logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: zestaw roslin do orchidarium

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: zestaw roslin do orchidarium

Nieprzeczytany post Autor: uleczka Data » 28-01-2012, 11:05

Witam wszystkich ponownie.

Mam taka ogromniastą prośbę,a mianowicie - postanowiłam założyć małe,naprawdę niewielkie orchidarium dla storczyków lubiących umiarkowana temperaturę i o średnich wymaganiach świetlnych. ze względu,ze przestrzeń,która jest mała muszą to być małe roślinki, no i jak dla mnie mało wymagające bo jestem jeszcze początkującą dość. może mógłby mi ktoś coś polecić? ot, taki mały zestaw paru sztuk... przeszukałam strony naczytałam się,ale tego jest tak dużo, że nie mogę się zdecydować,zwłaszcza,ze rożnie się pisze o łatwości/trudności uprawy poszczególnych gatunków,a i wymagania czasem tez nieco rozbieżne,bo tolerancja roślin na warunki różna. kompletnie się po prostu pogubiłam... :roll:
A i jeszcze jedna ważna rzecz, bo jak coś znalazłam, to zdarzało się,ze jest to nieosiągalne, albo ma zawrotna cenę. wiem,ze to hobby kosztuje, ale portfel cieniutki...
Mam nadzieje, ze nie pogniewacie się za te ignorancje, ale ja już naprawdę się pogubiłam w tym.
Z góry dziękuje za odpowiedz.
uleczka

Z nami od: 19-12-2011, 12:42
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: zestaw roslin do orchidarium

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 28-01-2012, 11:30

Tu masz wymienione roślinki jakie ma Renata, jak na orchidarium przystało, są to małe roslinki ;)
viewtopic.php?f=3&t=887&p=6662&hilit=orchidarium#p6662
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Z nami od: 13-10-2011, 19:59
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: nina1611 Data » 28-01-2012, 11:59

Polecam epifity miniaturki, miniaturowe Phalaenopsis botaniczne, Aerangisy.
Najlepiej zrobić sobie listę tych które najbardziej się podobają i najbardziej nadają do orchidarium.
Następnie wybrać z nich te które mają najbardziej zbliżone do siebie warunki uprawy/temperatura/wilgotnośc/okresy spoczynku itd.
Prosze też pamiętać że jedną z najwazniejszych rzeczy w orchidarium, jest właściwa wentylacja, czyli odpowiednia cyrkulacja powietrza, inaczej szybko roślinki mogą zacząć gnić, albo pojawi się pleśń itd.
Moje orchidarium, obecnie wygląda tak, ale ciągle jest modyfikowane :)
W większości są tam małe epifity.
KOPIOWANIE ZDJĘĆ BEZ ZGODY AUTORA - ZABRONIONE!!!
Fotografia użytkownika
nina1611

Z nami od: 16-02-2011, 14:43
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: uleczka Data » 28-01-2012, 13:56

Wspaniałe to orchidarium! proste i wspaniałe.
jeśli chodzi o sprawy techniczne dotyczące orchidarium to mam kogoś kto mi pomoże i wie doskonale co zrobić z technicznej strony. poza tym o budowie orchidarium tez się już naczytałam sporo właściwie ja i mój
"Bob budowniczy" :) też, więc nie będzie raczej problemu. do mnie należy głownie dobór mieszkańców i cześć estetyczna. no i pomoc w budowie oczywiście też, żeby nie było... ;)
Wielkie dzięki za podpowiedzi.
uleczka

Z nami od: 19-12-2011, 12:42
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Daro1230 Data » 07-02-2012, 19:59

Nino1611,
bardzo ładne orchidarium, mam prośbę, czy mogłabyś napisać jak utrzymujesz wilgotność, jak podlewasz i ogólnie dbasz o rośliny? Sam posiadam orchidarium od niedawna, ciągle ekperymentuję, poszukuję odpowiednich gatunków. U mnie większość roślin rośnie jeszcze w doniczkach, bo jakoś boję się je przesadzać (chyba jeszcze za wcześnie). Wszystkie to miniaturki, oprócz dendrobium chrysanthum. Nie mogę uzyskać w miarę stałej wilgotności i nie wiem gdzie robię błąd. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam,
Darek
Fotografia użytkownika
Daro1230

Z nami od: 07-02-2012, 19:37
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: nina1611 Data » 13-02-2012, 22:16

już odpisuję, przepraszam że z opóźnieniem :)

na codzień wielkich zabiegów moje rośliny nie mają, wentylatory włączają się same, oświetlenie też. Jedynie nie mam jeszcze systemu zraszania, robię to ręcznie, raz dziennie, czasami dwa razy dziennie. Kiedyś zraszałam jedynie korzenie, a teraz od dłuższego czasu robię im lekką mżawkę, zraszam całe rośliny, gdyż dośc szybko przesychają. Rośliny w większości sa tak zamontowane że woda z nich spływa, nie zalega w kącikach liści. Na spodzie mam keramzyt zalany wodą, obecnie wilgotnosć utrzymuje się w przedziale 75-95 % . W przyszłości cały spód orchidarium też chciałabym jakoś zagospodarować. W orchidarium wolę mieć rośliny na podkładkach, mam wrażenie że im jest wygodniej i oczywiście mi, bo widzę kiedy przesychają, kiedy należy je zraszać itd Nie wiem jak wygląda Twoje orchidarium, może gdzies ta wilgotność "ucieka" ?
KOPIOWANIE ZDJĘĆ BEZ ZGODY AUTORA - ZABRONIONE!!!
Fotografia użytkownika
nina1611

Z nami od: 16-02-2011, 14:43
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Daro1230 Data » 13-02-2012, 22:48

Moje orchidarium jest zbudowane na bazie terrarium z wstawionymi szybami i wentylacją kominową. Ostatnio zacząłem przymykać otwory wentylacyjne i wilgotność się podniosła do 60-65%. Używam zraszaczy mam 3 dysze i po takiej 1-2 min kąpieli wilgotność jest na poziomie 99%, potem spada. Na środku mam pień empifitowy, boki wyłożone korkiem, na dnie keramzyt z wodą. Ruch powietrza zapewniają 2 wentylatorki o śr. 12cm włączone 24h. Temp jest na poziomie ok 21- 27 stopni, więc mogę uprawiać tylko gatunki ciepłolubne. Kiedyś do podlewania wyciągałem rośliny i namaczałem, ale teraz już tego nie robię i pilnie obserwuję reakcje. Próbowałem posadzić falka na pniu, ale jakoś mu to nie odpowiadało, stąd decyzja, że storczyki pozostaną w doniczkach. Poczekam jeszcze trochę i za jakiś czas zacznę je przesadzać. Przygotowuję jeszcze pnie z kory dębu i mam nadzieję, że po wystawie w W-wie 2-4 marca zmienię trochę wystrój. Dzięki za info i pozdrawiam Nino1611
Fotografia użytkownika
Daro1230

Z nami od: 07-02-2012, 19:37
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych