logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Czy ten storczyk jest zdrowy??

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Czy ten storczyk jest zdrowy??

Nieprzeczytany post Autor: zari Data » 23-04-2012, 10:56

Chciałabym prosić Was o ocenę czy mój storczyk jest taki jak powinien być, czy może coś mu dolega i powinnam o niego inaczej zadbać. Moje wątpliwości wzbudziły liście, które są bardzo wydłużone i te najmłodsze mają szczególnie od spodu zabarwienie zielono-bordowe. Wyczytałam, że takie wydłużenie liści świadczy o za małej ilości światła, a pociemnienie i zmiana barwy o za dużej ilości światła (i jedno wyklucza mi drugie :shock: ) . Storczyk ten stoi zawsze w tym samym miejscu czyli na południowo-zachodnim oknie, w ciągu dnia jest tam dużo słońca, kiedy jest ostre zacieniam go nieco drewnianą zasłonką, którą widać na zdjęciu. Zastanawia mnie też stan korzeni, te głębiej w doniczce są mięsiste i srebrzyste, widać że rosną. Natomiast te wszystkie z góry są jakby suche, pomarszczone, niektóre jakby bardziej puste w środku. Na doniczce od jakiegoś czasu, od środka pojawia mi się zielony nalot przypominający glony, ale podłoże ma wiele przestrzeni powietrznych i podlewane jest mniej więcej raz na tydzień 10-dni poprzez zanurzenie całej doniczki w wodzie z nawozem dla tych kwiatów. Niedawno skończył kwitnąć.

http://img205.imageshack.us/img205/7742/dsc0460za.jpg

http://img17.imageshack.us/img17/7073/dsc0456i.jpg

http://img207.imageshack.us/img207/1892/dsc0459p.jpg

http://img811.imageshack.us/img811/1254/dsc0457c.jpg
zari

Z nami od: 23-04-2012, 09:16
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Czy ten storczyk jest zdrowy??

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 23-04-2012, 11:53

zari pisze:Moje wątpliwości wzbudziły liście, które są bardzo wydłużone i te najmłodsze mają szczególnie od spodu zabarwienie zielono-bordowe. Wyczytałam, że takie wydłużenie liści świadczy o za małej ilości światła, a pociemnienie i zmiana barwy o za dużej ilości światła (i jedno wyklucza mi drugie

Moim zdaniem to poza tym, że roślinka jest zasuszona żadnego problemu zdrowotnego nie ma, Zabarwienie liści ( zielono-bordowe) wynika z kolorystyki storczyka - zapewne kwiaty są ciemno fioletowe.
zari pisze:te wszystkie z góry są jakby suche, pomarszczone, niektóre jakby bardziej puste w środku.

Korzenie napowietrzne z racji nieodpowiedniej ( małej) wilgotności powietrza na parapecie wysychają szybko. Doradzałbym codzienne ich zraszanie.Na stan korzeni ,przypuszczam, ma także wpływ nieodpowiednie nawożenie tj. zamaczanie przesuszonych korzeni w roztworze wody z nawozem. Korzenie winny być wcześniej zamoczone w wodzie bez nawozu co chroni przed zatykaniem welamenu.
Sprawdź także twardość wody ( jej zasolenie).
Dobrze będzie gdy poczytasz opracowanie w Bibliotece na temat uprawy Phalaenopsis.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Czy ten storczyk jest zdrowy??

Nieprzeczytany post Autor: zari Data » 23-04-2012, 13:43

Kwiaty tego storczyka nie są fioletowe a białe z różowym środkiem.

Dziękuje bardzo za rady odnośnie korzeni, zastosuję się do nich i będę obserwować roślinkę :)
zari

Z nami od: 23-04-2012, 09:16
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj