logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: liście zwiotczaly

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: liście zwiotczaly

Nieprzeczytany post Autor: Jagodal Data » 26-06-2011, 16:44

Liście mojego storczyka zwiotczały, pojawiły się na nich małe ciemnobrązowe plamki, w jednym miejscu nawet na krawędzi liścia zrobioła się duża czarna plama której obwódka jest żółtawa. Podlewam go co tydzień. Nie stosuję żadnych nawozów bo mam go od 3 tygodni. Wie ktoś co mu dolega i jak go wyleczyć?
Załączniki
2011-06-26 17.38.02.jpg
Jagodal

Z nami od: 26-06-2011, 16:29
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: liście zwiotczaly

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 26-06-2011, 17:39

Witam.
Liść na tym nieostrym zdjęciu nie wygląda na zwiotczały.
Prawdopodobnie po uszkodzeniu na brzegu, liść został zaatakowany jakimś grzybem.
Moim zdaniem , należy tę plamę odciąć , tnąc po zdrowej tkance ," z zapasem". Miejsce cięcia zasypać sproszkowanym węglem drzewnym. Jeżeli jest więcej plamek, środek grzybobójczy na pewno nie zaszkodzi. [ np.Biochikol 020 PC. zgodnie z zaleceniami producenta]
Plama, jednak nie jest powodem zwiotczenia liści. Koniecznie trzeba wyjąć storczyka z doniczki , by sprawdzić stan korzeni w całej bryle. Prawdopodobnie , tam jest przyczyna ewentualnego wiotczenia liści.
Storczyk o chorych korzeniach nie pobiera z podłoża potrzebnej ilości wody.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka Dobek Data » 26-06-2011, 18:36

Witam

Od pewnego czasu obserwuję, że moja ulubiona phal. equestris ma zwiotczałe liście i nie tylko najstarsze są lekko pomarszczone. Poza tym nie mają widocznych zmian chorobowych, a roślina kwitnie mi bez przerwy od kilku miesiecy, już na 2-gim pędzie ma odgałęzienie. Uprawiam ją od ok. 1,5 roku. Wisi w koszyczku przymocowanym do mebla przy oknie, o tej porze stale uchylonym, podłoże przesycha już po kilku dniach od namaczania. Co może być przyczyną wiotczenia liści? Może roślina zużywa za dużo energii w kwitnienie? Dodam, że w zeszłym roku, kiedy miała słabsze kwitnienie, liście wyglądały lepiej.

Pozdrawiam Agnieszka
Załączniki
phal equestris liście II.JPG
phal equestris liście II.JPG (208.83 KiB) Przeglądane 10402 razy
Agnieszka Dobek

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 26-06-2011, 19:25

Agnieszka Dobek pisze:Witam
Wisi w koszyczku przymocowanym do mebla przy oknie, o tej porze stale uchylonym, podłoże przesycha już po kilku dniach od namaczania. Co może być przyczyną wiotczenia liści? Może roślina zużywa za dużo energii w kwitnienie?

Jeżeli korzenie wewnątrz doniczki są zdrowe, [a to trzeba by sprawdzić],to przyczyną możne być szybki przepływ suchego, ciepłego powietrza przez doniczkę. Taki ciągły napływ powietrza możne przesuszać zbytnio podłoże, tym bardziej, że doniczka ma zrobione dodatkowe otwory.
Proszę sprawdzić korzenie i zmienić doniczkę, powinno pomóc.

Takie obfite,długo trwające kwitnienie i wiotkie liście, to sygnał do sprawdzenia stanu korzeni.

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jagodal Data » 26-06-2011, 23:43

roślinka ma 5 liści ( 2 duże, 2 mniejsze i jeden malutki) w tym liście po prawej stronie są sprężyste a po lewej stronie są zwiotczałe i opadnięte.. Kupię jej ten lek anty grzybiczy. Jak mam sprawdzić stan korzeni? Jak wyglądają korzenie prawidłowe i nieprawidlowe? Widzę tylko jakiś zielony osad. I nie wiem czy prawidłowo ją podlewam! Wkładam do dolniczki cienki drewniany patyczek i kiedy nie widzę mokrego śladu wkładam ją do miski z przegotowaną wodą ( tak że dolniczka zamoczona jest do połowy), trzymam ją tam 30minut i wyciągam. Ten zabieg powtarzam średnio co tydzień. :(
Jagodal

Z nami od: 26-06-2011, 16:29
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 27-06-2011, 07:09

WitajJagodol,
Na początek dobierz naczynie takie[garnek, większą osłonkę] by całe podłoże mogło być zanurzona w wodzie w czasie namaczania . Do następnych podlewań musisz zacząć dodawać 1/2 zalecanej dawki nawozu do storczyków.[o nawozach powiemy innym razem.]
Druga sprawa to więdnięcie liści po jednej stronie , wskazuje na to, że storczyk prawdopodobnie jest zbytnio nagrzewany przez słońce. Odsuń go od szyby, lub postaw za firanką.

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka Dobek Data » 27-06-2011, 20:48

Mery pisze:Jeżeli korzenie wewnątrz doniczki są zdrowe, [a to trzeba by sprawdzić],to przyczyną możne być szybki przepływ suchego, ciepłego powietrza przez doniczkę. Taki ciągły napływ powietrza możne przesuszać zbytnio podłoże, tym bardziej, że doniczka ma zrobione dodatkowe otwory.
Proszę sprawdzić korzenie i zmienić doniczkę, powinno pomóc.

Takie obfite,długo trwające kwitnienie i wiotkie liście, to sygnał do sprawdzenia stanu korzeni.

Pani Mery

Za Pani radą sprawdziłam stan korzeni w/w equestris. Nie był zadowalający :shock: Tylko wyrastąjace od góry młode były zdrowe. Reszta pognita, a niektóre wyschnięte na wiór. To efekt moich nieudolnych wczesniejszych zabiegów: dodatkowego namaczania w tygodniu, gdy stwierdzałam, że po kilku dniach w doniczce jest sucho. Obcięłam chore korzenie, na chwilę zanurzyłam w roztworze Previcur, wymieniłam podłoże i doniczkę na taką bez bocznych otworów. Mam nadzieję, że teraz gorące i suche powietrze zza okna nie zaszkodzi, gdy roślina jest przy nim zawieszona.
Pozdrawiam Aga
Agnieszka Dobek

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 27-06-2011, 22:14

Agnieszka Dobek pisze:.....Obcięłam chore korzenie, na chwilę zanurzyłam w roztworze Previcur, wymieniłam podłoże i doniczkę na taką bez bocznych otworów. Mam nadzieję, że teraz gorące i suche powietrze zza okna nie zaszkodzi, gdy roślina jest przy nim zawieszona.

Roślina aby dojść do siebie potrzebuje mikroklimatu. Nie może być zawieszona w strumieniu suchego , ciepłego powietrza. Jej przecież nie przybyło korzeni. Ma ich ciągle zbyt mało.
Trzeba jej stworzyć mikroklimat. Powinna stać w jasnym miejscu, ale nie bezpośrednio nasłonecznionym nad parującą wodą. Można ją też zamgławiać rano.

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: qrt Data » 27-06-2011, 22:19

Agnieszka Dobek pisze:Za Pani radą sprawdziłam stan korzeni w/w equestris. Nie był zadowalający :shock: Tylko wyrastąjace od góry młode były zdrowe. Reszta pognita, a niektóre wyschnięte na wiór. To efekt moich nieudolnych wczesniejszych zabiegów: dodatkowego namaczania w tygodniu, gdy stwierdzałam, że po kilku dniach w doniczce jest sucho. Obcięłam chore korzenie, na chwilę zanurzyłam w roztworze Previcur, wymieniłam podłoże i doniczkę na taką bez bocznych otworów. Mam nadzieję, że teraz gorące i suche powietrze zza okna nie zaszkodzi, gdy roślina jest przy nim zawieszona.
Pozdrawiam Aga

Witam Serdecznie,

Opis wskazuje, iż korzenie pod nadmiarem wody częściowo obumarły;
Stąd zapewne pomarszczone liście; Przy utracie korzeni roślina nie jest w stanie 'zaciągnąć'
wystarczającej ilości wody. W takich wypadkach kiedy biorę pod opiekę przelane phalaenopsisy,
stosuję całkowite moczenie rośliny, łącznie z liśćmi, nawet do kilku godzin. Przy małej ilości
korzeni, pobieranie/wchłanianie wody jest bardzo ograniaczone, a dodatkowo zanużone liście
stopniowo nabierają wigoru. Istotą tych zabiegów jest bardzo przewiewne podloże (duże bryły
keramzytu bądź mała doniczka z mieszanką dużych kawalków kory, keramzytu, chipsów kokosowych);
Proszę mi wierzyć, zanurzenie rośliny na kilka godzin, nie zrobi jej krzywdy;

Co do doniczki i dodatkowych otworów, uważam że to świetny pomysł;
Proszę jeszcze pamiętać o niecyklicznym podlewaniu storczyków, zwłaszcza np: co 7 dni;
W mieszkaniu, domu jednorodzinnym, balkonie, czy gdziekolwiek, warunki rzadko
kiedy są jednakowe, a więc wymagają niejednostajnego podlewania;

pozdr. Michał
qrt

Z nami od: 28-10-2010, 06:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 28-06-2011, 07:37

qrt pisze: W takich wypadkach kiedy biorę pod opiekę przelane phalaenopsisy,
stosuję całkowite moczenie rośliny, łącznie z liśćmi, nawet do kilku godzin. ... Istotą tych zabiegów jest bardzo przewiewne podłoże (duże bryły keramzytu bądź mała doniczka z mieszanką dużych kawałków kory, keramzytu, chipsów kokosowych);
Proszę mi wierzyć, zanurzenie rośliny na kilka godzin, nie zrobi jej krzywdy;

Tego sposobu nawadniania storczyka nie spotkałam, ale wierzę. Roślina znajduje się wtedy "w ulewnym deszczu" przez dłuższy czas. Zapewne nie zaszkodzi to jej.Nie można jednak o niej zapomnieć, bo się udusi.

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: qrt Data » 28-06-2011, 14:59

Mery pisze:Tego sposobu nawadniania storczyka nie spotkałam, ale wierzę. Roślina znajduje się wtedy "w ulewnym deszczu" przez dłuższy czas. Zapewne nie zaszkodzi to jej.Nie można jednak o niej zapomnieć, bo się udusi.

Zapomniałem dopisać - jak stwierdzić czy stosowane zabiegi są skuteczne ? czy coś widać ?

- po kilku takich zabiegach roslina robi się bardziej sztywna, liście mniej wiotkie, a objawem
wskazującym na ogólną poprawę, są wyrastające młode korzenie i liście; - proste ? :)

Michał
qrt

Z nami od: 28-10-2010, 06:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka Dobek Data » 05-07-2011, 18:21

W/w phal. equestris od ponad tygodnia jest zawieszone nad nawilżaczem, ale stan liści nie poprawił się wyraźnie. Jeden tylko zjędrniał, a na innych mniejszyly się zmarszczki. Zastanawiam się, czy w tej sytuacji można pozostawić pędy z kwiatami i pąkami? Obawiam się, że jeśli nawet je zetnę, to roślina zacznie wypuszczać kolejne pędy. Tak się stało, gdy jakiś czas temu pęd został przypadkowo odłamany - szybko rozgałęził się nad miejscem uszkodzenia. Słyszałam, że ten gatunek ma tendencję do ciągłego kwitnienia, a teraz latem chyba trudno mi będzie go powstrzymać, bo zbliżają się upały, do tego nawilżacz w pokoju stworzy tropikalne warunki. A storczyk kwitnąc, całkowicie mi się osłabi.

pozdrawiam Agnieszka
Agnieszka Dobek

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 05-07-2011, 19:03

Moim zdaniem, to że nastąpiła nawet niewielka poprawa, świadczy o skuteczności działania. Te pomarszczenia zupełnie nie znikną. Chodzi o to by nie pogarszał się stan.
Pokazanie się nowych oznak rozwoju: nowy kwiatek, nowy listek, będzie świadectwem poprawy zdrowia rośliny. To wszystko wymaga czasu.

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka Dobek Data » 05-07-2011, 22:13

Pani Mery

Dziękuję za pocieszającą sugestię. W tej sytuacji pozostaje mi tylko cierpliwie czekać na dalszą poprawę.
Agnieszka Dobek

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET