logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Małe liście storczyka

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Małe liście storczyka

Nieprzeczytany post Autor: rabusia Data » 12-03-2012, 09:59

Witajcie,
zastanawiam się na losem dwóch moich storczyków i postanowiłam swoim wątpliwościami podzielić się z Wami-może ktoś coś doradzi:)Mam w sumie 10 storczyków,wszystkie są obecnie aktywne-albo mają pędy,albo wypuszczają nowe liście.No właśnie,nowe liście-to one mnie nieco martwią.Chodzi mi konkretnie o dwa egzemplarze,które mają już kwiaty.Po tym jak wypuściły po nowym dużym liściu,potem wypuściły oczywiście pędy.Pędy były,pojawiły się kwiaty i po kolejnym liściu.Niestety liście te wyrosły małe i nic nie zmienia się od dłuższego czasu(minęły może nawet ponad dwa miesiące),mają może po 5-7 cm.Zastanawiam się się dlaczego są tak małe i czy to źle?Czy,jeżeli dalej nie urosną to nie będzie problemu z następnymi kwitnieniami-tzn.czy bez problemu wypuszczą kolejne liście,które poprzedzą pojawienie się pędów?Kwiaty nie mają szkodników,jestem wyczulona na tym punkcie.Korzenie zdrowe,pozostałe liście też.Nie potrafię,więc wymyślić co jest grane.A może to nic niepokojącego? :) Może ktoś mnie uspokoi? :D
rabusia

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Małe liście storczyka

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 12-03-2012, 10:04

Bez zdjęcia bardzo trudno się wypowiedzieć.
Myślę,że skoro storczyk obecnie kwitnie, jego cała energia skierowana jest na kwitnienie.
Jeżeli nie jest nawożony , wstrzymało się rośnięcie liścia.
Może być jednak jeszcze inny powód.

Może to być przesolenie podłoża . Następuje wtedy uszkodzenia korzeni, wykwity solne na podłożu, karłowatość liści.
Uszkodzone korzenie nie pobierają odpowiedniej ilości wody i produktów potrzebnych do rośnięcia i kwitnienia.
To trzeba przeanalizować.
Pozdrawiam ,Maria.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: rabusia Data » 12-03-2012, 10:26

Pani Mario,dziękuję za odpowiedź.Proszę mi jeszcze powiedzieć najważniejsze:czy ta przypadłość może mieć wpływ na dalsze losy rośliny,czy storczyk może wypuścić nowy liść,jeśli ten ostatni jest taki mały?
rabusia

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 12-03-2012, 10:33

Liść prawdopodobnie zacznie rosnąć nieco później. Może być czasem nieco zniekształcony , ale roślina będzie rozwijała się prawidłowo, jeżeli nie są uszkodzone korzenie.[ A to trzeba sprawdzić. ]
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •