Witam zauważyłam na pędzie u encycli cochelatum jakieś zgrubienie,nie wiem co to jest.Roślina obecnie kwitnie a to ''coś''wyrosło z oczka na pędzie niżj.Może ktoś wie,co to jest,roślinę mam 2 lata i jeszcze tego nie było .
Pani Mario dziękuję za odpowiedz,nigdy bym się nie spodziewała,że to mogłoby być keiki,jak trochę podrośnie to napewno wstawię zdjęcie.Pozdrawiam Iwona
Wiadomości podaję z własnej obserwacji Pani Iwono Encyclia cochleata tylko w stanie zagrożenia wyrastają keiki.Nie wyrastają na łodydze kwiatowej lecz w międzyliściu na czubku pseudobulwy gdzie przekwitła łodyżka kwiatowa ,może być 1 lub 2.Małe keiki kształtem przypominają dorosłą pseudobulwę z zaczątkiem liści. Choć sam keik szybko urósł-3 cm to kłopot jest z korzeniami, gdy stara pseudobulwa uschła po pół rocznym wykarmianiu to mała roślinka nie miała żadnego korzonka ani otoczki zapowiadającej że będą korzonki. Od pół roku wsadzona jest w spagnum pod folią i nadal nie ma korzonków, choć po malutku rośnie.
Gdy jutro rankiem znów spojrzę na nie, Szepną dzień dobry na przywitanie
Jakiś czas temu z wymiany dostałem Encyclia cochleata składającą się z dwóch pseudobulw (większej z fragmentem liścia i malutkiej bezlistnej). Okazało się, że roślinka jest bez systemu korzeniowego. W trakcie oczyszczania rozpadła się na pół. Wsadziłem je do sphagnum z małą domieszką drobnej kory sosnowej. Na mniejszej wyrosło coś takiego
Jak nietrudno stwierdzić jest to młoda roślinka. Wygląda fantastycznie, radzę utrzymywać dużą wilgotność wokół rośliny, ale stara pbs powinna powinna być w stosunkowo suchym sphagnum