logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Chory storczyk - chore liscie

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Chory storczyk - chore liscie

Nieprzeczytany post Autor: KatarzynaG Data » 26-10-2013, 20:16

Witam

Mam ogromna prosbe o pomoc w uratowaniu mojego ulubionego i jakze pieknego storczyka!

Dostalam go 4 lata temu i odkad pamietam z mala czesc jednego liscia byla mechanicznie przelamana, z czasem lisc ten zaczal robic sie zolty, nastepnie czarny, wiec zostal obciety. Niestety co jakis czas kolejny lisc dostawal na zoltych plam, potem czarnych i byl odcinany u podstawy.

Jakis miesiac temu zostaly storczykowi juz tylko 2 liscie... Teraz juz pozostal tylko 1 ktory zaczal robic sie czarny na brzegu liscia i od korzenia zaczal robic sie zolty. Nie wiem czy moge ostatniego liscia uciac, czy nie spowoduje to smierci storczyka. Musze dodac ze mimo jednego chorego liscia storczyk nadal pieknie kwitnie oraz wydaje sie ze ma zdrowe korzenie. Staram sie minimalnie podlewac storczyka przez ok 1 do 2godzin co 2 tygodnie.

Z gory dziekuje za pomoc i porade co zrobic dalej zeby uratowac storczyka!!
Kasia
P.S. czytalam na forum o chorobach storczykow, ale nie potrafilam dopasowac zadnej do przedstawionej sytuacji.
Załączniki
20131026_113311.jpg
chory storczyk 26/10/13
20131026_113322.jpg
chory storczyk 26/10/13
20130918_215619.jpg
chory storczyk z jednym lisciem 09/09/13
20130913_181635.jpg
chory storczyk 01/09/13
KatarzynaG

Z nami od: 26-10-2013, 19:14
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Chory storczyk - chore liscie

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 26-10-2013, 21:36

Któż go podlał po liściach!? :o ! Są małe szanse aby go uratować. Trzeba oberwać kwiaty, zostawić łodygę kwiatową aby mógł sobie z niej ściągnąć soki. Przesadzić do nowego podłoża (odkażone, dać drenaż itd), wyciąć ewentuale martwe korzenie. W nowej doniczce wypalić dodatkowe otwory i raz na zawsze wyjąć z tej osłonki. Podlewać wodą miękką i czytać, czytać o uprawie. Moooże coś z tego będzie. Malutko nawozić proszę dobrym nawozem i dopiero jak będą jakieś oznaki życia. Praktycznie od marca. Jeśli by się pojawiły keiki, to je oberwać bo ta roślina ich nie wyżywi a sama osłabnie. W marcu proszę napisać co z tego wyszło. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KatarzynaG Data » 26-10-2013, 22:13

Dziekuje za porade.
Przez przypadek zamiescilam ten sam post 2 razy…
Storczyk przez 4 lata mial raz wymienione podloze ok 2 lata temu (ja sie na tym nie znalam,wiec kolezanka mi pomogla). Nigdy tez nie byl podlewany po lisciach. Obok niego stoi storczyk ktory trzyma sie idealnie i absolutnie nie ma zadnych problemow z liscmi. Dlatego tez nie rozumiem czemu stan fioletowego storczyka tak sie pogorszyl.
Nigdy nie przesadzalam storczykow dlatego prosze wybaczyc pytanie… rozumiem ze liscia mam zostawic, czy go tez obciac? No i czy przez oslonke ma Pani na mysli doniczke czy ta plastikowa forme w ktorej sie kupuje storczyki..
Z gory dziekuje za odpowiedz :)
KatarzynaG

Z nami od: 26-10-2013, 19:14
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 27-10-2013, 08:42

Moim zdaniem storczyk jest bardzo chory, zarażony grzybem z rodziny fusarium- świadczy o tym czarny trzon i stożek wzrostu. Ja bym nie próbowała ratować tylko szybko wyrzuciła lub wręcz spaliła. Jeśli natomiast podejmiesz walkę odizoluj go od reszty roślin i podlewaj tak by grzyby nie mogły zaatakować innych storczyków.
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 27-10-2013, 11:00

Jeśli nie jest to cenny gatunkowo storczyk, w przypadku fusarium, należy go zniszczyć.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj