logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: grzyby

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: grzyby

Nieprzeczytany post Autor: ewka Data » 25-06-2011, 12:54

Od jakiegoś czasu zauważyłam w dwóch doniczkach grzyby. Storczyki wypuszczają pędy kwiatowe, więc nie wiem czy mogę je przesadzić. A może zrobić coś innego? :twisted: :twisted:
Załączniki
20110625038.jpg
20110625038.jpg (23.13 KiB) Przeglądane 1719 razy
20110625039.jpg
Czy może to im zaszkodzić?
20110625039.jpg (29.61 KiB) Przeglądane 1719 razy
Fotografia użytkownika
ewka

Z nami od: 19-02-2011, 12:16
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: grzyby

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 25-06-2011, 13:23

ewka pisze:.... zauważyłam w dwóch doniczkach grzyby. Storczyki wypuszczają pędy kwiatowe,...

Algi,glony,mchy i inne - występowanie ich wskazuje na nadmierną wilgotność podłoża. Wskazane jest zmniejszenie podlewania. .Należny wydłużyć okres przesychania podłoża. Jest ono pewnie już rozłożone i namaka silnie a pewnie zawierało szczępki grzybni , która ma dobre warunki do rozwoju..
Storczyki w naturalnym środowisku żyją w towarzystwie innych organizmów. Zapewnianie im sterylnego środowiska w doniczkach, jest przesadą. Jeżeli nic nie wskazuje na uszkodzenie , niech sobie rosną razem.
Gdyby jednak wystąpił zapach stęchlizny, trzeba będzie, moim zdaniem zareagować.
Zapach grzybni , lasu, nie jest groźny.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 25-06-2011, 14:56

Grzyby zawsze są w storczykowym podłożu. Rozwijają sie na powierzchni kawałków kory, chipsów kokosowych itp. Nie widać ich gołym okiem ponieważ zaliczają się, pod względem wielkości, do grzybów mikroskopowych. Matka Natura przystosowała je do rozkładu złożonych (polimerów) węglowodanów, czyli w naszym przypadku celulozy i pochodnych, będących głównymi składnikami ww. składników podłoża. Z produktów rozkładu storczyki pobierają proste związki organiczne na swoje rozwojowe potrzeby.
Potwierdzam opinie Mery, jeżeli zwilżone podloże ma dość przyjemny "leśno-grzybowy" zapach to jest wszystko OK, natomiast jeżeli zapach podłoża jest stęchły, świadczy to o rozwoju pleśni i trzeba podłoża natychmiast wymienić.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ewka Data » 28-06-2011, 19:57

Bardzo Was przepraszam, że tak długo nie pisałam, ale już szybciutko..... Bardzo dziękuję, na pewno macie rację. Tylko czy grzyby aż tak szybko się rozwijają? Moje storczyki przeważnie miały za sucho, ponieważ zaczęły marszczyć im się liście, więc postanowiłam podlewać trochę częściej i proszę bardzo ...... Ale myślę, że będzie dobrze ;) :)
Fotografia użytkownika
ewka

Z nami od: 19-02-2011, 12:16
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 29-06-2011, 11:14

ewka pisze: Moje storczyki przeważnie miały za sucho, ponieważ zaczęły marszczyć im się liście, więc postanowiłam podlewać trochę częściej i proszę bardzo .

Jeżeli marszczyły się liście należało sprawdzić stan korzeni w całej bryle.
Storczyki ze zdrowym systemem korzeniowym lepiej znoszą okresowe przesuszenie , niż częste podlewanie.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •