logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: czy on w ogóle zakwitnie?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: czy on w ogóle zakwitnie?

Nieprzeczytany post Autor: Rita Data » 26-11-2011, 19:44

witam, 1,5 roku temu dostałam phalaenopsis i ładnie kwitł,ale od tamtego czasu nic... łodygi nie odpadły,ja ich nie przycinałam. liście też ciągle zielone. czy wszystko z nim dobrze? czy w ogóle zakwitnie??? podlewam go co 2 tyg,czasem zraszam. w okresie letnim dodawałam do wody nawozu w płynie.czy ważne jest że stoi w nieprzeźroczystej doniczce??? dziękuje za odpowiedź. ;)
Załączniki
PB264052.JPG
PB264053.JPG
PB264054.JPG
Rita

Z nami od: 26-11-2011, 15:30
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: czy on w ogóle zakwitnie?

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 26-11-2011, 20:01

Trzeba koniecznie wymienić podłoże, jest drobne i możliwe, że częściowo rozłożone. Gotowe podłoża sprzedają sklepy internetowe, są adresy na tej stronie.
Gdy rośnie, tzn. gdy pojawi się nowy liść, podlewanie co dwa tygodnie to za rzadko, poza tym bardzo dobrze na inicjowanie kwitnienia wpływa słońce. Radzę ustawić doniczkę w bardziej jasnym miejscu, ale nie bezpośrednio na słońcu.
W okresie jesiennym, przy krótkim dniu trudno jednak wymagać od storczyka, że wytworzy łodygę kwiatową lub ponowi kwitnienie na "starych" istniejacych.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •