logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Złamana pseudobulwa

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Złamana pseudobulwa

Nieprzeczytany post Autor: Cizar Data » 17-04-2012, 20:30

Witam,

Jestem nowy na forum więc na początku się przedstawię - Cezary Świderek. Do tej pory hobystycznie zajmowałem się terrarystyką, ale jakiś czas temu urzekły mnie storczyki. Ale do rzeczy dziś otrzymałem storczyka Dendrobium rhodostictum i został uszkodzony w transporcie trochę. Otóż jedna z pseudobulw została ułamana w transporcie, w załączeniu zdjęcia. Czy da się ja jakoś jeszcze odratować, czy dać sobie spokój? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Załączniki
2012-04-17 21.14.32.jpg
2012-04-17 21.14.42.jpg
Cizar

Z nami od: 17-04-2012, 20:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Złamana pseudobulwa

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 17-04-2012, 20:46

Pseudobulwa złamała się dość wysoko, z tego co widzę, więc raczej nie ma szans, żeby u jej podstawy coś wyrosło. Jest natomiast szansa, że któreś z uśpionych oczek na szczycie się obudzi. Trzeba tą pseudobulwę położyć na wilgotnym Sphagnum (mchu torfowcu) i zapewnić jak największą wilgotność powietrza. Mech ma być wilgotny, nie mokry. Od czasu do czasu można spryskać roztworem fungicydu, bo niestety podczas tego typu prób "ożywienia" lubią rozwijać się różnego rodzaju grzyby.

Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Cizar Data » 17-04-2012, 22:18

Dziękuję za odpowiedzi. Roślina jest posadzona do małej doniczki z korą i obłożona wilgotnym mchem. Dodatkowo wstawiłem ją do terrarium z pająkiem celem utrzymania jej w wysokiej wilgotności. Pytanie pomocnicze: czy mam obciąć pęd kwiatowy aby nie osłabiać rośliny czy raczej go pozostawić?
Cizar

Z nami od: 17-04-2012, 20:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 17-04-2012, 22:26

Nie wiem, co poradzić, ale ja nigdy nie obcinam kwiatostanów. Skoro roślina chce kwitnąć-niech kwitnie ;) Jeśli jednak chodzi Panu o tą złamaną pseudobulwę, to pęd kwiatostanowy trzeba usunąć (o ile mnie oczy nie mylą, to widzę tam jakieś kwiaty). Pomysł z wstawieniem do terrarium ok, jednak pseudobulwa musi leżeć płasko na mchu.

Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych