Mam storczyka od ponad roku cieszyłam się nim ,aż do chwili gdy uschły kwiatki. Mój storczyk ciągle wypuszcza nowe liście i nowe korzenie ,ale jeszcze nie kwitł. A pęd kwiatowy wtedy mi usechł i obciełam go ,chciałabym ,aby nadal mogłabym się cieszyć jego kwiatami.I chciałabym się dowiedzieć w jakich porach kwitną storczyki.
Tak łatwo - nie ma. Trzeba przynajmniej napisać co to za storczyk. Storczyki nie są sztancą do tworzenia kwiatuszków. Trzeba poczytać i napisać jak jest podlewany, zasilany itd. Marta
monika l pisze:Jest to Phalaenopsis. Podlewam go co tydzień albo co dwa tygodnie.Nie był jeszcze nawożony.
Moniko, aby Phalaenopsis zakwitł musi być spełnionych kilka niekłopotliwych warunków. Ale rozpisywanie się na ten temat zajmuje naprawdę sporo czasu a tymczasem w sieci jest sporo informacji na ten temat i wiele artykułów także i w języku polskim. Wystarczy wpisać w google "Phalaenopsis nie kwitnie" i natychmiast pojawiają się adresy, pod które warto się udać. Aby Cię zachęcić do ich odnalezienia podam skrótowo, czego potrzebuje Phalaenopsis, aby zakwitł.
1. Kilkutygodniowej różnicy temperatur miedzy dniem a nocą, przy czym musi być wtedy trzymany w "chłodzie" czyli temperaturze nie przekraczającej 18 stopni w nocy i 20-22 w dzień. 2. Odpowiedniego światła (okno południowe, ewentualnie wschodnie) 3. Odpowiedniego podlewania (wodą miękką, czyli najlepiej deszczową lub demineralizowaną bo w naszym kraju zwykle z kranu leci twarda woda) 4. Odpowiedniego nawożenia, dostosowanego do rodzaju wody jakiej używasz, nawozami dla storczyków.
Tyle w skrócie, teraz Ty musisz wykonać dobrą robotę i poczytać troszkę Życzę, aby kwitł przepięknie.
Teraz przypatrzyłam się mojemu storczykowi i zauważyłam że korzenie ,które są w doniczce są zwiodczałe i nie takie jak rosną te nowe czy to oznacza ,że mój storczyk powinnien być przesadzony ??? Czy także mam kupić jakiś nawóz do storczyków????