logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: tunel

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: tunel

Nieprzeczytany post Autor: arekgasior Data » 27-10-2011, 16:26

czy dobrym pomysłem jest wykonanie takiego tunelu:
- folia UV4
- pręty żebrowane
Ogrzewanie:
-http://allegro.pl/grzejnik-elektryczny-konwektor-ravanson-okazja-i1869274196.html
- termostat
- termometr
Wilgotność:
- spryskiwanie powietrza i podlewanie podłoża
- wilgotnościomierz
Światło:
zwijany, paskowany, biało-szary materiał na górze
arekgasior

Z nami od: 22-10-2011, 15:49
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: tunel

Nieprzeczytany post Autor: arekgasior Data » 27-10-2011, 16:42

wszyscy odwiedzają a nikt nie odpisuje a jeszcze jedno tunel jest całoroczny
arekgasior

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: arekgasior Data » 27-10-2011, 17:00

No niech ktoś odpowie bo siedzę i nie mogę się doczekać jeśli tak to zaraz pobiegnę do budowlanego a jak nie no to cuż
arekgasior

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 27-10-2011, 17:16

Może i dobry. Trzeba by zobaczyć, żeby ocenić.
Co mogę podpowiedzieć.
Pojedyncza folia to za dużo strat ciepła. Lepiej nałożyć dodatkowo folie pęcherzykową, albo i dwie warstwy, i na wierzch jeszcze jedna folię. Jeżeli to ma być tunel wolnostojący a w nim tyko jedno źródło ciepła, to duże ryzyko. Trzeba by pomyśleć o awaryjnym źródle ciepła. Awarie zwykle bywają w największe mrozy. Mam zainstalowany nawilżacz, ale z niego nie korzystam, bo kiedy oranżeria jest otwarta to nic po nim, a kiedy zamknięta, to wilgotność jest zwykle bardzo wysoka. Cieniowanie możne być.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 27-10-2011, 17:21

arekgasior pisze:wszyscy odwiedzają a nikt nie odpisuje a jeszcze jedno tunel jest całoroczny

Ale jesteś niecierpliwy,zadajesz wcale niełatwe pytanko.
arekgasior pisze:- folia UV4
Ogrzewanie:
-http://allegro.pl/grzejnik-elektryczny-konwektor-ravanson-okazja-i1869274196.html
- termostat
- termometr
Wilgotność:
- spryskiwanie powietrza i podlewanie podłoża
- wilgotnościomierz

Z tego co piszesz to będziesz sterował ręcznie tym urządzeniem -:
-termostat przy grzejniku nie odnosi się do temperatury otoczenia tyko do temperatury w grzejniku ( nie daleko od spirali grzewczej)
- by uzyskać w miarę stabilną temperaturę i wilgotność tj. zamgławianie przestrzeni w tunelu w zależności od poziomu wilgotności musisz zainstalować termostat z higrostatem coś jak tu - http://allegro.pl/termostat-z-higrostat ... 54639.html .Nie wiem tylko czy podoła twoim potrzebom /wielkość tunelu/
Dodam jeszcze,że ta okazja to wcale nie jest taką okazją 63 zł + transport 15 zł.= 78 zetów , nowiutki w Castoramie kosztuje 85 zł.
a koszty automatyki i energii elektrycznej nie małe /mają wzrosnąć/. Ja bym się mocno zastanowił nad realizacja takiego zamierzenia, które w warunkach klimatu polskiego jest nierealne.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 28-10-2011, 07:43

Kolego, a przeliczyłeś ile pochłonie energii ogrzanie jednego metra takiego tunelu? Myślę, że od tego trzeba zacząć, żeby potem nie obudzić się z ręką w nocniku, po otrzymaniu pierwszej faktury za prąd.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elżbieta Data » 31-10-2011, 17:01

A nie lepsza by była przydomowa szklarenka z ogrzewaniem?Ja właśnie o tym myślę.
A tunel... .Słyszałam kiedyś amerykańskie przysłowie i choć nie przepadam za Amerykanami,to przysłowie bardzo mi się podoba,a brzmi.
" TANIO JEST DROGO ",więc przemyśl sprawę.Można podłączyć centralne,postawić piec kaflowy,dobry trzyma 2 dni,albo inne wynalazki.
Elżbieta

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 31-10-2011, 21:36

Jest nierealnym, aby w obiekcie za parę złotych można było uprawiać storczyki cały rok. Titus ma rację. Koszty szybko wyleczą Cię z tego entuzjazmu. Taki tunelik możne posłużyć do przyśpieszenia uprawy pietruszki, czy innej włoszczyzny na wiosnę, kiedy przy wystąpieniu przymrozków włączysz na kilka godzin podgrzewanie przez parę dni i to wszystko. Przepraszam ze wylewamy Ci kubeł wody na głowę, ale to wszystko dla twojego dobra.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

• Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 01-11-2011, 22:58

Proszę mnie poprawić Panie Janie, ale wydaje mi się, że nawet budowanie w naszym klimacie hobbystycznej szklarni ze szkła lub poliwęglnu będzie i tak dużym obciążeniem jeśli chodzi o wydatki na ogrzewanie. Żeby jeszcze to hobby samo zarabiało na siebie. Ale jak widzę galopade cen opału, to naprawdę ręce opadają. Też się przymierzałem do budowy jakieś małej holenderki, wkopanej w ziemię, aby zmniejszyć straty ciepła, do tego wyłożonej dodatkowo folia bombelkową. Chcąc oszczędzić na cieple pakujemy się w szyby zespolone o współczynniku przenikania ciepła 0,8W/m kwadratowy oraz profile. A przy wielkości szklarenki 3x3 metry, to prawie koszt stolarki dla nowego domu. W doktorat z obliczania strat ciepła na mostku termicznym przeszklenie-rama już mi się nie chce bawić...
W takim wypadku zazdroszczę tym, którzy mają produkcje pod szkłem i mogą sobie wstawić gdzieś w cichym kącie storczyki... ;)
titus1

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elżbieta Data » 02-11-2011, 07:36

Titus,a ja jak się dowiedziałam,że tego typu ogród zimowy ma kosztować 50.000 to ręce mi opadły.Znajomy ma firmę,która takie ogrody robi,ale u nas nikt jeszcze sobie na to nie pozwolił,natomiast w Warszawie tak.
Mówią,że Polacy są pesymistami,ale chcesz coś mieć,coś zdziałać,to ręce masz związane.
Mnie wypada zmniejszyć ilość storczyków.A może grać w toto-lotka?
Oj,pewnie tu nie chodzi o rozmiar 3X3 tylko większy,jednak to strasznie droga sprawa.
Elżbieta

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 02-11-2011, 10:21

3x3, czyli dach i boczne ściany. Do tego front, bo tylną część szklarni można przytulić gdzieś do budynku. Czyli robi się konkretny wydatek na budowę szklarenki. O fundamentach nie wspominam, bo to można zawsze samemu wykopać, zaszałować i wezwać betoniarkę. Kiedyś zastanawiałem się nad drewnianą konstrukcją szklarni, ale nie mogłem sobie wymyślić, jak bezboleśnie wstawić szybę czy płytę poliwęglanową, żeby móc potem odzyskać szkło/poliwęglan w przypadku zużycia się konstrukcji drewnianej.
titus1

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 02-11-2011, 12:33

Ja chciałam zabudować balkon, chodziło tylko o ścianę przednią bo to jest wewnętrzny balkon, dług. ok 5,20x2,45. Wysłałam zapytanie o koszt i dostałam odpowiedź że ok. 12.000 zł ta przyjemność mnie by kosztowała. Niestety pomysł upadł.
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Z nami od: 08-01-2011, 23:58
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 02-11-2011, 19:41

Nie mam pomysłu jak niedrogo zabudować balkon, ale wiem jak zbudować tanią szklarenkę, a właściwie tunel foliowy. Sam na własne potrzeby produkcyjne buduję ich corocznie dziesiątki. Są 2 typy: 7 i 3,5m. szerokie. Długość dowolna. Proponuję na początek ;) o szerokości 3,5m. Problem tylko w tym jak takie zdobyć, kiedy nie ma ich w handlu? Otóż będąc gotowym zadać sobie trochę trudu można zrobić tak: kupić rury ocynk 1 cal, wygiąć u mnie,(grayis ;) ), przetransportować do siebie. Pokryć tak: pierwsza warstwa-zwykłą folia, druga warstwa- folia pęcherzykowa, trzecia warstwa- zwykłą folia. Na zimę można by pokryć jeszcze jedną warstwą folii pęcherzykowej, co dodatkowo będzie chronić przed strata ciepła. Można również drugą warstwę folii pęcherzykowej dać w środek, wtedy nie będzie potrzeby zdejmowania jej na lato.Trzeba wtedy liczyć się z tym, że znacznie ograniczymy dostęp światła. Pozostaje problem drzwi. Można je sporządzić w pobliskim zakładzie ślusarskim lub podobnym, lub u mnie ;) i sobie pospawać :P . To najtaniej, ale trzeba się przyłożyć. 8-)
I co, kto buduje storczykarnię :mrgreen:
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

• Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 02-11-2011, 21:53

Rurki na mój tunel wyginałem na betonowym kręgu "100" od studni. Jedna para wygiętych rurek poszła na drzwi. Łuki zostały rozcięte na pół i pospawane z prostymi odcinkami rurek, na kształt skrzydeł drzwi. Do tego przez środek pierwszego i ostatniego łuku biegnie słupek z rurki, z dospawanymi kawałkami pręta zbrojeniowego - na tych prętach - zawiasach wiszą drzwi. Drzwi są oklejone folią zgrzewana na gorąco. Wystarczy stare żelazko i kawałek gazety. Na początku i końcu tunelu folii jest wtopiona lina. Po założeniu folii na pałąki lina jest naciągana i tworzy Coś na kształt ściągacza - około 20 cm, który opasa pierwszy i ostatni pałąk tunelu. Dodatkowo tworzy "ościeżnicę" dla drzwi.
Rurki namiotu są nakładane na kawałki drutu zbrojeniowego, zalanych w betonowych bloczkach. Bloczki są wkopane w ziemię, co 80 cm.
Po obu stronach tunelu montuje zastrzały pomiędzy pierwszym i drugim oraz przedostatnim i ostatnim pałąkiem tunelu. To dodatkowo usztywnia tunel. Jako dodatkowe usztywnienie rozpinam w szczycie tunelu 4 metrową łatkę, do której przywiązuje rurki-pałąki tunelu. Boczne końce folii zasypuję w ziemi. W tym roku, tak jak Pan Jan, dodatkowo rozpiąłem warstwę folii bąbelkowej. Taka konstrukcja spokojnie wytrzymuje wiatry halne.
Ja nie zamierzałem utrzymywać w tym tunelu roślin zimą, więc tunel jest demontowany.
titus1

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj