Agnieszka Dobek pisze:Witam
Wisi w koszyczku przymocowanym do mebla przy oknie, o tej porze stale uchylonym, podłoże przesycha już po kilku dniach od namaczania. Co może być przyczyną wiotczenia liści? Może roślina zużywa za dużo energii w kwitnienie?
Mery pisze:Jeżeli korzenie wewnątrz doniczki są zdrowe, [a to trzeba by sprawdzić],to przyczyną możne być szybki przepływ suchego, ciepłego powietrza przez doniczkę. Taki ciągły napływ powietrza możne przesuszać zbytnio podłoże, tym bardziej, że doniczka ma zrobione dodatkowe otwory.
Proszę sprawdzić korzenie i zmienić doniczkę, powinno pomóc.
Takie obfite,długo trwające kwitnienie i wiotkie liście, to sygnał do sprawdzenia stanu korzeni.
Agnieszka Dobek pisze:.....Obcięłam chore korzenie, na chwilę zanurzyłam w roztworze Previcur, wymieniłam podłoże i doniczkę na taką bez bocznych otworów. Mam nadzieję, że teraz gorące i suche powietrze zza okna nie zaszkodzi, gdy roślina jest przy nim zawieszona.
Agnieszka Dobek pisze:Za Pani radą sprawdziłam stan korzeni w/w equestris. Nie był zadowalającyTylko wyrastąjace od góry młode były zdrowe. Reszta pognita, a niektóre wyschnięte na wiór. To efekt moich nieudolnych wczesniejszych zabiegów: dodatkowego namaczania w tygodniu, gdy stwierdzałam, że po kilku dniach w doniczce jest sucho. Obcięłam chore korzenie, na chwilę zanurzyłam w roztworze Previcur, wymieniłam podłoże i doniczkę na taką bez bocznych otworów. Mam nadzieję, że teraz gorące i suche powietrze zza okna nie zaszkodzi, gdy roślina jest przy nim zawieszona.
Pozdrawiam Aga
qrt pisze: W takich wypadkach kiedy biorę pod opiekę przelane phalaenopsisy,
stosuję całkowite moczenie rośliny, łącznie z liśćmi, nawet do kilku godzin. ... Istotą tych zabiegów jest bardzo przewiewne podłoże (duże bryły keramzytu bądź mała doniczka z mieszanką dużych kawałków kory, keramzytu, chipsów kokosowych);
Proszę mi wierzyć, zanurzenie rośliny na kilka godzin, nie zrobi jej krzywdy;
Mery pisze:Tego sposobu nawadniania storczyka nie spotkałam, ale wierzę. Roślina znajduje się wtedy "w ulewnym deszczu" przez dłuższy czas. Zapewne nie zaszkodzi to jej.Nie można jednak o niej zapomnieć, bo się udusi.
Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"