logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Proszę o poradę w sprawie wyboru storczyków

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Proszę o poradę w sprawie wyboru storczyków

Nieprzeczytany post Autor: Bellagne Data » 12-02-2012, 19:20

Witam

Mam mały dylemat. Otóż która z dwóch oznaczonych hybryd jest łatwiejsza w uprawie, głównie chodzi mi o to, która z nich chętniej zakwita w warunkach domowych:
Phalaenopsis I-Hsin Salmon Copper Star czy Phal. Tying Shin Cupid x Yungho Gelb Canary :?:
Zamówiłam sobie te dwie odmiany na marcowy kiermasz w Warszawie. A mogę z braku funduszy kupić tylko jeden z nich. "Wzrokowo" podobają mi się oba, ale chcę najpierw zasięgnąć obiektywnych opinii nt. tych hybryd. Mam okna od zachodu, mogę zapewnić dużo światła o ile te hybrydy dobrze tolerują takie warunki.
Ze swojej praktyki wiem, że np. u mnie hybryda mini mark źle się czuła i nie chciała ponownie zakwitnąć i wreszcie padła. Natomiast phal. Liodoro ma się świetnie, zakwitł u mnie, a teraz rozgałęził pęd i znów ma pąki, stoi na półce przyokiennej za firanką, bo lubi lekki półcień. Tak więc nie każda oznaczona hybryda nadaje się do mojego mieszkania. Pozdrawiam Agnieszka
Fotografia użytkownika
Bellagne

Z nami od: 26-10-2011, 19:07
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Proszę o poradę w sprawie wyboru storczyków

Nieprzeczytany post Autor: smerfetka Data » 12-02-2012, 19:50

u mnie hybryda mini mark źle się czuła i nie chciała ponownie zakwitnąć i wreszcie padła. szkoda można zawsze komuś oddać storczyka :(
smerfetka

Z nami od: 06-02-2012, 18:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Proszę o poradę w sprawie wyboru storczyków

Nieprzeczytany post Autor: Bellagne Data » 12-02-2012, 23:03

smerfetka pisze:u mnie hybryda mini mark źle się czuła i nie chciała ponownie zakwitnąć i wreszcie padła. szkoda można zawsze komuś oddać storczyka :(

No nie wiem, czy miałabym sumienie oddać komuś chorego storczyka :? Tak się składa, że aktualnie mam nieoznaczoną hybrydę phal. miniaturki w trakcie leczenia, chyba miała za chłodno na parapecie, dolne liście są pomarszczone, zostały jej 2 zdrowe korzonki i 3 listki najdłuższy ma około 7 cm. Trzymam ją w cieplejszym pokoju w małym terrarium, którego używam jako "szpitalika" na wypadek choroby niewielkich roślin. Doszłam do wniosku, że miniaturowe hybrydy ciężko u mnie mają :(. Dlatego zainteresowałam się większymi odmianami. Wydaje mi się, że są wytrzymalsze na okresowe pogorszenie warunków w zimie. Mają więcej korzeni i tak szybko nie zagniwają lub na odwrót - w krótkim czasie nie wysychają, bo nie rosną w maleńkiej doniczce.
Fotografia użytkownika
Bellagne

Z nami od: 26-10-2011, 19:07
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych