logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Proszę o pomoc, czy ze storczykiem jest wszystko OK?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Proszę o pomoc, czy ze storczykiem jest wszystko OK?

Nieprzeczytany post Autor: werronka Data » 02-12-2011, 22:21

Witam. Jestem tutaj od niedawna i każdego dnia śledzę po koleji nowe wątki na naszym forum. Otóż dostałam na urodziny dwa storczyki, po pewnym czasie opadły im pąki kwiatowe, ale kwiatki już rozwinięte pozostały. Z tego co tutaj czytałam to tak się zdarza zmana otoczenia, itd. Ale Proszę o pomoc ponieważ jedenemu ze storczyków żółknie liść i to juz drugi. Pierwszy już wcześniej a drugi teraz. Czy to normalne czy coś robię nie tak? Podlewam zanurzając doniczkę w wodzie przegotowanej i odstanej jak widzę że ma korzenie białe i doniczka jest lekka i co drugie podlewanie nawożę. Jeszcze jedno mnie niepokoi takie plamki na kwiatkach? Nie wiem co powinnam z tym zrobić? Chciałabym być pewna że nic z nim sie złego nie dzieje. Zresztą to początek mojej przygody ze storczykami ale się w nich "zakochałam", jak wiele osób na tym forum. Storczyk jest śliczny ma trzy pędy kwiatowe :) Mam go dopiero od miesiąca. Proszę o pomoc...
Załączniki
IMG_3683.JPG
cała roślinka
IMG_3681.JPG
żółty liść
IMG_3679.JPG
korzenie pokazane z jednej strony
IMG_3680.JPG
korzenie pokazane z drugiej strony
IMG_3682.JPG
jeszcze raz roślinka z innej strony
IMG_3684.JPG
kwiat z plamkami
IMG_3684.JPG (33.74 KiB) Przeglądane 1381 razy
IMG_3700.JPG
pędy kwiatowe
IMG_3700.JPG (35.34 KiB) Przeglądane 1381 razy
Fotografia użytkownika
werronka

Z nami od: 06-11-2011, 20:59
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Proszę o pomoc, czy ze storczykiem jest wszystko OK?

Nieprzeczytany post Autor: Bellagne Data » 02-12-2011, 23:22

Witam

W książce "Stoczyki w mieszkaniu" -J.Erfkamp jest opisany problem plam na białych kwiatach phalaenopsis. To szara pleśń - boritis. Przyczyną może być za wysoka wilgotność i brak ruchu powietrza. Możliwe, że storczyk został kupiony chory. Nie raz widywałam w hipermarketach stłoczone storczyki (takie złe warunki sprzyjają chorobom grzybowym i bakteryjnym), niektóre o białych kwiatach miały identyczny nalot :evil: . W książce podano, że można zastosować fungicydy, ale nie wymieniono jakie. W sklepie ogrodniczym powinni mieć jakiś preparat na zwalczanie szarej pleśni.

Pozdrawiam Agnieszka
Fotografia użytkownika
Bellagne

Z nami od: 26-10-2011, 19:07
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: madzik Data » 03-12-2011, 00:13

Szarą pleśń zwalcza Topsin.
Z tego co widzę to należałoby zająć się również korzeniami. Prawdopodobnie są uszkodzone.
madzik

Z nami od: 07-11-2011, 10:32
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: werronka Data » 03-12-2011, 10:04

madzik pisze:Szarą pleśń zwalcza Topsin.
Z tego co widzę to należałoby zająć się również korzeniami. Prawdopodobnie są uszkodzone.

Dziękuję za pomoc i wszelkie informacje, spróbuję kupić ten Topsin i go zastosować, gdzieś już czytałam jak to się robi.
Czy powinnam przesadzić storczyka do nowej ziemi? usuwając mu te suche korzenie? On praktycznie z jednej strony doniczki ma takie brzydkie ale z drugiej to nawet w miarę. Jak będzie trzeba to przesadzę, mam taką ziemię spacjalnie do storczyków :)
Fotografia użytkownika
werronka

Z nami od: 06-11-2011, 20:59
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 03-12-2011, 10:17

Zgadzam się z wypowiadającymi .
Storczyk jest moim zdaniem zbyt głęboko zasadzony. Najstarszy listek jest w podłożu. Przy namaczaniu ,woda pozostaje miedzy listkiem a trzonem rośliny. To możne być powodem rozwoju choroby . Plamki na płatkach wskazują na porażenie szarą pleśnią.
Storczyk teraz kwitnie i tu jest problem. Wycinanie uszkodzonych korzeni w tej chwili jest troszkę ryzykowne, ale należy o roślinę zadbać , by cieszyła tym i następnym kwitnieniem .
Decyzję musi podjąć właściciel storczyka. [Czy teraz ryzykując zrzucenie kilku kwiatków, czy porządek z korzeniami po kwitnieniu.]
Same plamki nie są niczym groźnym .Następne kwiatki powinny być zdrowe. Problem jest z korzeniami i tym żółknięciem listków.
Normalne jest odrzucanie najstarszych listków, ale one wtedy marszczą się, zasychają na roślinie i potem same odpadają. Ten, żółknie jednak z innego powodu. Trzeba storczykowi "podać " lek.

Konieczne jest zastosowanie namoczenia w roztworze Topsinu przez 1 godzinę.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: madzik Data » 03-12-2011, 11:46

werronka pisze:
madzik pisze:Szarą pleśń zwalcza Topsin.

Dziękuję za pomoc i wszelkie informacje, spróbuję kupić ten Topsin i go zastosować, gdzieś już czytałam jak to się robi.
Czy powinnam przesadzić storczyka do nowej ziemi? usuwając mu te suche korzenie? On praktycznie z jednej strony doniczki ma takie brzydkie ale z drugiej to nawet w miarę. Jak będzie trzeba to przesadzę, mam taką ziemię spacjalnie do storczyków :)

Zwróć jedynie uwagę na to czy podłoże nie jest zbyt drobne - niestety producenci często go nie odsiewają lub mieszają ze zwykłą ziemią a to później powoduje gnicie korzeni. Jeśli podłoże jest zbyt drobne - wybierz po prostu największe kawałki.
Ja niestety walczę obecnie z gniciem korzeni na kwitnących storczykach. Dwa lata temu nie wiedziałam, że zbyt drobne podłoże spowoduje katastrofę... :evil: Długo nic się nie działo....
madzik

Z nami od: 07-11-2011, 10:32
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj