logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Co Ile Podlewać.

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Co Ile Podlewać.

Nieprzeczytany post Autor: khi khi Data » 25-10-2011, 14:46

Mój falek niedawno zrzucił wszystkie kwiatki. Gdy kwitł, podlewałam go co 8 dni w odstałej, przegotowanej lecz nie zimnej wodzie. Co ile dni mam teraz podlewać tego storczyka? jest to storczyk Cassandra.
khi khi

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Co Ile Podlewać.

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 25-10-2011, 15:02

khi khi pisze: Co ile dni mam teraz podlewać tego storczyka? jest to storczyk Cassandra.

Pełna nazwa : Phalaenopsis Cassandra . Podlewa się raz w tygodniu,po przeschnięciu podłoża.[wszystko zależny od podłoża i warunków w jakich storczyk rośnie.]
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: qrt Data » 27-10-2011, 09:43

Mery pisze:
khi khi pisze: Co ile dni mam teraz podlewać tego storczyka? jest to storczyk Cassandra.

Pełna nazwa : Phalaenopsis Cassandra . Podlewa się raz w tygodniu,po przeschnięciu podłoża.[wszystko zależny od podłoża i warunków w jakich storczyk rośnie.]

Tak jak napisała Mery - wszystko zależy od podłoża i warunków w jakich rośnie - ale...
Skoro mówimy, że "po przeschnięciu podłoża", to generalnie nie następuje to raz albo dwa razy w tygodniu;
Storczyk rosnący w doniczce o średnicy 20 cm potrzebuje około dwóch, trzech tygodni na przeschniecie (standardowe podłoże dla storczyków),
a gdybyśmy dodali do tego wysoką wilgotność otoczenia, to czas jeszcze się wydłuży. Wystarczy włożyć w podłoże patyczek i sprawdzać czy przesycha;
Każda roślina musi mieć indywidualne podejście w temacie podlewania, zależne od wielkości doniczki, podłoża, temperatury;

Michał
qrt

Z nami od: 28-10-2010, 06:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 27-10-2011, 17:11

qrt pisze:Tak jak napisała Mery -

ale.......Każda roślina musi mieć indywidualne podejście w temacie podlewania, zależne od wielkości doniczki, podłoża, temperatury;
Michał

Teraz ja muszę napisać, że Ty Michale masz rację.
Ja opuściłam słowo " średnio" ,i to zmieniło wiele w mojej wypowiedzi. :oops: Powinno być: Podlewa się średnio raz w tygodniu,po przeschnięciu podłoża.[wszystko zależny od podłoża i warunków w jakich storczyk rośnie.]
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •