logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dylemat związany z podlewaniem

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Dylemat związany z podlewaniem

Nieprzeczytany post Autor: kavala Data » 15-01-2012, 13:37

Witam,
Mam na imię Beata i jestem od niedawna na forum. Storczyki fascynują mnie od zawsze, już kiedyś próbowałam je hodować, niestety zakończyło się to fiaskiem z powodu moich błędów i braku cierpliwości. Teraz postanowiłam spróbować jeszcze raz, na początek oczywiście z popularnymi (ale pięknymi) Phalaenopsisami hybrydami. Mam obecne cztery roślinki, trzy maja sklepowe kwitnienie, jedna zakwita u mnie ponownie (właśnie wypuściła pęd kwiatowy).
Chciałam zapytać o podlewanie, bo wiem, że u storczyków to sprawa kluczowa. Nie podlewałam moich od 2 tygodni, jednak widzę, że korzenie wewnątrz doniczki są jeszcze zielonkawe i na doniczce skrapla się para od wewnątrz, czyli z tego co wyczytałam nie trzeba jeszcze podlewać. Jednak wierzchnia warstwa ziemi jest już wysuszona i korzonki które są najwyżej położone usychają i są brzydkie, brązowe. Jak postępować w takim przypadku?
kavala

Z nami od: 13-01-2012, 19:50
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Dylemat związany z podlewaniem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 15-01-2012, 13:45

Masz dwie formy uzyskania interesujących Cię informacji :
1 - skorzystanie z funkcji Szukaj. Wpisz słowa kluczowe - 'woda' lub 'podlewanie ' a uzyskasz bardzo dużo wypowiedzi z forum, których tematem było to zagadnienie.
2 - zajrzyj do Biblioteki , jest tam opracowanie o uprawie Phalaenopsis .
Powodzenia.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: kavala Data » 15-01-2012, 13:47

Wyczytałam, że póki korzenie są zielone to nie należy podlewać, jednak część korzeni jest zielonych a reszta schnie.
kavala

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: _KaHa_ Data » 15-01-2012, 14:31

"Niektóre nasze Phalaenopsis mają więcej, niektóre mniej korzeni powietrznych. Zasychanie ich jest często spowodowane niską wilgotnością powietrza oraz wysoką temperaturą panującą w pomieszczeniu. Powinniśmy podnieść wilgotność wokół rośliny (tacki z keramzytem). Można lekko spryskiwać powierzchnię podłoża, wtedy z pewnością pojawią się nowe."
Pozdrawiam,Katarzyna ;]
Fotografia użytkownika
_KaHa_

Z nami od: 15-04-2011, 12:26
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: kavala Data » 15-01-2012, 19:34

Dziękuję za rady, także te przysłane na priv. Będę musiała podnieś wilgotność powietrza. Na razie spryskuję codziennie powierzchnie podłoża, ale spróbuję gdzieś kupić nawilżacze, takie do powieszenia na kaloryfer. Ciekawa jestem czy ten sposób podniesienia wilgotności jest wydajny?
kavala

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 16-01-2012, 09:49

Jest i to zdecydowanie. Ja wczoraj zrobiłam eksperyment. W pokoju gdzie nie ma kwiatów ustawiłam hydrometr, wskazywał 45%, na grzejniku powiesiłam pranie (ubranka syna) wilgotność w ciągu godziny wzrosła o 10% - po godzinie ubranka były już suche i wilgotność spadła do poprzedniej wartości. Łatwo sobie wyobrazić jak by wilgotność wzrosła przy permanentnym nawilżaniu nawilżaczem.
Mam nawilżacz ultradzwiękowy w sypialni, a do salonu kupiłam ceramiczne na grzejnik.
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Z nami od: 13-10-2011, 19:59
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: baba Data » 17-01-2012, 22:16

Mam ten sam problem. U mnie w moim jedynym storczyku skrapla się woda tylko od strony okna. Może to chłód od tego okna powoduje nierównomierne przesychanie podłoża. Jak sobie radzisz z tym problemem?
baba

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET