logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: nowa łodyga kwiatowa?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: nowa łodyga kwiatowa?

Nieprzeczytany post Autor: yasmin111 Data » 26-06-2012, 21:46

Witam!
Jako znawców chciałam zapytać ponieważ sama jestem początkującą storczykomaniaczką:) czy coś co wyrasta u nasady storczyka na zdjęciu to może być łodyga kwiatowa czy też korzeń?
Załączniki
006.JPG
005.JPG
yasmin111

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: nowa łodyga kwiatowa?

Nieprzeczytany post Autor: Newbell Data » 26-06-2012, 22:08

Pewnie korzeń :)
Fotografia użytkownika
Newbell

Z nami od: 16-05-2011, 20:48
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: yasmin111 Data » 26-06-2012, 22:16

oj to szkoda bo czekam aż będą nowe łodygi po tym jak obcięłam dwie pozostałe po kwitnieniu, nie mogę się doczekać tych pięknych kwiatów. A tak swoją drogą to ten storczyk ma też jakiś wybujały jeden liść, ten jasnozielony, który urósł w zastraszającym tempie czy to może coś oznaczać? może należy zmienić mu stanowisko? Teraz jest w półcieniu.
yasmin111

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 27-06-2012, 06:50

To korzeń,na pewno:)
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: qrt Data » 27-06-2012, 08:59

yasmin111 pisze:oj to szkoda bo czekam aż będą nowe łodygi po tym jak obcięłam dwie pozostałe po kwitnieniu, nie mogę się doczekać tych pięknych kwiatów. A tak swoją drogą to ten storczyk ma też jakiś wybujały jeden liść, ten jasnozielony, który urósł w zastraszającym tempie czy to może coś oznaczać? może należy zmienić mu stanowisko? Teraz jest w półcieniu.

Jeśli ścięte łodygi były żywe, to poczekasz do następnego roku na kolejne kwitnienie, niestety...

michał
qrt

Z nami od: 28-10-2010, 06:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 27-06-2012, 09:17

qrt pisze:
Jeśli ścięte łodygi były żywe, to poczekasz do następnego roku na kolejne kwitnienie, niestety...

michał

W sumie to masz rację. Gdzieś na początku jesieni należy spodziewać się nowych pędów kwiatowych po tym jak wyrosną jeszcze 2-3 liście, zatem może nie zdążyć zakwitnąć przed zimą :). Za to roślina będzie silniejsza a yasmin następnym razem zetnie kwiatostany pod koniec lata....
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: bratek Data » 27-06-2012, 09:42

niestety ale to jest na pewno korzeń :| :|
bratek

Z nami od: 06-05-2012, 16:34
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Kasia_B Data » 27-06-2012, 13:15

Gość pisze:
qrt pisze:
Gdzieś na początku jesieni należy spodziewać się nowych pędów kwiatowych po tym jak wyrosną jeszcze 2-3 liście, zatem może nie zdążyć zakwitnąć przed zimą :). Za to roślina będzie silniejsza a yasmin następnym razem zetnie kwiatostany pod koniec lata....

z tymi liśći i kwiataim to nie jest reguła... no chyba że moja hybrydka jest jakaś "inna". W moim przpadku kwitnienie jest niemal caly rok - z krótkimi przerwami na wyrośnięcie nowej łódygi kwiatowej (zazwyczaj około 3 tygodnie). Także cierpliwości ;)
Kasia_B

Z nami od: 25-05-2012, 13:12
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 28-06-2012, 08:48

Łodyga kwiatowa rośnie do góry i jest zielona.
W falenopsisach nie obcina się pędów kwiatowych po kwitnieniu.W wielkokwiatowych to można obciąć za 3 - 4 oczkiem,a w miniaturkach i barwnych nie obcinamy.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: qrt Data » 28-06-2012, 11:48

Elazet pisze:Łodyga kwiatowa rośnie do góry i jest zielona.
W falenopsisach nie obcina się pędów kwiatowych po kwitnieniu.W wielkokwiatowych to można obciąć za 3 - 4 oczkiem,a w miniaturkach i barwnych nie obcinamy.

Generalna zasada brzmi: nie obcinamy żywych pędów kwiatowych; bez znaczenia ma wielkość i rodzaj;
Wyjątkiem jest opinia i zasada, w której phalaenopsis uprawia się jak bonsai, wtedy również obcinamy liście, korzenie i pędy ;) ;) ;)
Jak dotąd żaden zdrowy i rozsądny człowiek, nie zdecydował się na taki sposób uprawy.

pozdr. Michał
qrt

Z nami od: 28-10-2010, 06:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Hanna Data » 28-06-2012, 13:47

Witam. Włączę się do dyskusji ale tylko dlatego aby pokazać efekt nie obcinania pędu .Może nie jest wybór trafny bo to ingerencja człowieka sprawiła iż nie posiada on stożka wzrostu ale pragnę pokazać tego mutanta :lol: który rośnie tak u mnie od 3 lat ciągle kwitnie na końcu pędu zimą jednym kwiatkiem a od wiosny tak .Obcinam pęd kwiatowy tylko i wyłącznie wtedy gdy zasycha lub uschnie całkowicie.Zdarzyło mi się nieraz iż po obcięciu uschniętego początku pędu wypuszczał odnogi i dalej inicjował rośniecie pędu i kwitnienie.Pozdrawiam i życzę obfitych kwitnień i jak najmniej kłopotów z podopiecznymi. Anna-Hanna
Załączniki
img_20120628083402_2012Czerwiecsto027_zmniejszamy_pl.jpg
Pozdrawiam cieplutko -Anna
Fotografia użytkownika
Hanna

Z nami od: 30-11-2009, 22:22
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 29-06-2012, 09:10

Ufff. Ależ mi się dostało. Ale też zadowolony jestem, gdyż Yasmin pokazała już, że moja "teoria" zaprezentowana w wątku viewtopic.php?f=3&t=2465 - a przynajmniej jej początek - sprawdza się. Jestem przekonany że w ciągu najbliższych 2-3 lat "generalna zasada cięcia kwiatostanów" zmieni się.
Aby przekonać niezdecydowanych wystarczy, że Yasmin pokaże zdjęcia swojej rośliny z pędami kwiatowymi za parę miesięcy.
Uważam,że pędy kwiatowe marketowych hybryd phalaenopsis powinny być regularnie cięte - jesienią - przez 4-5 lat po zakupieniu rośliny a może nawet stale. W ten sposób wymuszamy na roślinie cykle wzrostu wegetatywnego i kwitnienia. Po 4-5 latach cięcia, na Waszym parapecie najprawdopodobniej będzie stała doniczka z rośliną o 2-3 łodygach (to pozostawione, wyrastające u podstawy basal keiki), 20 liściach, kwitnąca 60 - 80 kwiatami na wielu okazałych i rozgałęzionych kwiatostanach.
Trzeba tylko spróbować.

Pozdrawiam.

Ps. Obiecuję, że więcej tego tematu poruszać nie będę,
Gość

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu