejrzeniu zdjęć. Żeby rosnąć, kwitnąć, żyć...ten piękny storczyk potrzebuje kilku psb, ale koniecznie muszą one stanowić jedną całość... Starsze przyrosty "służą" młodym, póki te dostatecznie nie wykształcą korzeni...w końcu nowych, młodych psb.
Jedno moje Cymbidium niedługo pewnie "wyjdzie" z doniczki. Jeśli chcesz, podzielę się