logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Grzyb, bakteria, wirus?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Grzyb, bakteria, wirus?

Nieprzeczytany post Autor: gosiq Data » 08-02-2012, 16:38

Wiem, że na to pytanie trudno podać jednoznaczną odpowiedź, ale może Państwo, bardziej doświadczeni w uprawie storczyków, będziecie ją znali.
Zaczęło się wszystko od Zygopetalum- na młodych przyrostach zaczęły pojawiać się czarne plamki, które po pewnym czasie zajmowały cały młody przyrost, który obumierał. Tu przyznaję się, nie zareagowałam w porę i plamki przeniosły się na inne rośliny, min: D.Berry Oda, L.discolor (wstawiam zdjęcia poglądowe). Plamki są ciemno brązowe, tkanka jakby zapadła i sucha- nic się z nich nie sączy.
I teraz najważniejsze pytanie, czym to świństwo potraktować? Mnie się wydaje, że to chyba grzyb- więc myślałam o namoczeniu w Topsinie i oprysku Bioseptem/Biochicolem. Dodam, że feralnego Zygopetalum się pozbyłam, reszty szkoda mi na razie wyrzucać nie spróbowawszy wcześniej wyleczyć.
Bardzo proszę Państwa o rady.
Pozdrawiam,
Gosia.
Załączniki
D.Berry Oda-1.jpg
Porażone D.Berry Oda kwitnie
D.Berry Oda-1.jpg (8.04 KiB) Przeglądane 1116 razy
L.discolor-1.jpg
L.discolor
L.discolor-1.jpg (9.64 KiB) Przeglądane 1116 razy
gosiq

Z nami od: 05-02-2012, 12:34
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Grzyb, bakteria, wirus?

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 08-02-2012, 17:34

Wydaje mi się, że nie można odpowiedzieć jednoznacznie. Grzyba bym wykluczył, prędzej jakiś wirus. Takie rozsiane zmiany są dość charakterystyczne. Jednak możliwe, że to Dendrobium poradzi sobie samo. Trzeba trochę poczekać-ja bym tak zrobił. Nie wiadomo, czy choroba będzie się rozprzestrzeniać aż do zżółknięcia liści, czy zatrzyma się na tym etapie. Poza tym na wirusy i tak nie ma skutecznego sposobu. Natomiast jeśli chodzi o Ludisię, też taką posiadam i tego rodzaju plamki tworzą się od nadmiaru słońca (uprawiam na oknie północnym, na wschodnim każdy nowy liść szybko brązowiał) lub kiedy spadnie na nie woda.

Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 08-02-2012, 18:28

Michał, to nie wirus. Jego objawy to najczęściej przerywana smugowatość liści, ewentualnie przebarwienia, czasem zatokowe, owalne. To tak najczęściej. Taka drobna plamistość , jeżeli występuje również pod spodem liści to jednak pewnie jakiś grzybek. Przyczyną takich objawów jest najczęściej: Septorioza, Ramularia, Phoma. Nie rzadko również: Cercospora, Phyllostica,Ventutia i inne. To spora grupa patogenów. Można je próbować zwalczać fungicydami: Domarc, Score lub Systemic, Sportac lub Mitage ewentualnie Topsin. Zabiegi nie usuwają objawów, a nie dopuszczą do dalszych infekcji.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 08-02-2012, 18:49

Te kropki przypominają mi moją Masdevallia Coccinea.Potraktowałam ją Streptomycyną,jak doradził mi pan Jan,ale była trochę przeterminowana.Na razie ostatni liść jest bez kropek,a jak to się potoczy dalej - zobaczymy,bo znów wypuszcza nowe przyrosty.
Jeżeli to grzyb, to środek grzybobójczy i stawiam 60 % na grzyba.I pamiętaj.Jeśli widać coś w rodzaju plamek,kropek dobrze jest potraktować to środkiem przeciwgrzybiczym od razu.Duże prawdopodobieństwo ,że to grzyb,bo jak nie to już trzeba szukać innych specyfików.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 08-02-2012, 18:56

Każdy może się mylić ;) To było bardziej głośne myślenie niż wyrokowanie. Nie mam doświadczenia z chorobami, bo-odpukać-moje rośliny (nie tylko storczyki) nie chorują.

Pozdrawiam, Michał
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 08-02-2012, 19:04

SureLooksGoodToMe pisze:Każdy może się mylić ;)
...i ma swoja dziedzinę ;) Co do wody, to mam ....rozwodniony mózg.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 08-02-2012, 19:23

Widać troszkę za dużo informacji na raz. Znam ten ból, zwłaszcza, że przedwczoraj musiałem zmierzyć się z biochemią, a ostatnie 40% materiału przyswoiłem godzinę przed wejściem do sali, w której pisaliśmy :lol: W kwestii chorób od dzisiaj milczę jak grób.

Pozdrawiam, Michał
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gosiq Data » 09-02-2012, 16:57

Bardzo dziękuję Państwu za opinie.
Ja też skłaniałam się do teorii, że to jednak choroba grzybowa. Jak najszybciej postaram się zastosować jakiś fungicyd- z tych podawanych przez Pana Jana, a w marcu wszystkie rośliny przesadzę do świeżego podłoża i potraktuję profilaktycznie Bioseptem. Właśnie, jeszcze jedno pytanie, co będzie lepsze Biosept, czy Biochicol?
gosiq

Z nami od: 05-02-2012, 12:34
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj