logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: MECH

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: MECH

Nieprzeczytany post Autor: tomek chelm Data » 07-12-2011, 01:42

Witam wszystkich !

Mam pewien problem. Do tej pory w moim orchidarium całkiem dobrze radził sobie mech przyniesiony z lasu. Niestety nagle większość zbrązowiała. Czy mogło na to wpłynąć użycie nowego nawozu (w stężeniu przewidzianym dla storczyków) lub środka grzbobójczego ?
tomek chelm

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: MECH

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 07-12-2011, 09:46

Do poczytania proponuję:
http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.php?f=20&t=796
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: piroman Data » 07-12-2011, 10:50

Ciężko porównywać uprawę emersyjną z podwodną. Pytanie jak długo ten mech jest u Ciebie, może po prostu nie odpowiadają mu warunki, jakie zastał. Pisząc, że radził sobie, masz namyśli nie gnił, czy to że bujnie się rozrastał przez kilka miesięcy. Bo jeśli nie rozrastał się to raczej warunki od początku mu nie pasowały, jedynie wegetował czekając na lepsze czasy. W lasach jest sporo gatunków mchów jak nie ten to może inny zaadoptuje się lepiej. Mech żyjący w naszych lasach preferuje raczej niskie temperatury. Co do nawozów i preparatu na grzyby to raczej nie powinno szkodzić mchu. Sam mam mech w doniczkach i czasami opryskuję preparatem grzybobójczy i oczywiście nawozy leję i nic złego mu się nie dzieje. Tylko, że nie jest to mech z naszego lasu tylko przyciągnięty razem z zakupionymi storczykami, więc pewnie z siedlisk o podobnych wymaganiach temperaturowych.

Jedna sprawa jeszcze odnośnie przynoszenia mchu z lasu. Uważaj na wszelkie dziadostwo, które możesz zawlec do orchidarium. Robactwo już nie będzie tak wybredne w stosunku do temperatury wręcz przeciwnie będzie mnożyć się na potęgę.
piroman

Z nami od: 25-07-2011, 10:22
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 07-12-2011, 10:51

Myślę,że jedno i drugie mogło mieć wpływ. Po jednym ze środków grzybobójczych (Score) sphagnum (żywe oczywiście) zrobiło mi się biało-żółte.
Proszę też sprawdzić,czy ten nawóz zawiera żelazo,a przeważnie nawozy do storczyków je mają,szczególnie do kwitnących,żeby były ładnie wybarwione kwiaty. Mech zwalcza się nawozami z dodatkiem związków żelaza,bo go nie lubią.
Obawiam się też,że samo stężenie nawozu dobre dla storczyków mogło być zbyt wysokie dla mchu. Dla mnie hodowanie mchu okazało się trudniejsze,niż uprawa storczyków :lol:
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 07-12-2011, 10:54

Witam.
Wielokrotnie przerabiałem ten temat... moim skromnym zdaniem... zbyt ciepło i mały ruch powietrza.
Mchy, zwłaszcza leśne nadają się do chłodniejszych orchidariów.
Wielokrotnie próbowałem okazałych 'porostów'. Efekt zawsze był mierny.
Proponuję bardziej ciepłolubne paprocie i mchy [ocz te miniaturowe].
... No oczywiście, jeśli nie dysponuje się oranżerią, albo szklarnią. ;-)
Pozdrawiam, r.

I tu mała uwaga... Ca, Mg nieźle wpływają na ich kondycję. Należy jedynie rozsądzić co będzie dobre. ;-)
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: tomek chelm Data » 07-12-2011, 12:22

Super ! Dziękuję za tak dużo informacji !
tomek chelm

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET