logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: pomocy przy phaleonopsis i dendrobium - niedoświadczona :(

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: pomocy przy phaleonopsis i dendrobium - niedoświadczona :(

Nieprzeczytany post Autor: joanna 1983 Data » 13-05-2012, 12:45

Pomocy kochani zakochałam sie w storczykach i mam 2 : dendrobium nobile ( 2 miesiące) i faleonopsisa (2 tygodnie) i z obydwoma mam kłopot.....
D.typu nobile: ma piekne kwiaty, ktore powoli usychają i powolutku rosnie młoda pseudobulwa - druga rosła a teraz jest pusta - dosłownie. Martwią mnie bardzo pomarszczone pseudobulwy i plamki na lisciach. Stoi na zachodnim parapecie i podlewam go jak przeschnie znacznie raz w tygodniu - zanurzam doniczkę w misce z woda żeby korzenie porządnie się napiły. W doniczce ma wciśniętą pałeczkę nawozowa. Będą zdjęcia wiec powiedzcie czy jest czym się martwić.

Phalaenopsis jest z przeceny ma jeszcze 3 kwiaty na jednej łodydze a druga była lekko podłamana więc ją skróciłam. Po zakupie wyjęłam ją z doniczki (mocno przelana w markecie) i usunęłam zgniłe i puste korzenie ale nie wiem teraz czy wszystkie pięknie go zapakowałam do środka doniczki i na ten sam parapet zachodni i stała się tragedia - mój kochany wredny kot go zrzucił ale u góry nic nie połamał - niestety nie wiem jak korzonki - teraz po tygodniu miał całkiem zżółknięty duży liść od spodu i drugi malutki tez od spodu ale był uszkodzony - może temu uschnął ? podlewam go tak jak dendrobium przez namaczanie w misce jak jest mocno przeschnięty.
Kocham te moje 2 kwiatki i szczerze powiedziawszy mam na ich punkcie fioła więc pomóżcie....
Załączniki
100_3456.JPG
na parapecie
100_3464.JPG
pomarszczone pseudobulwy
100_3468.JPG
plamy na lisciach dolnych
100_3466.JPG
plamy na lisciach dolnych
100_3465.JPG
młoda pseudobulwa i druga, ktora rosła a teraz jest pusta
100_3470.JPG
falek
100_3470.JPG (85.35 KiB) Przeglądane 2212 razy
100_3475.JPG
widok z góry - dziwne kropki na lisciu a raczej wewnatrz liscia
100_3472.JPG
korzenie falka
100_3471.JPG
korzenie z gory falka
joanna 1983

Z nami od: 13-05-2012, 12:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: pomocy przy phaleonopsis i dendrobium - niedoświadczona

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 13-05-2012, 21:32

Proszę przeczytać informacje znajdujące się pod poniższymi linkami.
viewtopic.php?f=17&t=904#p6261
http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=6
Taka mała uwaga, zdjęcia nieostre i trudne do odczytania zmiany na liściach. W tej sytuacji każda ocena i porada będzie obarczona dużym ryzykiem błędu w ocenie tych zmian. :!: Podpowiem też abyś skorzystała z funkcji 'szukaj' , wrzucając słowa klucze otrzymasz bardzo dużo informacji jakie Cię interesują. Pomoże to także w lepszym,dokładniejszym precyzowaniu pytań. :idea:
Powodzenia.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: joanna 1983 Data » 13-05-2012, 21:37

szukalam na wlasna reke jednak np o dendrobium typu nobile w wiekszosci przypadkow ludzie pisza ze pomarszczone pseudobulwy to przelanie lub brak wody a taka informacja malo mi daje gdyz wydaje mi sie ze dobrze ja podlewam
nie chce ich zostawic samym sobie tylko jak widze cos niepkojącego to wole sie poradzic - to chyba tak powinno dzialac prawda?
joanna 1983

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: joanna 1983 Data » 13-05-2012, 21:56

przeczytalam linki bardzo dobrze opracowane - bardzo dziekuje - chyba naleze do tych przewrazliwionych:) moze mi kiedys przejdzie....
joanna 1983

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 14-05-2012, 23:06

Tak jak pisze Ryszard, z kiepskich zdjęć ciężko wywnioskować co się dzieje z roślinami. Niepokoją mnie plamy na liściach dendrobium. Takie odbarwienia wskazują na rozwój choroby grzybowej. Najlepiej to sprawdzić robiąc zdjęcia dzień po dniu w tej samej pozycji. Jeśli plamy się będą powiększać, będzie ich przybywać lub będą zmieniać kolor, proszę usunąć chore liście, odkazić roślinę (woda utleniona lub physan), podlewać roztworem Previcur Energy, stężenie cieczy użytkowej wg zaleceń producenta. Roślinę odizolować, zapewnić jej większy ruch powietrza i jasne stanowisko, żadnych oprysków liści, podlewanie tylko do południa. Proszę zrezygnować z osłonek doniczek.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: PRZEDZIORKI!!!

Nieprzeczytany post Autor: joanna 1983 Data » 15-05-2012, 14:16

u dendrobium nobile zauwazyłam malenkie stworzonka na spodniej stronie liscia i to pewnie stąd te plamy i wyssane pseudobulwy....tylko jak kwitnie to chemia jest raczej niewskazana.......wiec przecieram listki rano i trzymam w worku by podwyzszyc wilgotnosc, sprawdzilam tez korzenie i duzo trzeba bylo usunac - nawet slimaczka znalazlam myslicie, ze moglabym cos jeszcze zrobic?
joanna 1983

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj