logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: storczyk na storczyku

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: storczyk na storczyku

Nieprzeczytany post Autor: kasiuleńka Data » 17-07-2011, 11:20

witam.
nie wiem o co chodzi mojemu storczykowi, gdyż: na szczycie przyciętego po opadnięciu kwiatków, "zywego" jeszcze pędu kwiatowego, z ostatniego oczka mój storczyk (phalaenopsis) wypuścił... nowego storczyka. na początku myślałam, że to będzie nowy kwiatek, a tu normalnie liście rosną. korzonki nie, ale mini storczykowe listki. I co ja mam z tym zrobić?
kasiuleńka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: storczyk na storczyku

Nieprzeczytany post Autor: Marzenna Data » 17-07-2011, 11:29

To się nazywa keiki, i jest nową roślinką. Niech sobie tak troszkę porośnie, aż wypuści korzonki i listki zrobią się większe. Jak już zrobi się wielkości sadzonki, to wtedy można keiki odciąć wraz z kawałkiem pędu i posadzić do nowej doniczki.

Pozdrawiam

http://www.phalaenopsis.pl
Marzenna

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: kasiuleńka Data » 18-07-2011, 07:23

dziękuję =D
a może zechcesz mi podpowiedzieć, bo już zaczęłam przetrząsać internet: jak lepiej zrobić operację przesadzenia? jedni mówią, żeby właśnie odciąć i zasadzić, inni, żeby nagiąć pęd z keiki nad nową doniczką z podłożem i niech się sam ukorzenia, dopiero po jakimś czasie odciąć. co polecasz?
i czytałam jeszcze, żeby końce odciętego pędu czymś posmarować, tylko nie pamiętam, czym.

a, no i najważniejsze - właśnie jestem w trakcie przeprowadzki. czy zmiana środowiska nie zaszkodzi maluchowi?
kasiuleńka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: wiem Data » 18-07-2011, 07:52

kasiuleńka pisze: jedni mówią, żeby właśnie odciąć i zasadzić, inni, żeby nagiąć pęd z keiki nad nową doniczką z podłożem i niech się sam ukorzenia, dopiero po jakimś czasie odciąć. co polecasz?

Poczytaj cały temat : viewtopic.php?f=3&t=1037
wiem

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: wiem Data » 18-07-2011, 07:55

wiem pisze:
kasiuleńka pisze: jedni mówią, żeby właśnie odciąć i zasadzić, inni, żeby nagiąć pęd z keiki nad nową doniczką z podłożem i niech się sam ukorzenia, dopiero po jakimś czasie odciąć. co polecasz?

Poczytaj cały temat : viewtopic.php?f=3&t=1037

Pędu nie naginaj,doniczkę umocuj wysoko , pod keiki.
wiem

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katarzyna Data » 18-07-2011, 08:09

Mozna i tak , ale z mojego doswiadczenia lepiej poczekac az sama natura stworzy , ze keik wypusci korzonki . Pomoc mozna zraszajac keika co bardzo to lubi i szybciej rosna korzenie . Pozdrawiam Kasia
katarzyna

Z nami od: 19-02-2011, 17:49
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Shantell Data » 18-07-2011, 08:18

kasiuleńka pisze:a, no i najważniejsze - właśnie jestem w trakcie przeprowadzki. czy zmiana środowiska nie zaszkodzi maluchowi?

Maluchowi nic się nie stanie, jeśli będzie silny i zdrowy. Nie odcinaj go zbyt wcześnie, niech się dobrze rozwinie. Dbaj o roślinę mateczną, czyli tę która go "urodziła" i będzie o.k.
To coś, do smarowania końcówek to pewnie sproszkowany cynamon ;) Cynamon często jest wykorzystywany do posypywania cięć u storczyków bo ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze.

Małe keiki, już po odcięciu od rośliny zaczyna gwałtownie rosnąć. Moje w ciągu 2-3 tygodni urosło chyba trzykrotnie ;)

Pozdrawiam

http://www.phalaenopsis.pl
Shantell

Z nami od: 30-06-2011, 11:08
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: kasiuleńka Data » 18-07-2011, 09:10

uff... sterczące sterczyki z dziećmi - przeprowadzone. mam nadzieję, że faktycznie nic sie nie stanie. a w ogóle, to na drugim pędzie znalazłam nowego malucha!!!! =D

to "coś" to już znalazłam. Pan Ciepłucha pisał o węglu drzewnym. ale to na razie jeszcze dłuuuga droga, bo bachorki mają kilka tygodni. a drugi to w ogóle jest jeszcze w stadium larwalnym.

czym je spryskiwać? wodą? czy do tego jakiegoś wspomagacza? mamusia jest pryskana odżywką na listki - może być to samo?
kasiuleńka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katarzyna Data » 18-07-2011, 10:22

Woda :!: , lekko zraszac i mozna dodac do wody naturalnego nawozu polecam " Biohonus " raz na 2 tygodnie zalezy tez od wielkosci tego malucha . Mam ich troche i wiem co lubia :lol: Dodam rowniez trzeba zadbac o mamuske zeby nic sie jej nie stalo , jak juz ktos tu wspomnial . Od jej zdrowia zalezy zycie dziecka ( jak u ludzi ) . Pozdrawiam kasia ;)
katarzyna

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: kasiuleńka Data » 18-07-2011, 12:22

no to jeszcze prośba ostateczna: czy jak wkleję foty, będzie się komuś chciało podrzucić mi, co to za storczyki? wiem że phaloenopsis, ale to na tyle. czy da się to stwierdzić po samych liściach, czy trzeba poczekać, aż zakwitną? dostałam je wszystkie na jesieni lub w zimę, więc kwiatuchy pogubiły ekspresowo z powodu transportu :(
kasiuleńka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 18-07-2011, 13:02

Witam.
Jeśli są to 'marketowe' hybrydy to określenie ich nazwy najczęściej jest niemożliwe.
Można jedynie snuć przypuszczenia. ;-)
Ale... zdjęcia może Pani zamieścić... koniecznie całych roślin i pojedynczych kwiatów.
Zobaczymy co się z tego wykluje. ;-)
r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katarzyna Data » 18-07-2011, 13:30

Tez tak sadze jak Robert 8-) Czekamy na zdjecia .Pozdrawiam Kasia ;)
katarzyna

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 20-07-2011, 18:06

podejrzewam, że macie rację =)
kwiatki dawno opadły, ale zamieszczam zdjęcia.

btw.
przesadziłam "mamusię", bo zajrzałam w korzonki a tam... sodomja i gomorja =((( kupiłam podłoze ze sklepiku, które jest dostępne (chwała!!!) w leroy!!! =) no i wyjechałam na trzy dni do babci, bo zauważyłam, że spędzam czas patrząc na storczyka =) więc musiałam uciec przed szaleństwem =D
DSC01224.JPG
DSC01224.JPG (62.27 KiB) Przeglądane 2984 razy
Załączniki
DSC01199.JPG
mały keiki dwa tygodnie temu, zanim zaczęło się wiotczenie =( myślałam, że wypuszcza kwiatki, ale pączki w tym stadium uschły.
DSC01220.JPG
keiki2 (?)
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: kasiuleńka Data » 22-07-2011, 09:59

nie podpisałam się pod zdjęciami, ale to nadal byłam ja =)
kasiuleńka

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET