logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: początkujaca potrzebuje porad!

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: początkujaca potrzebuje porad!

Nieprzeczytany post Autor: AdaN Data » 05-03-2012, 16:10

Witam
Jestem tu nowa. Potrzebuje rady!. przede wszystkim musze przyznac ze w hodowaniu jakichkolwiek roslin nie mam doświadczenia.. :( Mam jednak na w swoim mieszkaniu 3 storczyki. Posiadam je juz chyba z 3 lata. Przez cały ten czas stały sobie spokojnie na parapecie co jakis czas pieknie zakwitając. Nigdy nie skupiałam na nich jakoś swojego czasu jednak bardzo mi się spodobały jako rosliny. Przyznaje że podlewałam je dość często, czasem korzenie stały we wodzie. Pod koniec roku solidarnie zaczeły przekwitać.Miałam tez wrazenie jakby osłabły ponieważ z każdym zakwitnięciem było mniej kwiatów. Nie wypuściły zadnej nowej łodygi...zaczeło mnie to niepokoić ponieważ zazwyczaj jak przekwitały pojawiał się zaczątek nowej łodyżki. Idąc za radą koleżanki, w każdym obciełam starą łodyge, przestałam podlewac zeby przeschły i poprostu wtawiłam je do innego pomieszczenia zeby sobie "przezimowały". Chciałabym prosić o porade co dalej? chce się za nie porządnie zabrac zeby wkrótce znów były piekne. Na wstepie kupiłam keramzyt i ziemie dla storczyków zeby potem je poprzesadzac. Teraz czekam na rady profesjonalistów co jak i kiedy zrobic :)
p.s. ogólnie stoją na wschodnim parapecie/ nigdy wcześniej ich nie przesadzałam/ w jednym kilka korzeni wyszło już poza doniczke/ jednen z storczyków ma 2 liscie w tym jeden z nich od jakiegos czasu robi się brązowy jakby miał uschnąc.

będe wdzięczna za rade dla takiego laika jak ja

Ada
AdaN

Z nami od: 05-03-2012, 15:58
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: początkujaca potrzebuje porad!

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 05-03-2012, 16:14

Dodaj zdjęcia kwiatów - łatwiej będzie coś doradzić.
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Z nami od: 13-10-2011, 19:59
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: AdaN Data » 05-03-2012, 16:29

pierwszy ze storczyków

05032012190.jpg

drugi

05032012191.jpg
05032012191.jpg (46.26 KiB) Przeglądane 2089 razy

no i trzeci

05032012192.jpg
05032012192.jpg (42.15 KiB) Przeglądane 2089 razy
AdaN

Z nami od: 05-03-2012, 15:58
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mychotaja Data » 21-03-2012, 14:09

Cześć :) chyba nic konkretnego tu nie doradze, jako, że jestem początkująca właścicielką storczyków, ale podpinam się pod temat, może uda mi się coś ciekawego wyczytać. Sama mam storczyki w dość ciemnym pokoju, ale na razie dają radę. Podobno trzeba je podlewać niezbyt obficie, ale od marca do sierpnia nalezy utrzymywac lekko wilgotne podłoze. A, i wyczytalam , że co kilka lat na wiose wypada je przesadzić - może własnie nadszedł czas dla Twoich?
Mychotaja

Z nami od: 20-03-2012, 18:42
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 21-03-2012, 16:14

Należy przesadzać co 2 lata. Storczykom, jak i innym roślinom światło potrzebne jest do fotosyntezy- inaczej będą "niedożywione".
Co do podlewania, podlewać obficie ale tylko po przeschnięciu podłoża (lekka doniczka).
Jeśli są to marketowe hybrydy Phaleanopsisów (a nie botaniczne), to nie mogą mieć równomiernie wilgotnego podłoża - w przeciwnym razie mogą gnić korzenie.
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Z nami od: 13-10-2011, 19:59
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 21-03-2012, 16:40

Zapraszam Panie do - viewtopic.php?f=17&t=904#p6261 . Troszę jestem zdziwiony, że uprawiając rośliny przez trzy lata nic ciekawego nie wyczytałyście z bardzo bogatych zasobów informacyjnych w sieci. :o
Umówmy się tak, proszę poczytać opracowanie pod wyżej wskazanym adresem , poszperać w wypowiedziach na forum a gdy Wasze pytania nabiorą konkretnej treści na pewno znajdziecie tutaj wsparcie. Proszę o nie odbieranie tej rady jako odrzucenie od udziału w rozmowach ale do rozmowy niezbędne jest małe wtajemniczenie. :)
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mychotaja Data » 21-03-2012, 20:16

Ja myślę, że my - kobiety po prostu lubimy sobie poopowiadac, podyskutowac i w ogóle ;) taka nasza natura, że wszystko musi być przegadane kilka razy ;) ale w imieniu płci pięknej PRZEPRASZAM za takież podejście do sprawy :)
Mychotaja

Z nami od: 20-03-2012, 18:42
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Nemi Data » 23-03-2012, 11:10

Z własnego doświadczenia wiem, że storczyki należy przesadzać co kilka lat na wiosnę, po przekwitnięciu. Podłożem dla storczyka powinna być mieszanka węgla drzewnego, włókien torfowych i kory. Ja zawsze kupuję gotowe podłoże. Nowa doniczka powinna mieć otwory w dnie, które umożliwią odpływ nadmiaru wody. Takie doniczki wkładam w przezroczyste, ozdobne osłonki, wtedy ciągle widzę stan korzeni danej roślinki. Storczyki podlewam przegotowaną wodą i raz na dwa tygodnie stosuję nawozy :)
Nemi

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Rosi Data » 27-06-2012, 09:37

W pielęgnacji storczyków ważne jest i podlewanie i nawożenie. Ja mam już swoje sprawdzone środki do pielęgnacji tych kwiatów. Mogę z dumą prezentować swoje okazy wszystkim, którzy odwiedzają mój dom :)
Rosi

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 28-06-2012, 06:52

Panie Rosi proszę zdradzić trochę tajemnic i pokazać zdjęcia .
Gość

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET