logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Natężenie światła

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Natężenie światła

Nieprzeczytany post Autor: Aniaa Data » 18-02-2012, 17:14

Witam,
pewnie każdy z nas w pewnym momencie "kolekcjonerstwa", staje przed problemem braku miejsca. Wiadomo, parapety nie są z gumy a nowych okazów najczęściej przybywa w zastraszającym tempie. U mnie na parapetach właśnie całkowicie skończyło się wolne miejsce a storczykowych "marzeń" mam w zanadrzu jeszcze trochę :)
Zaczęłam się zastanawiać gdzie jeszcze mogłabym rozmieścić moje roślinki i znalazłam dwa takie miejsca ale nie jestem pewna czy będzie tam wystarczająca ilość światła. Chodzi głównie o hybrydy Phal. Mam pomieszczenie z oknem wychodzącym na południe i na bocznej ścianie, po prawej stronie okna, na wysokości okna chciałabym powiesić półkę. Bardziej oddalony koniec półki byłby ok. 1,5 metra po skosie od okna, mniej oddalony - ok. 90 cm po skosie od okna. Czy roślinki w takich warunkach miałyby zapewnioną wystarczającą ilość światła ? W jakich odległościach od okien trzymacie swoje Phalaenopsis ?
Aniaa

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Natężenie światła

Nieprzeczytany post Autor: piroman Data » 19-02-2012, 21:46

Trudno powiedzieć, czy światła wystarczy. Moim zdaniem, jeśli okno nie jest ogromne, to może być za mało. Ilość światła w funkcji odległości bardzo szybko spada. Metr od okna mamy około 1/2 tego co przy oknie (oknie o przeciętnej wielkości 3m2) i to przy pomiarze robionym prostopadle do okna i pośrodku. Ilość światła gdzieś na bocznej ścianie, będzie na pewno mniejsza, nie wiem jakiego rzędu będzie to różnica ale nie zdziwiłbym się gdyby tam docierało około 1/4 tego co przy oknie. To wszystko przy braku firanek w oknie. Dodatkowo dochodzi szeroki temat tego co jest za oknem, czy jest jakiś daszek, czy blisko rosną drzewa lub inne przeszkody np. budynki, nawet kolor otoczenia może mieć znaczenie, bo będzie decydował o ilości rozproszonego światła. Jak widzisz czynników jest masa, nie sposób odpowiedzieć na postawione pytanie. Najprościej sprawdzić to doświadczalnie. Postawić jedną roślinę i zobaczyć czy przeżyje rok. Jeśli jej stan się pogorszy to będzie jasne, że jednak za mało światła tam jest. Jeśli miałbym odstawiać to wybrałbym opcję, że jednak może być za mało światła zwłaszcza w pochmurne, krótkie zimowe dni. Chyba że jest tam wielkie okno (6m2) i na zewnątrz brak przeszkód.

Pozdrawiam,
Romek
piroman

Z nami od: 25-07-2011, 10:22
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: luk Data » 20-02-2012, 09:15

Można powiesić kilka cm. przed oknem , mam do sufitu przymocowany na dwóch hakach pręt metalowy o śr.3cm. np: mój ma 80cm. dł. każda doniczka bez otworów jest powieszona na grubej żyłce i do tych doniczek wsypuje keramzyt i wlewam wodę , lecz tyle by przykryć keramzyt . Wkładam doniczki ze storczykami mniejszymi , w ten sposób maja , również podniesioną wilgotność i światła też nie brakuje można mieć ich więcej ;) Pozdrawiam
luk

Z nami od: 06-01-2012, 20:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 20-02-2012, 12:12

Dziękuję za informacje i pomoc. Chyba faktycznie lepiej będzie zawiesić rośliny w pobliżu okna. Swoją drogą Luk, czy mógłbyś zamieścić fotki, jak to wygląda. Mniej więcej sobie wyobrażam ale interesuje mnie efekt tego wykonania.
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: luk Data » 20-02-2012, 12:29

Napisz na moją pocztę maila to wyśle Ci zdjęcia . Pozdrawiam ;)
luk

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: luk Data » 20-02-2012, 12:31

Na PW. jak masz taką możliwość ?
luk

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mychotaja Data » 21-03-2012, 14:19

Jejku, ja mam taki dość ciemny pokój i dopiero 2 storczyki... mam nadzieję, że jakoś sobie z tym poradzą, bo bardzo bym chciała je mieć w swoim pokoju własnie...
Mychotaja

Z nami od: 20-03-2012, 18:42
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Nemezja Data » 22-03-2012, 10:13

Storczyki wymagają jasnego, ale nie silnie nasłonecznionego stanowiska. Jeżeli rzeczywiście masz zbyt ciemny pokój to możesz zastosować doświetlanie, np. poprez listwy oświetleniowe lub tak jak radzi luk zawiesić swoje storczyki przed oknem. Moja koleżanka zastosowała u siebie takie rozwiązanie i muszę powiedzieć, że wygląda to bardzo efektownie.
Nemezja

Z nami od: 22-03-2012, 09:29
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj