logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Pierwsza...gwiazdka

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Pierwsza...gwiazdka

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 25-12-2010, 00:32

Dwa lata temu kupiłam miniaturkę.Okazało się,że wszystkie korzonki są spleśniałe.Po długiej rekonwalescencji postanowiła zrobić mi prezent pod choinkę i zakwitła.
Załączniki
S7300194-1.JPG
... i dziś
miniaturka.jpg
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Pierwsza...gwiazdka

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 25-12-2010, 12:27

Dziękuję.Lubię świąteczny okres,bo w związku z wydłużającym się dniem zaraz coś więcej zaczyna się dziać u moich podopiecznych :) .Mam odczucie,że to nie zima się zaczęła,tylko wiosna (jakkolwiek dziwne by się to nie wydało przy ujemnych temperaturach i śniegu za oknem).Uważam,że storczyki to świetne lekarstwo na zimową chandrę.Na przykład hybryda oncidium 15-go grudnia straciła ostatni kwiatek,a dziś patrzę,a tu dwa młode przyrosty :lol: .
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: PiotrSz. Data » 26-12-2010, 01:36

No mi też jeden storczyk robi prezent:) Kupiony dobre 9 lat temu, nie kwitnie od jakiś.... 8:) Zwykły falenopsis. Ale przez moje zaniedbanie- nie umiejętne przesadzenie, zasuszenie swego czasu, dopiero w tym roku zaszczycił mnie pędem kwiatowym i pąkami. Już nie pamiętam nawet jakie ma kwiaty ;) Ale bardzo mnie to cieszy, szczególnie że jest to też okaz symboliczny- pamiętam, to mój 3 z kolei storczyk, i pamiętam że brat mi go kupił- a do miłośników roślin on się raczej nie zalicza :lol: Pozdrawiam
Fotografia użytkownika
PiotrSz.

Z nami od: 24-12-2010, 00:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 26-12-2010, 10:57

Witam!
Wszystkie miłe niespodzianki są przez nas oczekiwane i przyjmowane z wdzięcznością.
Widzę, że one mają bardzo ładne miejsce do "życia". Stoją przed oknem i mają po obu stronach lustra [jak pamiętam].Zwiększa to optycznie ich ilość. Wyglądają wspaniale.
Życzę powodzenia w uprawie, Mery :!:
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: PiotrSz. Data » 26-12-2010, 16:53

Dziękuję. Tak właśnie stoją jak to opisałaś :-) Lustra pomagają je doświetlać- wnęka w której stoją ma jakieś 75 cm głębokości, więc tylny rząd trochę na tym cierpi- lustra odbijają nieco światło i w ten sposób lekko rekompensują "siedzenie w tylnych rzędach" :D
Fotografia użytkownika
PiotrSz.

Z nami od: 24-12-2010, 00:05
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych