Witam
Jestem początkującym fanem uprawy storczyków i przyznaję się bez bicia, że moja wiedza jest jeszcze naprawdę skromna.
Budynek, w którym mieszkam, jest dość chłodny, dlatego też myślę o założeniu cieplejszego, średnich rozmiarów okna kwiatowego (lub wolnostojącego terrarium z oświetleniem etc.), w którym epifityczne, ciepłolubne storczyki czułyby się znacznie lepiej. Mimo googlowania, nie udało mi się znależć sensowniejszych porad jak zaplanować założenie takiego okna (potrzebne oprzyrządowanie - nawilżacz, podgrzewanie etc., chciałbym, aby pracowało to w dużej mierze automatycznie - czasami wyjeżdżam na kilka dni) oraz jak dobrać gatunki (najbardziej podobaja mi się miniaturowe, epifityczne gatunki tj.Aerangis punctata, szczególnie Phalaenopsis braceana) tak, aby czuły się w takich warunkach dobrze. Okno nie może być bardzo duże, więc gatunki muszą być raczej miniaturowe.
Może ktoś z Was mógłby podzielić się wiedzą na ten temat i pomóc zaplanować założenie takiego okna, tj. co i gdzie kupić?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Stanisław