logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: suche korzenie poza mchem

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: suche korzenie poza mchem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 19-06-2012, 09:33

Dzień dobry,moje storczyki rosną w korze,ale na wierzchu mają położony mech sphagnum,regularnie go nawilżam,żeby roślina miała odpowiednią wilgotność.System korzeniowy storczyków jak na moje oko jest niezły.Zastanawiam się,jednak co robić z wyschniętymi korzeniami,które wyrastają poza obręb doniczki?Ucinać je?Jeżeli tak,to w jaki sposób to robić?Wszystkie z kwiatów są w okresie kwitnienia,więc pole manewru mam chyba dość ograniczone.
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: suche korzenie poza mchem

Nieprzeczytany post Autor: qrt Data » 19-06-2012, 10:42

Gość pisze:Dzień dobry,moje storczyki rosną w korze,ale na wierzchu mają położony mech sphagnum,regularnie go nawilżam,żeby roślina miała odpowiednią wilgotność.System korzeniowy storczyków jak na moje oko jest niezły.Zastanawiam się,jednak co robić z wyschniętymi korzeniami,które wyrastają poza obręb doniczki?Ucinać je?Jeżeli tak,to w jaki sposób to robić?Wszystkie z kwiatów są w okresie kwitnienia,więc pole manewru mam chyba dość ograniczone.

Witaj,

Jeśli mowa usunięciu suchych korzeni, to nawet lunatykując w nocy zrobisz to bezpiecznie :)
Gdyby jednak były żywe, to nie ma powodów ich usuwania;
Zastanawiam się tylko na powodem stosowania mchu jako 'regulatora wilgotności'. Przy dzisiejszej pogodzie pewnie tak,
ale poza okresem letnim, zastanowił bym się.

Michał
qrt

Z nami od: 28-10-2010, 06:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: suche korzenie poza mchem

Nieprzeczytany post Autor: Gość..... Data » 04-07-2012, 16:30

Gość pisze:..,moje storczyki rosną w korze,ale na wierzchu mają położony mech sphagnum,regularnie go nawilżam,żeby roślina miała odpowiednią wilgotność.... co robić z wyschniętymi korzeniami,które wyrastają poza obręb doniczki?Ucinać je?....

Zastanawia mnie dla czego korzenie są "suche" skoro są odpowiednio nawadniane i okryte mchem by nie wysychały.
Myślę, że one nie uschły a pokryte są złogami minerałów pochodzących z nieodpowiedniej wody stosowanej do zraszania, lub osadem pochodzącym z nawozów.
Osad z nawozów można rozpuścić po namoczeniu, przelewając wodą deszczową wielokrotnie.
Złogi minerałów nie są niestety do usunięcia.
Jednak takie korzenie często są żywe i mogą się uaktywnić..
Gość.....

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET