logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Towarzystwo

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Towarzystwo

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 20-01-2012, 15:54

Poruszony został temat wpływu towarzystwa innych roślin na uprawę storczyków. [z racji niezbyt sympatycznie rozwijającej dyskusji wątek został usunięty] Jenak sam problem jest bardzo ciekawy i moim zdaniem wart zwrócenia uwagi. W moim parapetowym ogródku poza storczykami rośnie bluszcz i zadarniająca Soleirolia soleirolii. Niska zieloniutka roślina,która poprzez kłącza łatwo się rozrasta wpływając bardzo korzystnie na podniesienie wilgotności powietrza, mając tym samym pozytywny wpływ na wegetację storczyków. Wymaga tylko stale mokrych korzeni i niewielkich dawek nawozu ( podlewam tym co mi pozostaje przy nawożeniu orchidei ). Rozrasta się bardzo szybko i z niewielkiej kępki po dwóch latach mam to co na zdjęciach a ile już wyrzuciłem nie wspomnę.

Towarzystwo.jpg

Pierwsze dwa zdjęcia obrazują (nie w pełni) dwa skupiska tej roślinki, trzecie jej zbliżenie a czwarte pokazuje jej bujny wzrost - wprost ucieka poza stół/parapet. Jestem przekonany, że na wiosnę będę zmuszony do karczowania tego 'lasu'.
Wiele z nas próbuje podnieść wilgotność otoczenia swych storczyków umieszczając je na tacach z keramzytem i myślę, że można w nich posadzić tą roślinę, która po jednym sezonie pokryje tacę bujnym zieloniutkim runem. Będzie to korzystne dla storczyków jak i podniesie walory estetyczne parapetu - znikną doniczki i nie trzeba będzie stosować osłonek, które często są przyczyną zagniwania korzeni.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Towarzystwo

Nieprzeczytany post Autor: M-M Data » 20-01-2012, 18:03

I będziemy mieć na parapecie namiastkę tropikalnej dżungli,a czy nie o to nam właśnie chodzi,gdy uprawiamy egzotyczne rośliny :?:
Bardzo ciekawy pomysł ;)

Pozdrawiam Matylda
Matylda
M-M

Z nami od: 11-01-2012, 00:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Towarzystwo

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 20-01-2012, 19:31

Jak następnym razem zechcesz jej nadmiar wyrzucić to możesz wyrzucić ją do mnie :lol: Ja chętnie przyjmę nadwyżki.
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Z nami od: 08-01-2011, 23:58
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych