Witam mam pytanię czy w okresie letnim gdy są takie upały można swoją kolekcję storczyków wynieść na balkon czy coś im może grożić oprucz wiatru i temperatury,nocę też mam na myśłi.
Grozić może im bezpośrednie słońce, więc lepiej, żeby były w zacienionym miejscu. A jeśli chodzi o temperaturę, to nie powinna w nocy spadać poniżej 10°C. Choć podobno np. Dendrobium nobile daje radę do kilku stopni powyżej zera, ale ja swojego sprawdzać nie będę
Z tego co wiem to Phalenopsisy nie potrzebują dobowej różnicy temperatur do zainicjowania kwitnienia, wiec nie ma potrzeby wynosić ich na zewnątrz. Tak przeczytałam, ale mogę się mylić.
Nie chodzi mi o kwitnienie tylko jest inny problem u mnie w mieszkaniu są osoby palące a gdzieś tu na forum czytałem że dym tytoniowy im szkodzi więc pomyślałem że wyniosę moje storczyki na balkon na okres letni.
Oncidium i cambrie jak najbardziej można wyeksportować na zewnątrz, natomiast phalaenopsisy raczej nie, w nocy są za duże spadki temperatury dla nich, co może prowadzić do osłabienia i złapania jakiegoś choróbska.
No, a jeśli mowa o dymie, to owszem! Parę miesięcy temu pozbyłam się nałogu i dziwnym zbiegiem niedługo potem (choć to było na przełomie zimy i wiosny) moja zielenina zaczęła mnożyć się niesamowicie. W latach poprzednich, za panowania dymu tytoniowego, AŻ tak pięknie nie było
Moje Phalaenopsis nauczyły się jak najbardziej na dworze i tam szybciej rosną(widać po liściach) i potem wszystkie kwitną. Tyle ,że stoją w grupie pod daszkiem i w zacienionym miejscu.W nocy mają najczęściej 12,w dzień ok.30st.To im nie przeszkadza.Kiedyś panikowałam,gdy temp.była niższa niż 15 st. zabierałam do domu itd.Teraz one mają po8 lat(średnio) i wcale im to nie przeszkadza.Niebezpieczna jest długo utrzymująca się temp.10 st.przy tym deszcz.Nawet bardziej im szkodzi niż Paphiopedilum.Przeważnie raz w lecie mamy kilka takich dni.Wtedy wnosimy do domu. Papierosy?Kiedyś też paliłam,ale nie widziałam zmian u storczyków. Pozdrawiam