logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: V Zlot Storczykomaniaków Łańcut 2012

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: V Zlot Storczykomaniaków Łańcut 2012

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 18-05-2012, 00:26

Jak już kiedyś pisałam niektórzy tak mają, że ich swędzi ziemia pod stopami :roll: ,to skoro zawitała nam wiosna, to zaswędziało.Tym razem umyśliłam sobie, że należy skorzystać z zaproszenia i udać się na V zlot Storczykomaniaków w Łańcucie.
Łatwo powiedzieć, bywa, że trudniej zrealizować, jednak dobre wiatry zawiały i po całonocnej podróży wysiadłyśmy wraz z Matynką4 z pociągu w uroczym miasteczku Łańcut.
Po odpoczynku i zwiedzeniu Zamku, i Powozowni z ogromną niecierpliwością czekałyśmy, aby móc rozpocząć buszowanie po raju Danusi Pańczyk.

Teraz kiedy amok odrobinę minął mogę powiedzieć, że widoki przeszły moje najśmielsze oczekiwania. To tak jakby znaleźć się po drugiej stronie lustra w zaczarowanym świecie.
l19.jpg
l22.jpg
l20.jpg

Ciepło, wilgotno i zielono, zielono i jeszcze raz zielono.Palmy, bluszcze, bluszczyki, fikusy, trawy, trawki, paprocie, i sama już nie wiem co tam jeszcze, a między nimi wiadomo, to co tygrysy lubią najbardziej, w ilości, kolorystyce i obfitości form i zapachów budzącej zdumienie, podziw i szacunek.
L1.jpg
l10.jpg
l12.jpg
Po pierwszym zachwycie zaczęliśmy się skupiać na szczegółach, powstał swoisty ranking roślin pachnących najbardziej upojnie i najmniej elegancko. ;) Najmniejszych, najdziwniejszych...o najpiękniejszym pokroju...Ot takie tam szukanie dziury w pięknie. :roll:
l7.jpg
l13.jpg
l3.jpg
l11.jpg

Dzięki uprzejmości Danusi Pańczyk posiadającej ogromną cierpliwość i udzielającej niezmordowanie odpowiedzi na milion pytań do... mogliśmy wejść na zaplecze, a tam to dopiero cudeńka zobaczyliśmy, były i takie , które zakwitły specjalnie dla nas :lol: ,znaczy postarały się .
l6.jpg
l4.jpg
l2.jpg
l5.jpg
l21.jpg
l14.jpg
I znowu ruszył milion pytań tym razem dotyczących rozwiązań technicznych i znowu pielęgnacji roślin i tak na okrągło, myślę, że nikt nie pozostał ze swoim pytaniem, czy rozterką bez odpowiedzi, nie szczędziła ich i pani Ania z Rzeszowa oferująca rośliny na sprzedaż.
Jakby tych wrażeń było za mało organizatorzy zaproponowali nam możliwość wysłuchania prelekcji, którą poprowadził Pan Tadeusz Kusibab pt. "Podplemię Stanhopeinae, czyli nie tylko o rodzaju Stanhopea"
i Tomasz Szewerniak pt. "Uprawa Katleji - porady praktyczne, czyli jak ja uprawiam Katleje"
l17.jpg
l23.jpg
l16.jpg
l15.jpg
l25.jpg
l24.jpg
l9.jpg
l8.jpg

No i nie pozostaje mi nic innego jak bardzo serdecznie podziękować organizatorom za możliwość uczestniczenia w tej storczykowo zakręconej imprezie, za możliwość spotkania w sympatycznej i ciepłej atmosferze pogaduszek o storczykach i o życiu, na co kto akurat miał ochotę...
A Danusi Pańczyk za gościnność, ogromną cierpliwość, czas, który nam poświęciła , no i oczywiście za małe co nieco. :)

Zresztą, co tam będę gadać, przekonajcie się sami, drzwi do tego raju są otwarte cały rok. :)
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: V Zlot Storczykomaniaków Łańcut 2012

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 18-05-2012, 05:35

Przyznam się - wiedziałem, umyślni donieśli, że będziesz w Łańcucie i czekałem ze zniecierpliwieniem na maleńkie 'co nie co' z tego pobytu. Dziękuję za ten reportaż, piękne zdjęcia powiązane ciekawym słowem. Mam trochę wyobraźni i to co zobaczyłem i przeczytałem przeniosło mnie na moment w ten jakby zaczarowany świat. :)
Dziękuję.
Dodam jeszcze, że takie reportaże, to doskonały temat na następny konkurs o storczykach. :lol:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: joanna 1983 Data » 18-05-2012, 10:33

Reniu cudne te twoje wspomnienia , widzac jedno ze zdjec dech mi zaparlo cóż to za cudo?
Załączniki
l13.jpg
l13.jpg (52.69 KiB) Przeglądane 1088 razy
joanna 1983

Z nami od: 13-05-2012, 12:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 18-05-2012, 11:04

Widok piękny . Znam to miejsce.
Dziękuję Ci Reniu za piękne zdjęcia.
Ja tym razem nie skorzystałam z zaproszenia i bardzo żałuję.
Oglądałam reportaż na innym forum i tam widziałam Ciebie wśród uczestników.
Serdecznie pozdrawiam,Marysia.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 18-05-2012, 16:24

joanna 1983 pisze:Reniu cudne te twoje wspomnienia , widzac jedno ze zdjec dech mi zaparlo cóż to za cudo?

Popadłam w tak głęboki amok, ;) że nawet moją porządnicką ;) :roll: naturę przyćmiło i nie notowałam nazw, ale to oczywiście jakaś przedstawicielka ze świata cattlei.
Przepiękna, co prawda indywidualistka, jednego dnia nie chciała pokazać "pysia", a drugiego od rana legła na pleckach i trzeba by z lotu ptaka robić zdjęcia, albo mieć dłuuugaśne ręce.
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 18-05-2012, 18:59

Podpisuję się pod wszystkim co napisała Renia. Storczykarnia w Łańcucie to wspaniałe miejsce dla każdego storczykomaniaka, na mnie wywarła ogromne wrażenie. Zachwyt, wzruszenie, oszołomienie, prawie wstrząs. Ekspozycja dla zwiedzających, pełna kwitnących roślin , na pewno warta obejrzenia i bardzo mi się podobała. Ale na mnie największe wrażenie zrobiły rośliny na zapleczu. Ilość, rozmaitość form i kształtów, rozmieszczenie a przede wszystkim kondycja roślin. Mogę jedynie nisko się ukłonić i wyrazić głęboki szacunek dla wszystkich osób które przyczyniły się do powstania tego cudownego miejsca. Nie długo wakacje, warto byłoby włączyć to miejsce w trasę planowanych podróży, tak by każdy z Was mógł sam przekonać się na miejscu i doświadczyć podobnych emocji. Na zachętę parę zdjęć z ekspozycji.
Załączniki
Dendrobium Dawn Maree.jpg
Brassia Rex.jpg
Dendrobium victoria reginae.jpg
Dendrobium wardianum.jpg
W storczykarni 10.jpg
Dendrobium.jpg
W storczykarni 6.jpg
Wstorczykarni 8.jpg
Masdevalia.jpg
Dendrobium Nobile.jpg
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Z nami od: 08-01-2011, 23:58
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 18-05-2012, 19:07

I jeszcze trochę
Załączniki
w storczykarni.jpg
Tolumnia 2.jpg
Tolumnia 1.jpg
Tolumnia.jpg
W storczykarni3.jpg
W storczykarni 7.jpg
W storczykarni 9.jpg
Masdevalia.jpg
Dendrobium cariniferum.jpg
W storczykarni 4.jpg
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 19-05-2012, 10:48

Przepiękne zdjęcia.Dziękuję Wam bardzo.Zazdroszczę Wam tego Łańcuta....
Reniu aż podskoczyłam,gdy ujrzałam tę Paphiopedilum z długimi petalami.Nie tak dawno sprawiłam sobie coś takiego,ale czy to to samo? Masdevallia Coccinea (uwielbiam je),Ignea,Selphi Orion i coś jeszcze. Wszystko piękne i zawsze warto to coś zobaczyć,najlepiej na żywo.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 19-05-2012, 14:32

Mam nadzieję, że zachęciłyśmy Cię do odwiedzenia tego cudownego miejsca i wybierzesz się tam przy kolejnej okazji. ;)
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 23-05-2012, 10:36

Może by coś z tego wyszło,tylko dajcie jakiś znak,bo prawdę pisząc nic nie wiedziałam o tym spotkaniu. :(
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 23-05-2012, 11:55

Prawdę pisząc trochę wisiała informacja o tym spotkaniu. viewtopic.php?f=3&t=2027.
Ale obiecuję, że jak coś się wykluje damy znać głośno i czytelnie!
Tym bardziej, że Danuta Pańczyk bardzo wszystkich do siebie zaprasza. :)
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu