logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Okno kwiatowe - jak zacząć?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Okno kwiatowe - jak zacząć?

Nieprzeczytany post Autor: Stachu Data » 10-04-2012, 11:54

Witam

Jestem początkującym fanem uprawy storczyków i przyznaję się bez bicia, że moja wiedza jest jeszcze naprawdę skromna.

Budynek, w którym mieszkam, jest dość chłodny, dlatego też myślę o założeniu cieplejszego, średnich rozmiarów okna kwiatowego (lub wolnostojącego terrarium z oświetleniem etc.), w którym epifityczne, ciepłolubne storczyki czułyby się znacznie lepiej. Mimo googlowania, nie udało mi się znależć sensowniejszych porad jak zaplanować założenie takiego okna (potrzebne oprzyrządowanie - nawilżacz, podgrzewanie etc., chciałbym, aby pracowało to w dużej mierze automatycznie - czasami wyjeżdżam na kilka dni) oraz jak dobrać gatunki (najbardziej podobaja mi się miniaturowe, epifityczne gatunki tj.Aerangis punctata, szczególnie Phalaenopsis braceana) tak, aby czuły się w takich warunkach dobrze. Okno nie może być bardzo duże, więc gatunki muszą być raczej miniaturowe.

Może ktoś z Was mógłby podzielić się wiedzą na ten temat i pomóc zaplanować założenie takiego okna, tj. co i gdzie kupić?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Stanisław
Stachu

Z nami od: 10-04-2012, 11:40
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Okno kwiatowe - jak zacząć?

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 10-04-2012, 17:42

Tutaj ma Pan link do artykułu napisanego przez pana Jerzego Dziedzica http://www.orchidarium.pl/uprawa/orchidarium.htm
Opisał w nim, jak założył własne orchidarium. Na pewno też inni forumowicze podzielą się swoimi doświadczeniami. Chętnie bym coś doradził, ale ja mam tylko kilka akwariów.

Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Okno kwiatowe - jak zacząć?

Nieprzeczytany post Autor: Stachu Data » 10-04-2012, 17:49

Ślicznie dziekuję za link!
Jeśli ktoś chciałby się podzielić doświadczeniami - będę bardzo wdzięczny.
Stachu

Z nami od: 10-04-2012, 11:40
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj