logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Pomóżcie, nie wiem co się dzieje z moim storczykiem (zdjęcia

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Pomóżcie, nie wiem co się dzieje z moim storczykiem (zdjęcia

Nieprzeczytany post Autor: pomozciestorczykowi Data » 04-04-2012, 12:55

storczyk 4.jpg
storczyk 3.jpg
Storczyk 1.jpg
to ten storczyk
Kupiłam go, gdy był pełny w kwiatki, bo jakimś czasie kwiatki zaczęły schnąć i spadać ... później wyschła łodyga i jest w takim stanie dobrych parę miesięcy, nie wiem co mam robić. Ostatniego storczyka zalałam i zgnił, więc z tym już uważam, podlewam go raz na tydzień, raz na 2 tyg. Czy
storczyk 2.jpg
ktoś może mi powiedzieć co się dzieje, dlaczego i co powinnam robić?
pomozciestorczykowi

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Pomóżcie, nie wiem co się dzieje z moim storczykiem (zdj

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 04-04-2012, 14:58

Witaj,
Odnoszę wrażenie ,że nic się nie dzieje ;)
Storczyk przekwitł, ma nowe przyrosty, liście poza niewielkim przypaleniem od słońca zieleniutkie...To nie jest sztanca do produkcji kwiatków, musi odpocząć, nabrać sił przed następnym kwitnieniem. Pęd zasechł i należy go obciąć, bo nie powtórzy już na nim kwitnienia, a zaschnięte i zmarszczone stare psb nie są również niczym strasznym, tak bywa, z czasem gubią liście i marszczą się.
Z okazji wiosny :lol: wysyp zawartość doniczki, zrób przegląd korzeni, jeśli są zdrowe posadź w nowe ,luźne podłoże, i niech sobie rośnie.
Podlewaj po przeschnięciu podłoża. A i jeszcze jedno, roślina jest wrażliwa na nadmiar słonka, jeśli świeci na storczyka bezpośrednio , należałoby go cieniować, żeby nie doszło do oparzeń liści i psb, i tyle, powodzenia. ;)
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Pomóżcie, nie wiem co się dzieje z moim storczykiem (zdj

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 04-04-2012, 18:23

Proste, tam nie ma korzeni. Korzenie pojawią się tylko na nowych przyrostach. Tak jak radzi Renia, wymienić podłoże na nowe, usunąć szczątki starych. Starą roślinę podeprzeć za pomocą patyczków, pilnować aby podłoże było lekko wilgotne, nie mokre. Żadnych worków foliowych, bo wda się grzyb. Przed włożeniem do podłoża można prewencyjnie wymoczyć w środku zapobiegającym zgniliźnie młodych przyrostów. Wilgotne podłoże powinno stymulować nowe przyrosty i korzenie. Wg mnie południowo-wschodnie okno powinno wystarczyć.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj