logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Białe kropki w podłożu Liodoro:(

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Białe kropki w podłożu Liodoro:(

Nieprzeczytany post Autor: Karola S Data » 09-03-2012, 19:50

Witam. Kupilam dzis phalaenopsis liodoro. Ogladajac widzialam pelno kropek na podlozu i na dwoch korzeniach moze. Myslalam ze to szkodnik ale wyciagnelismy kawalek kory i dotykajac tych kropek robi sie pyl z tego. Moze to grzybek??? podloze ładnie pachnie jest swieze. I jeszcze jedno ten storczyk nie ma czysto zielonych lisci. Gdzie niegdzie ma słaba zielen jakby odbarwione troszke. Boje sie ze to jajas choroba wirusowa :(
Karola
Karola S

Z nami od: 23-03-2011, 20:45
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Białe kropki w podłożu Liodoro:(

Nieprzeczytany post Autor: gsm25 Data » 09-03-2012, 19:51

Prosimy o zdjęcia, a potem będziemy doradzać ;)
Fotografia użytkownika
gsm25

Z nami od: 11-11-2011, 22:50
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Karola S Data » 09-03-2012, 19:59

viewtopic.php?f=3&t=332 kropki sa takie jak tu, no moze troszke mniejsze. Jutro beda liście.
Karola
Karola S

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 09-03-2012, 21:24

O takich zmianach na liściach często sygnalizowawi inni posiadacze tej hybrydy, moja roślina też takie ma. To chyba normalne dla tej krzyżówki.
Pozdrawiam
www.agnieszka-wysocka.blog.onet.pl
agnes

Z nami od: 10-11-2010, 09:31
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Karola S Data » 10-03-2012, 16:13

O to zdjecia lisci...plus biale kropki w podlozu. Ratujcie dziewczynki bo niechce zeby sie zmarnowal.
Załączniki
IMAG0162.jpg
IMAG0160.jpg
IMAG0163.jpg
IMAG0164.jpg
Karola
Karola S

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 10-03-2012, 16:58

To wygląda jak osad wapienny od podlewania twardą wodą - dlatego rozciera się na pył. To znak,że mimo wszystko trzeba wymienić podłoże. Pora roku akurat temu sprzyja. Liście wyglądają zdrowo,z wyjątkiem najniżej położonego po prawej stronie - ma brązowe plamy (zdjęcie 1). Myślę,że można go wyciąć. A tymi jaśniejszymi przebarwieniami proszę się za bardzo nie przejmować,tak jak pisała agnes,ta hybryda chyba ma takie skłonności. Na moim takie plamiaste liście trzymają się już trzeci rok i nic poza tym się nie dzieje. Liście,które wyrosły po przesadzeniu do nowego podłoża są już piękne,jednolicie wybarwione. Przypuszczam,że to może być związane z brakiem jakichś składników podczas hodowli u producenta. Gdy wyrastają liście,do każdego podlewania daję nawóz w małej ilości,żeby zapobiec plamom.
Pozdrawiam,Efka
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Karola S Data » 10-03-2012, 17:46

Dobrze moge wymienic podloze tylko teraz pytanie bo kupilam z pedem i mysle ze za miesiac powinny byc kwiaty a niechcialabym stracic kwiatkow. Poczekac z tym prrzesadzaniem? a jesli mam przesadzic to moze uzyc zapobiegawczo biosept?
Karola
Karola S

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 10-03-2012, 22:21

Żeby był wilk syty i owca cała ;) ,można zrobić tak: delikatnie powybierać z doniczki jak najwięcej kawałków podłoża,przytrzymując storczyka ostrożnie obrócić do góry nogami i wytrząsnąć jak najwięcej starej kory,potem obejrzeć korzenie i ocenić,czy trzeba robić w nich jakieś poważniejsze porządki - jeśli nie - uzupełnić nowym podłożem. W ten sposób nie naruszy Pani korzeni,więc powinien bez problemu zakwitnąć i odwlecze się trochę konieczność przesadzenia. Czekanie aż zakwitnie,a potem przekwitnie,mogłoby trwać nawet kilka miesięcy,a jednak lepiej wiedzieć,co się dzieje w doniczce. Bioseptem można i opryskać (2ml/litr) i podlać. Do podlewania dodawałam 1-2 krople na litr wody i nic się nie działo,ale nie wiem,jak by zareagował na większe stężenia. Gdyby coś działo się z korzeniami,Biosept może być za słabym środkiem i lepiej od razu użyć roztworu Previcuru i Topsinu,wlewając je na raz do wody,każdy w stężeniu dla roślin ozdobnych,namoczyć doniczkę po brzegi przez pół godziny i koniecznie powtórzyć zabieg jeszcze raz lub dwa w odstępach co 7-10 dni. Mam nadzieję,że nie będzie takiej konieczności.
Gdzieś w sieci spotkałam się z informacją,że ten storczyk potrzebuje więcej wody,niż inne hybrydy. Nie bardzo mi się to sprawdziło,mój Liodoro stracił przez to kilka korzeni,bo zgniły. Lepiej podlewać normalnie,po lekkim przeschnięciu. On ma delikatniejsze korzenie i wolniej ich przybywa,niż u 'zwykłych' hybryd,dlatego warto o nie zadbać.
Efka
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 10-03-2012, 22:38

Jeśli dojdzie do przesadzania to przypominam o drenażu. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 11-03-2012, 11:16

W pełni zgadzam się z tym co pisze Gość, to specyficzna hybryda. Ja póki co z moją mam kłopot. Mojego zakupiłam w kwietniu zeszłego roku, kwitł do czerwca, pęd jest nadal zielony , ale nic nie zapowiada ponownego kwitnienia. Już mam w planie straszyć go , że pójdzie na wymianę ;) .
Przed przesadzaniem porządnie go namocz, wtedy korzenie będą miękkie i zmaleje ryzyko ich uszkodzenia a tym samym ryzyko utraty pędu kwiatowego, no i oczywiście tak jak pisze Marta drenaż ( ja akurat stosuję styropian). Powodzenia
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 11-03-2012, 12:01

Co z tym drenażem, czy doniczka stoi w wodzie :?: a jak nie to po co lub dlaczego. :?: :mrgreen:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 11-03-2012, 16:47

Drenaż jest po to by woda lepiej odpływała i po to py poprawić przesychanie podłoża. Stosuje się to nawet u zwykłych roślin.
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 11-03-2012, 17:18

agnes pisze: (...) to specyficzna hybryda. Ja póki co z moją mam kłopot. Mojego zakupiłam w kwietniu zeszłego roku, kwitł do czerwca, pęd jest nadal zielony , ale nic nie zapowiada ponownego kwitnienia. Już mam w planie straszyć go , że pójdzie na wymianę ;) .

Cierpliwości,agnes,może po prostu potrzebuje się trochę rozrosnąć. Mój kwitł,jak go kupiłam,ponowne kwitnienie było po roku,a w kolejnym roku jak zakwitł w styczniu,to skończył w sierpniu. Teraz się spóźnił - zakwitł w lutym - więc liczę,że kwiaty będą co najmniej do października ;) .
Pozdrawiam,Efka
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 11-03-2012, 17:24

On się rozrasta jak mucha w smole. viewtopic.php?f=2&t=2149 , tu jest jego zdjęcie, tak wolnego tempa przyrostu korzeni jeszcze nie miałam.
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Karola S Data » 11-03-2012, 19:03

czy zamiast drenażu moze byc na spód keramzyt?? Dzis rowniez zakupilam Mini Marka ale postanowilam go przesadzic bo to podloze mi mimo wszystko nie pasowalo w MM. I w sumie nic nie bylo tylko slimaczek, nawet niewiem czy nie pusty ale przynajmniej mam pewnosc ze wszystko ok.
Karola
Karola S

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 11-03-2012, 19:52

Tak, może być keramzyt. Co do MM to nic nie poradze, bo nie mam go w swojej kolekscji
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 11-03-2012, 21:21

Agnes - mam pytanie w związku z Twoim Liodoro i belliną. Czy cały czas trzymasz je obrócone w ten sposób w stosunku do okna,czy tylko do zdjęcia zostały tak obrócone? Jeśli Liodoro stoi tak,jak na zdjęciu,to jest obrócony jakby tyłem do światła i może za mało go przez to dostaje,co spowalnia wzrost.
Efka
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 12-03-2012, 14:14

Elfko :) , to tylko na potrzeby zdjęcia, normalnie są liśćmi do okna (że się tak wyrażę). Zobaczymy co będzie dalej. Mam też inwazję przędziorków, do każdej doniczki dalam tabletkę na różne takie robactwa do kwietnia ma działać, Ale Liodoro dostał nowy korzeń a liście widzę że się pwiększają, więc praedopodobnie robactwo go nie dopadło. Jak go dostałam, to po korzeniach (ich ilości) było widać że ta roślina została zmuszona do kwitnienia, zaledwie kilka korzonków
Pozdrawiam
agnes

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 12-03-2012, 18:11

Czyli pozostaje mi życzyć Ci miłego czekania 8-) .
Pozdrawiam,Efka
Gość

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj