logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Vanda

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Vanda

Nieprzeczytany post Autor: birr73 Data » 13-05-2012, 21:02

witam :D
Mam pytanie odnośnie vand. Rok temu kupiłem w supermarkecie umierającego storczyka. Udało mi się go odratować, kwitł, jednak od tamtego czasu nie pojawiają się nowe korzenie. Roślina wypuszcza nowe liście ale nie korzenie. Dodam ,ze po reanimacji nie zostało ich dużo. Czy jest jakiś sposób ,żeby pobudzić do tego vandę? Myślałem, by obłożyć dolną część łodygi sphagnum... ale nie wiem czy to dobry pomysł.
birr73

Z nami od: 13-05-2012, 20:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Vanda

Nieprzeczytany post Autor: maksielixir Data » 15-05-2012, 14:49

powinieneś moczyc ja codziennie ..majac malo korzeni nie pobiera dostateczna ilosc wody..jak juz sie opije to zacznie puszczac i nowe korzenie..u mojej vandy to sie sprawdziło..możesz tez spróbować z keiki paste..posmarowac w okolicach zdrowych korzeni aby roślina wchłonęła pastę ale efekt bywa różny..w moim przypadku jedna uparcie puszcza pęd kwiatowy..ale pozostałe puściły nowe korzenie..pasta jest droga ale moim zdaniem pomocna kiedy chcesz zmotywować roślinę do wzrostu..
maksielixir

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Vanda

Nieprzeczytany post Autor: szanell Data » 15-05-2012, 16:14

Odradzam stosowanie keik paste gdy roślina jest osłabiona i nie w każdym przypadku to pomaga jak pisze kolega . Vanda musi mieć siły aby wypuścić korzenie a nie utrzymywać keika gdy wyrośnie ? To też zależy od pory roku .
szanell

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET