logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Poparzony storczyk -łodyga

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Poparzony storczyk -łodyga

Nieprzeczytany post Autor: mysiak87 Data » 21-05-2012, 14:43

Witam serdecznie

Mojego storczyka dostałam na początku roku. Bardzo ładnie mi rósł i starałam się przestrzegać zasad uprawy tego kwiata. Niestety z powodu kilkunastodniowej nieobecności był on pod opieką znajomej, która obeszła się z nim niezbyt miło. Otóż wystawiała go na ostre światło słońca w ciągu dnia, przez co najwyraźniej musiała go poparzyć :( Jego liście są mocne i mają intensywny zielony kolor, niestety łodyga już nie wygląda tak zdrowo. Po kwitnieniu skróciłam łodygę kwiatostanu i po moim powrocie zaczęła ona mieć dziwny brązowo-czerwony kolor, wygląda na suchą i zniszczoną... Martwię się, że to z powodu dużej ilości słońca. Drugi storczyk bardzo ładnie mi kwitnie, właśnie wypuścił piękne bordowe kwiaty, a ten... Da się go jeszcze odratować? proszę o poradę co robić. Z góry dziękuje
mysiak87

Z nami od: 21-05-2012, 14:32
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Poparzony storczyk -łodyga

Nieprzeczytany post Autor: mysiak87 Data » 28-05-2012, 08:22

A więc moja roślinka to Phalaenopsis Rozgal (tak jest bynajmniej na etykiecie).
Temperatura - zależy od pory roku, bo potrafiło być ciepło lub chłodniej, więc temperatura była różna. Podlewam raz na tydzień, jak nie rzadziej. Natomiast wilgotność ma chyba dobra - stoi na wilgotnych kamieniach (jak niektórzy radzili). Przez okno mam non stop słońca w ciągu dnia, jednakże jedynie podczas zimy stawiałam na parapet kwiat na kilka godzin, gdyż w pokoju w tamtym okresie miałam ciemniej. Normalnie stoi w miejscu, gdzie słońce za bardzo swoimi promieniami by nie raziło.
A oto zdjęcia :)
Załączniki
IMG_0323.JPG
IMG_0323.JPG (81.74 KiB) Przeglądane 1411 razy
IMG_0324.JPG
IMG_0324.JPG (68.12 KiB) Przeglądane 1411 razy
mysiak87

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Przemek Bożek Data » 28-05-2012, 13:53

Twojej roślinie nic się nie dzieje :) Wygląda bardzo zdrowo, a to, że pęd zasechł to tylko kwestia "decyzji" Twojej rośliny. Czasami po kwitnieniu Phalaenopsis hybrydowe przedłużają pędy, rozgałęziają je na kolejne odnogi i kontynuują kwitnienie albo takie żywe łyse pędy stoją długo i dopiero po jakimś czasie odbijają. Może być też tak jak u Ciebie, że roślina odcięła stary pęd od racji żywieniowych i za jakiś czas wypuści całkiem nowy pęd. Nie ma więc czym się martwić ;)
Pozdrawiam,
Przemek B

MÓJ E-MAIL: prz.bozek@gmail.com
Fotografia użytkownika
Przemek Bożek

Z nami od: 16-10-2011, 13:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: mysiak87 Data » 28-05-2012, 14:35

Uff kamień z serca :)
A więc co powinnam uczynić? Obciąć do końca czy może zostawić to takim jaki jest?
mysiak87

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Michał Kozłowski Data » 28-05-2012, 14:37

Przyciąć najniżej jak to jest możliwe, pamiętając aby trzon i liście zostały nienaruszone ;)
Michał Kozłowski

Z nami od: 23-12-2010, 20:00
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj