logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: nie kwitnie, wypuśścił nowe liście

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: nie kwitnie, wypuśścił nowe liście

Nieprzeczytany post Autor: Konri Data » 31-12-2010, 13:33

Witam. Mam problem. Kupiłem mojej narzeczonej pięknego storczyka. Gatunku nie pamiętam. Raz zakwitł i od tamtej pory wypuścił nowe liście wysoko na łodygach. Minął już ponad rok. Nic nie obcinałem. Był podlewany tylko raz w tygodniu. Co robić? proszę o pomoc.
Załączniki
Zdjęcie009.jpg
Zdjęcie009.jpg (52.02 KiB) Przeglądane 2684 razy
Zdjęcie020.jpg
Zdjęcie020.jpg (42.84 KiB) Przeglądane 2684 razy
Konri

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: nie kwitnie, wypuśścił nowe liście

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 31-12-2010, 14:14

Konri pisze:Witam. Mam problem. Kupiłem mojej narzeczonej pięknego storczyka........ Co robić? proszę o pomoc.

Też mam problem z odpowiedzią i gdyby nie ta narzeczona,sądzę,że urody co najmniej takiej jakiej były kwiaty tego Phalaenopsisa to bym nie podpowiadał. ;)
Zajrzyj na stronę główną Storczyki.pl ,wejdź w dział Uprawa,następnie w zakładkę 'Szczegółowe zasady uprawy' i znajdziesz porady,dotyczące hodowli tego gatunku.Nie ma tam dużo o keiki ,bo tak się zwą 'dzieci' storczyków ale są wystarczające by uzyskać z nich nowe śliczne storczyki idealnie takie same jak roślina mateczna.
Powodzenia w uprawie i upojnego Sylwestra oczywiście z narzeczoną. :lol:
Dodam jeszcze,że Twój post ma mało związku z kwitnieniem,przyznasz, :o raczej umieścił bym go w gadu-gadu.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: a.misztal Data » 31-12-2010, 21:51

Podlewanie raz w tygodniu to raczej często. U mnie raz w tyg podlewane są miniaturki w malutkich doniczkach. Zatem warto sprawdzić co z korzeniami, czy nic tam nie gnije.

Życzę powodzenia z maluszkami, oj uczą nas one cierpliwości ;)
Pozdrawiam,
Ania
Fotografia użytkownika
a.misztal

Z nami od: 13-11-2010, 22:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 02-01-2011, 01:52

Witam!
Tak jak pisze p. Ania trzeba koniecznie sprawdzić stan korzeni. Prawdopodobnie gniją. Storczyk podlewany często a w dodatku stoi w osłonce. Brak dostępu powietrza do korzeni prawdopodobnie spowodował ich uszkodzenie. Efektem tego są te małe roślinki na pędach kwiatowych [keiki to znaczy dzieci]. Storczyk broni się i aby przetrwał gatunek "wytworzył" keiki.
Zdrowe korzenie falenopsisa mogą być zielone po podlaniu [gdy dociera do nich światło], mogą być kremowe, białe o odcieniu słabego różu. Muszą być jędrne- pełne.
Nie mogą być szare ,czarne, puste w środku .
{Z chorych „pustych” zostaje tylko walec osiowy [taka sztywna nitka.] Czasem zostawiam tę część korzenia aby lepiej trzymała się roślina w podłożu.}
Mery.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 02-01-2011, 15:22

Konri pisze:Witam. Mam problem. Kupiłem mojej narzeczonej pięknego storczyka. Gatunku nie pamiętam. Raz zakwitł i od tamtej pory wypuścił nowe liście wysoko na łodygach. Minął już ponad rok. Nic nie obcinałem. Był podlewany tylko raz w tygodniu. Co robić? proszę o pomoc.

Przeniosłem Twój watek z działu "Prezentujemy kwitnienia" gdy zobaczyłem,że dublujesz go na Gadu-Gadu.Chyba się pogubiłeś :!:
Powodzenia w Nowym Roku,szczególnie w uprawie storczyków i ukłony dla narzeczonej. ;)
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 02-01-2011, 22:42

Ryszard410 pisze:
Konri pisze:Witam. Mam problem. Kupiłem mojej narzeczonej pięknego storczyka. Gatunku nie pamiętam. Raz zakwitł i od tamtej pory wypuścił nowe liście wysoko na łodygach. Minął już ponad rok. Nic nie obcinałem. Był podlewany tylko raz w tygodniu. Co robić? proszę o pomoc.

Przeniosłem Twój watek z działu "Prezentujemy kwitnienia" gdy zobaczyłem,że dublujesz go na Gadu-Gadu.Chyba się pogubiłeś :!:
Powodzenia w Nowym Roku,szczególnie w uprawie storczyków i ukłony dla narzeczonej. ;)

Trzeba też sprawdzić przez lupę w dobrym oświetleniu czy nie ma szkodników. Marta
Marta

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET