logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Opadł kwiat przez dojrzałą gruszkę, co zrobić :(

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Opadł kwiat przez dojrzałą gruszkę, co zrobić :(

Nieprzeczytany post Autor: Jagodal Data » 03-10-2011, 23:24

WItam!
Mam storczyka phalaenopsis od 5 miesięcy, kiedy go dostalam miał piękne kwiaty które cały czas się trzymały, wypuścił on także nowe liście. Podlewam go raz na tydzień odstaną wodą, ostatnio użyłam odżywki dla storczyków wedle instrukcji. Wszystko było dobrze aż do dzisiaj... Około 17 jadłam bardzo dojrzałą gruszkę w pokoju w ktorym stoi storczyk. Spieszyłam się więc zostawiłam ogryzkę i trochę miąższu na talerzyku niedaleko kwiata. Kiedy wrócilam około 24 tego samego dnia zauważyłam że na podlodze znalazl się jeden z jego kwiatów.. Storczyk ma 2 pędy ( jeden jest dłuższy od drugiego), na pierwszym ( krótszym) jest 5 kwiatków, a na drugim było 6 - teraz zostało już 5. Ponadto widzę że na tym krótszym pędzie kwiatek znajdujący się najniżej jest oklapnięty. Na drugim, dłuższym pędzie górne 2 kwiatki są również jakieś oklapłe... Pomóżcie proszę, nie wiem co zrobić. Czy uciąć te 2 pędy na których są jeszcze "zdrowe" kwiaty? Czy może podlać? Proszę o odpowiedź:(
Pozdrawiam Jagoda
Jagodal

Z nami od: 26-06-2011, 16:29
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Opadł kwiat przez dojrzałą gruszkę, co zrobić :(

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 04-10-2011, 06:35

Z tą gruszką to chyba zbieg okoliczności. Zasychające kwiaty to raczej objaw przekwitania a nie objawy działania etanu. Pół roku kwitnięcia to i tak sporo. Tak przy okazji sprawdź stan korzeni.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 04-10-2011, 08:48

Proszę nigdy nie zasilać nawozami wg instrukcji na ich opakowaniu. Podawane są zbyt silne stężenia, które uszkadzają korzenie. Właśnie reanimuję storczyka sąsiadki. Na konewkę 0,5l wody daję parę kropli nawozu. Lepiej zasilać co tydzień (- najczęściej jak można) ale zbyt niskim stężeniem. Poza tym dni się skracają więc wegetacja zwalnia i wystarczy zasilać raz na miesiąc, no chyba że tworzy akurat łodygę kwiatową. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: qrt Data » 04-10-2011, 09:30

Jagodal pisze:WItam!
Mam storczyka phalaenopsis od 5 miesięcy, kiedy go dostalam miał piękne kwiaty które cały czas się trzymały, wypuścił on także nowe liście. Podlewam go raz na tydzień odstaną wodą, ostatnio użyłam odżywki dla storczyków wedle instrukcji. Wszystko było dobrze aż do dzisiaj... Około 17 jadłam bardzo dojrzałą gruszkę w pokoju w ktorym stoi storczyk. Spieszyłam się więc zostawiłam ogryzkę i trochę miąższu na talerzyku niedaleko kwiata. Kiedy wrócilam około 24 tego samego dnia zauważyłam że na podlodze znalazl się jeden z jego kwiatów.. Storczyk ma 2 pędy ( jeden jest dłuższy od drugiego), na pierwszym ( krótszym) jest 5 kwiatków, a na drugim było 6 - teraz zostało już 5. Ponadto widzę że na tym krótszym pędzie kwiatek znajdujący się najniżej jest oklapnięty. Na drugim, dłuższym pędzie górne 2 kwiatki są również jakieś oklapłe... Pomóżcie proszę, nie wiem co zrobić. Czy uciąć te 2 pędy na których są jeszcze "zdrowe" kwiaty? Czy może podlać? Proszę o odpowiedź:(
Pozdrawiam Jagoda

Witam, jesli dobrze czytam to roślina kwitnie 5 miesięcy :D - średnio o dwa miesiące dłużej...
Czy to od etylenu, ktory mogła wytworzyć gruszka ? - proces przekwitania nie odbywa się w sekundzie
czy dwóch, kwiat przed opadnięciem wcześniej delikatnie się zwija i obsusza (trwa to powiedzmy 2 dni).
Jesli wcześniej nie miał takich znamion, to kto wie czy to nie od etylenu...
Najlepiej nic nie ucinać i podlewać po 'lekkim' przesuszeniu rośliny - jak zawsze :)
- roślina poprostu przekwita;

Michał
qrt

Z nami od: 28-10-2010, 06:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jagodal Data » 04-10-2011, 09:46

Tylko że ten opadły liść nie jest suchy tylko taki jakby pomarszczony, tylko jego ogonek delikatnie zrobił się żółty. Dzisiaj rano oglądam kwiatka jednak nie zauważyłam opadnięcia innych kwiatów. Widzę natomiast że wypuścił nowe pędy? Nie wiem czy tak to się nazywa więc zamieszczam zdjęcia tych 2 rzeczy które wypuścil. Czytalam w internecie że phalenopsisy mogą kwitnąć cały rok, czyli jednak ta nie jest? Pierwsze dzialania: stawiam kwiat na samym parapecie żeby miał mocniejsze światlo, nalewam wodę do odstania do miski, czy wlać tam wody utlenionej? Podleję kwiatka jutro rano.
Jagodal

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katarzyna Data » 04-10-2011, 10:04

Prosze wstawic zdjecie . Pozdrawiam Kasia
katarzyna

Z nami od: 19-02-2011, 17:49
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jagodal Data » 04-10-2011, 10:29

Czy te 2 twory to keiki?

Zdj całego Storczyka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3be ... 9a6f5.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d14 ... 0c923.html zdj keika?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb9 ... 57129.html zdj zmienionego kwiata ( opadnięty wygląda tak samo)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fcb ... b467d.html dłuższy pęd na którym widać 2 zdrowe kwiaty i 2 zmienione ( obok niewidoczny keik)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52d ... 0acad.html system korzeniowy.
Jagodal

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 04-10-2011, 10:36

Roślina przekwita i tyle. Nie ma powodu do zmartwień. Proszę zapoznać się z informacjami w temacie uprawy phalaenopsisa i za klika miesięcy znowu roślina będzie cieszyć nowym kwitnieniem.
titus1

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jagodal Data » 04-10-2011, 10:39

Ale skoro przekwitła to po co wypuścila nowe pąki kwiatowe? Może to przez gruszkę kwiaty opadają:(
Jagodal

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 04-10-2011, 11:18

Jagodal pisze:Ale skoro przekwitła to po co wypościła nowe pąki kwiatowe? Może to przez gruszkę kwiaty opadają:(

Otrzymałam sporo pytań od Ciebie na moją prywatną skrzynkę.
Muszę powiedzieć, że odpowiedzi otrzymałaś na forum.
Nic złego się nie dzieje ze storczykiem. Możliwe, że zrzuci kwiaty, bo przekwita, może zakwitnąć na końcu pędu , może też pęd zaschnąć. Wszystko to zależy od storczyka.
Ta nieszczęsna gruszka , moim zdaniem nie była powodem zamierania kwiatków.Gruszek musiałoby być więcej i musiałyby leżeć dłużej. One prawdopodobnie stopniowo będą opadały.
Po pewnym czasie , po odpoczynku, storczyk ponownie zakwitnie.
Korzenie wyglądają na zdrowe. Możesz po "wysadzeniu " z doniczki ,na dłoń , sprawdzić jaki jest stan korzeni wewnątrz bryły.[ Ale z tym nie musisz sie spieszyć.]
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 04-10-2011, 11:19

Witam i mam pytanie...

Jagodal pisze:WItam!
Mam storczyka phalaenopsis od 5 miesięcy, kiedy go dostalam miał piękne kwiaty które cały czas się trzymały...

Te same kwiaty się 'trzymały'?
Jeśli tak było, to otrzymała Pani wystarczającą odpowiedź, co doprowadziło do ich więdnięcia.
Nie szukajmy przyczyn tam, gdzie ich nie ma. Gruszka, jeśli smakowała, niech tylko wyjdzie Pani na zdrowie.

Jagodal pisze:Ale skoro przekwitła to po co wypuścila nowe pąki kwiatowe? Może to przez gruszkę kwiaty opadają:(

Wypuściła, bo chciała, i należy się z tego cieszyć i z tym się pogodzić... chociaż zawsze można pozbawić się tej radości. ;-)
A przy okazji chciałbym, nieśmiało, zapytać... gdzie [przedłuża pęd, a może wyrasta pęd całkiem nowy] ??
Roślina wygląda dobrze i proszę nie przejmować się tym, że potrzebuje na chwilę odpocząć. Każdy przecież ma jakieś zachcianki. ;-)
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jagodal Data » 04-10-2011, 13:11

Bardzo dziękuję za odpowiedzi:) Moja niewiedza wynikała z tego że gdzieś czytałam że phalaenopsis kwitnie caly rok. Teraz już wiem że tak nie jest i wszystko już jest bardziej zrozumiale. Do Roberta - myślałam że ten keik to nowy pęd.
Pozdrawiam Jagoda :)
Jagodal

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 04-10-2011, 14:29

Kwitnie cały rok, tzn. że nie ma wyraźnie wydzielonych cykli wegetacji i spoczynku. Równie dobrze może zakwitnąć ponownie zaraz po zakończonym pierwszym kwitnięciu, ale może sobie dać rok przerwy. Owszem zdarzają się rekordziści w kilkumiesięcznym kwitnięciu.
titus1

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj